Temný rytíř povstal: Jakou bude mít přístupnost?

Temný rytíř povstal: Jakou bude mít přístupnost? | Fandíme filmu
Bude Batman opět pro všechny, nebo komise MPAA nového Temného rytíře dětem zatrhla? A Christian Bale opět dělal na place dusno.

Ne přátelé, žádné překvapení se nekoná. TDKR bude mít, stejně jako jeho předchůdce, přístupnost PG13 – tzn., že bude mládeži přístupný. Málokdo asi čekal cokoliv jiného. U Temného rytíře sice někteří argumentovali, že je film opravdu temný a zneklidňující, což by děti mohlo narušit podstatně více, než trocha krve, ale to bláznivou komisi MPAA nezastaví. Hlavně když tam nejsou sprostá slova, krev a nahota. Nic dalšího dětem samozřejmě uškodit nemůže. Dobré vztahy studia s komisí také neuškodí. Pokud budete mít příležitost, pusťte si dokument This Film Is Not Yet Rated, dozvíte se o zvráceném uvažování komise mnohem víc. Existují i názory, že Temnému rytíři rating PG13 ublížil. Kamera před násilím zbytečně zavírala oči, a mrtví padali k zemi nepřirozeně, bez kapky krve. Ale co si budeme namlouvat, že by Warner dobrovolně riskoval nižší zisky, jen kvůli možnosti větší autenticity filmu, to je hodně nerealistická představa.

Co dalšího se v Batmanově světě za poslední týdny událo? Stuart Oldham, redaktor respektovaného magazínu Variety, zjistil, že Temný rytíř povstal bude mít lehce přes dvě hodiny. Slušné halo se v poslední době rozpoutalo také kolem návratu Liama Neesona. Že bude mít Ra's al Ghul ve filmu cameo, víme s jistotou už někdy od ledna, ale teď to oficiálně potvrdil i Warner, v tiskových materiálech k Hněvu titánů. CNN se Neesona optala přímo a ten opět potvrdil, ale zároveň dodal, že jeho cameo je tak maličké, že si vůbec není jistý, jestli ho nakonec Nolan nevystřihne. Objevila se fotka jeho chystané hračky, kterou si můžete prohlédnout dole v galerii.

 

Kameraman Pfister vyzradil svá tajemství

Zdaleka nejzajímavější informace o TDKR jsme ale dostali ze staršího interview s Wallym Pfisterem, které se znenadání dostalo s odstupem do hledáčku Batmanových fanoušků. Angličtinářům (obzvláště pak těm, co se zajímají o filmovou techniku) doporučuji číst celé interview s magazínem British Cinematographer, pro ostatní tu máme alespoň ty nejzajímavější body: Nolan ani Pfister nemají rádi 3D. Diváky se snaží strhnout „větším“ zážitkem, a proto veškeré akční scény natočili na formát IMAX. Dohromady jde o více než 50 minut, což je ve světě celovečerních filmů zatím nevídaná délka. O příběhu potvrdil, že jde pokračování Temného rytíře, kdy je Batman stále psanec, ale když se na scéně objeví další zločinečtí géniové, Gotham si uvědomí, že Batmana potřebuje.

Dále kameraman zrekapituloval všechny lokace, kde se TDKR natáčel: První klapka padla v Indii v Jodhpuru, kde se natáčelo na IMAX, a kromě známého zeleného jezírka se tam dva dny natáčel samotný úvod filmu v pustině. Následně se štáb přesunul do Británie, do Cardingtonu, kde se nachází jeden z největších ateliérů na světě. Nolan hodně rád točí praktické efekty, bez digitálních triků a už v minulosti zde například natáčel otáčející se chodbu z Inception. Pro Temný rytíř povstal se zde připravovala celá scéna s letadlem. Pak se štáb přesunul do Nottinghamu a Woolertonu, kde se natáčely některé scény z Wayneova sídla. Ve Skotsku štáb pořídil nějaké letecké záběry, a pak už se přesunul do Ameriky, kde se v Pittsburghu a New Yorku natáčely Gothamské exteriéry a v Los Angeles se točila většina interiérů.

 

Christian Bale zase řádí na place

Na závěr pro vás máme už jen několik drobností. Zaprvé, pro Blu-ray TDKR se chystá minidokument, v němž bude představeno všech pět Batmobilů, které se v dosavadní historii zatím objevily. Pár záběrů z natáčení uniklo na internet a musím říct, že už jenom vidět všechna ta slavná auta pohromadě, je pro fanouška docela zážitek. Uvidíme, co zajímavého se dozvíme ve výsledném dokumentu. Videa najdete na konci článku. Poslední dobou také začala na internetu kolovat nahrávka, ve které se Christian Bale opět rozčiluje na place, skoro jako za časů Terminator Salvation. Jedná se naštěstí o pouhý fake, ale poměrně vydařený a místy vtipný. Celý rozhovor Christiana Balea s Morganem Freemanem si můžete pustit třeba zde. A úplně nakonec už jenom dodám, že 24. dubna se TDKR představí na Cinema Conu, tak nás snad při té příležitosti čekají nějaké pořádné materiály!

 

Přehlídka Batmobilů: Video 1

 

Přehlídka Batmobilů: Video 2

 

Přehled Batmobilů: Video 3

 

 

Další zdroje: Nolan Fans, Indie Wire, Hero Clix

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest