15 nejočekávanějších blockbusterů roku 2012

15 nejočekávanějších blockbusterů roku 2012 | Fandíme filmu
Které velkofilmy letos zaručeně vzbudí největší rozruch?

Loňský rok nebyl co do uvedených premiér vyloženě slabý, ale když jsme se za ním ohlíželi v rekapitulačním top tenu, měli jsme co dělat, abychom dali dohromady plných deset filmů, které by celá redakce dokázala výrazně pochválit. Letošní nadílka se zatím jeví jako podstatně nabitější. Patnáctku seriozních filmů, na které se letos nemůžeme dočkat, už jsme představili, teď se podíváme na zoubek blockbusterům. A tady byl výběr ještě složitější, protože nejrůznějších velkofilmů, akčních nářezů, třeskutých komedií a všeobecně primárně zábavných filmů, se na nás letos valí ohromné kvantum a vybrat z nich 15 těch úplně nejzajímavějších, byla hotová Sofiina volba. Právě proto také bude sekce „čestných zmínek“ na konci článku tentokrát pořádně praskat ve švech, takže se nemusíte bát, že bychom zrovna na vašeho miláčka zapomněli. A o kterých patnácti velkofilmech se podle nás bude letos mluvit úplně nejvíc?

 

John Carter: Mezi dvěma světy

John Carter

Premiéra ČR: 8.3.
Premiéra SR: 8.3.

První letošním blockbusterem je samozřejmě Sherlock Holmes 2, ale většina z vás už ho viděla, takže vás odkážeme na naši recenzi a přeskakujeme rovnou na březen, kdy na nás Disney chystá svůj pokus o Hvězdné války. Velikášský projekt Disneyho přišel údajně až na 300 milionů dolarů, a tak se od něj čekají velké věci. Mix Hvězdných válek, Avatara a Prince z Persie zatím ale diváky nijak zvlášť nepřesvědčil. Trailery nejsou kdovíjak objevné, v obsazení převládají méně výrazná jména, v čele s Taylorem Kitschem, a na režisérské sesli sedí Andrew Stanton, který doposud točil pouze animáky pro Pixar. Na druhou stranu, Brad Bird se svou Mission Impossible 4 také příjemně překvapil, takže třeba nám příběh pozemšťana, který vykoná velké věci na nehostinném Marsu, ještě vytře zrak. A vytře nám ho samozřejmě ve 3D.

 

Hunger Games: Aréna smrti

The Hunger Games

Premiéra ČR: 22.3
Premiéra SR: 22.3.

Hladové hry jsou pokusem studia Lionsgate uspět na poli fantastických vyprávěnek pro mládež, v ideálním případě by měly postupně nahradit odcházejícího Harryho Pottera a Stmívání. Bránit by jim v tom mohl nižší rozpočet (jinak povedený trailer vypadal podle některých poněkud lacině) a méně známí herci, ale se stejným problémem se potýkali Potter i Twilight také. Navíc Jennifer Lawrence či Woody Harrelson hrát umí, takže diváky jistě dovedou získat na svou stranu. Problém by neměl být ani v postapokalyptickém příběhu z budoucnosti, ve které se děti porobené spodiny utkávají pro zábavu smetánky v televizních soubojích na život a na smrt. Jestli s Hladových her nakonec vzejde hit zatím těžko soudit, ale už teď pevně věříme, že to bude podstatně smysluplnější podívaná, než prázdný Twilight. (Vše o Hunger Games).

 

Bitevní loď

Battleship

Premiéra ČR: 19.4.
Premiéra SR: 19.4.

Další mnohamilionový projekt, ve kterém drží otěže Taylor Kitsch. V tomhle případě jde o „adaptaci“ společenské hry Lodě, ve které si Peter Berg zahrál na Michaela Baye a nechává okázalým způsobem vybouchnout všechno, co se mu dostalo pod ruku. Film působí pitomě, báchorka o statečné hrstce pozemšťanů, kteří dokážou vzdorovat technologicky vyspělejším emzákům také není nikterak objevná, ale díky pevné Bergově ruce a velkorysému rozpočtu by z Námořní bitvy mohla být poměrně masivní popcornová jízda, která si v ničem nezadá s Transformers. (Vše o Bitevní lodi)

 

Avengers

The Avengers

Premiéra ČR: 3.5.
Premiéra SR: 3.5.

„Mstitele“ snad ani netřeba představovat. Filmů, které by spojovali superhrdiny ze čtyř různých zaběhnutých sérií není mnoho, a tak jsou Avengers právem očekávání jako jedna z největších událostí letošního roku. Thora, Iron Mana, Hulka a Kapitána Ameriku bude mít pod palcem seriálový vizionář a komiksový nadšenec Joss Wheadon, tak doufejme, že se ke slovu dostane jeho schopnost budovat přesvědčivou kolektivní dynamiku a dostaneme něco víc, než jen přehlídku slavných jmen. Proč se hrdinové musí spojit? Aby zabránili hrozbě, které by žádný z nich  nedokázal odolat zvlášť. Film bude konvertován do 3D, takže se obávejte nejhoršího: Dabingu. (Vše o Avengers)

 

Muži v černém 3

Men in Black III

Premiéra ČR: 24.5.
Premiéra SR: 24.5.

Mohlo by se zdát, že Muži v černém už jsou tak trochu pasé, jenže nesmíme zapomínat, že ve filmu hraje Will Smith, vedle Johnnyho Deppa asi největší žijící hollywoodská hvězda. Smith se na stříbrném plátně neobjevil dlouhých pět let, a tak lze očekávat kolem jeho dvousetmilionového 3D návratu slušný povyk. Aby byla trojka co nejnafouknutější, bude se cestovat časem, agenta K si zahrají hned dva herci (vedle Tommyho Lee Jonese také Josh Brolin) a čeká nás nová sada poťouchlých mimozemšťánků. Produkce si prošla řadou problémů, takže přehnaná důvěra asi není úplně na místě, ale třeba to dopadne dobře a Smithovo charisma s trochou akce nám připraví slušnou sci-fi komedii. (Vše o Mužích v černém 3)

 

Sněhurka a lovec

Snow White and the Huntsman

Premiéra ČR: 31.5.
Premiéra SR: 31.5.

Sněhurka měla zařazení do nabité patnáctky ze všech filmů nejméně jisté, ale působivý trailer nás nakonec přesvědčil, abychom jí dali před ostatními kandidáty přednost. Pro stylizované fantasy eposy máme v redakci slabost a Sněhurka působí dojmem, že by nás mohla pořádně posadit na zadek. Jsou tu nepřikrášlené bitvy ala Statečné srdce či Pán prstenů, démonická Charlize Theron v roli macechy a na malý rozpočet hodně zajímavá vizuální prezentace. Kristen Stewart v hlavní roli má šanci přesvědčit široké masy svých odpůrců, že opravdu není jen Bellou ze Stmívání, a Chris „Thor“ Hemsworth si obarvil vlasy na černo a ještě přitvrdil. Zatím zkrátka není důvod, proč se na tuhle Sněhurku netěšit (neplést se snímkem Zrcadlo, zrcadlo od Tarsema Singha). (Vše o Sněhurce a lovci)

 

Prometheus

Premiéra ČR: 7.6.
Premiéra SR: 7.6.

Na řadě je asi nejočekávanější film našich čtenářů, alespoň co se dá usuzovat dle diskusí a facebooku. Prometheus byl dlouho zahalen tajemstvím, ale nakonec se z něj vyklubal prequel k Vetřelci, který ale zároveň (a především) bude fungovat jako plnohodnotný a samostatný sci-fi film v tom nejlepším duchu. Krom nákladné vizuální stránky a vesmírných soubojů nás tak čeká zajímavé filosofické podhoubí, kdy v jádru příběhu bude stát badatelská mise ke kořenům lidského druhu. Film má navíc na svědomí legenda žánru, Ridley Scott, který podobně šťavnaté otázky pokládal už v Blade Runnerovi či v původním Vetřelci. A první trailer vzbuzuje naději, že by se svým slavným počinům z minulého století mohl klidně vyrovnat. V hlavních rolích Noomi Rapace, Guy Pearce, Michael Fassbender, Charlize Theron a Idris Elba.

 

Jack the Giant Killer

Premiéra ČR: 21.6.
Premiéra SR: 21.6.

Nicholas Hoult vypadá jako Jakub Obrobijec prostě blbě, triky se v upoutávkách zatím také moc nepředvedly a představitelé vedlejších rolí zůstávají ukryti v pozadí. Nicméně je tu jedno velké ale: Jacka natočil Bryan Singer, člověk zodpovědný za první dvoje X-Meny či Obvyklé podezřelé. Bryan se navíc rozhodl natáčet trojrozměrně na moderní Red EPIC kamery, s pokročilými expozičními vlastnostmi, a rád by co nejvíce využíval přirozeného denního světla. Kdyby nic jiného, mohl by se nám do rukou dostat snímek s velice zajímavou vizuální stránkou. (Vše o Jack the Giant Killer)

 

Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man

Premiéra ČR: 5.7.
Premiéra SR: 5.7.

Sam Raimi nám dal filmového Spider-Mana, o jakém se nám snad ani nesnilo. Jenže po dvou dílech už ho látka moc nelákala, a když ho Sony donutilo natočit trojku, za moc to nestálo. Takže je jedině dobře, že se celé série chopila mladá krev. Na režijní sesli usednul vztahový expert Marc Webb, Spajdyho pyžamo obléknul subtilní Andrew Garfield a jeho školní lásku Gwen si střihla nejsympatičtější herečka generace, Emma Stone. Někomu vadí, že se Spíďa restartuje tak brzy, jinému nově zvolený temný tón, ale u nás v redakci Úžasnému Spider-Manovi bezmezně věříme a očekáváme od něj velké věci. Snad nás nezklame. (Vše o Amazing Spide-manovi)

 

Temný rytíř povstal

The Dark Knight Rises

Premiéra ČR: 26.7.
Premiéra SR: 26.7.

Tohle datum si zakroužkujte, protože 26.7. vrcholí letošní předhánění komiksových superstar a pro mnohé vůbec letošní filmová sezona. Christopher Nolan za svojí kariéru nenatočil jediný špatný film a stále se zlepšuje, takže nemáme důvod nevěřit, že Batmana dovede do finále trilogie ve velkém stylu. Příběh se bude odehrávat 8 let po skončení „dvojky“, kdy je Bruce Wayne unavený, až zlomený muž, který musí ještě jednou povstat, aby se střetl se zatím nejfyzičtějším a nejinteligentnějším protivníkem a snad konečně jednou pro vždy skoncoval také se svými vnitřními démony. Velká část filmu se natáčela na IMAX kamery, rozpočet byl kolosální (250 milionů). Bude to epické. (Vše o Temný rytíř povstal)

 

G.I. Joe: Odveta

G.I. Joe: Retaliation

Premiéra ČR: 9.8.
Premiéra SR: 9.8.

Černý kůň letošní sezony. První G.I. Joe byla poměrně průměrná záležitost, po jejímž dokončení navíc utekl režisér a drtivá většina obsazení. Druhý díl navíc dostal do vínku režiséra tanečních filmů Johna Cho a snížený rozpočet, takže mu věřil málokdo. Jenže ohrnujme si nos, jak chceme, Cho umí točit pohyb a nejspíš také jednat s lidmi, protože se mu pro dvojku podařilo sehnat Bruce Willise a Dwayna „The Rocka“ Johnsona! Jak předvedl nabušený trailer, ubylo digitálního poskakování, přibylo zemité akce i hlášek a teď už všichni pochybovači tajně doufají, že to bude akční překvapení roku, srovnatelné s loňským Rychle a zběsile 5. (Vše o G.I. Joe: Odveta)

 

Bourneův odkaz

Bourne Legacy

Premiéra ČR: 30.8.
Premiéra SR: 30.8.

Agent Bourne i režisér Paul Greengrass jsou sice (alespoň dočasně) ze hry, ale Tony Gilroy také točí velice slušně a především je to inteligentní scénárista, takže se nejspíš můžeme těšit na hodně propletené špionážní drama. Vůdčí úlohu navíc převezme talentovaný Jeremy Renner, jehož agentskou zdatnost jsme si pozitivně ověřili v nedávné Mission Impossible 4. Sekundovat mu budou Edward Norton, Rachel Weisz a Albert Finney. Řekl bych, že když už Bournea bez Bournea, tak rozhodně právě takhle! (Vše o Bourne Legacy)

 

Postradatelní 2

Expendables 2

Premiéra ČR: 6.9.
Premiéra SR: 6.9.

Když to vezmete kol a kolem, první Expendables nebyli kdoví jak skvělý akční film. Příběh byl rutinní a samotná akce byla v některých dost mizerně nasnímaná a sestříhaná, což vždycky dokáže zkazit zážitek (Nevědět kdo, koho, proč a čím mlátí, to není akční, ale otravné). Co všechno skvěle zachraňovalo, byly nostalgie, chemie mezi postavami, jejich charisma a především množství akčních hvězd na metr čtvereční. A dvojka tohle všechno násobí na druhou. Čtěte: Sylvester Stallone, Jason Statham, Liam Hemsworth, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Terry Crews, Randy Couture, Nan Yu, Scott Adkins, Chuck Norris, Bruce Willis a Arnold Schwarzenegger. Víc říkat netřeba. (Vše o Expendables 2)

 

Skyfall

Premiéra ČR: 25.10.
Premiéra SR: 25.10

Po dlouhých čtyřech letech se konečně dočkáme. Daniel Craig je zpátky jako jeden z nejlepších Jamesů Bondů a po slabším Quantu by se pod taktovkou Sama Mendese mohly dít velké věci. Režisér slibuje návrat k poetice Bondovek s Connerym, příběhově máme čekat ohrožení samotné MI6, když dávná hrozba z minulosti otřese pozicí M a Jamesovou loajalitou k ní. Daniela Craiga a Judi Dench doplní Ralph Fiennes, Javier Bardem či Albert Finney, takže nemusíme mít obavy, že by slibovaný silnější scénář došel k úhoně. (Vše o Skyfall)

 

Hobit: Neočekávaná cesta

The Hobbit: An Unexpected Journey

Premiéra ČR: 13.12.
Premiéra SR: 13.12.

Rok zakončíme ve velkém stylu, protože první díl Hobita patří jednoznačně k tomu vůbec nejočekávanějšímu, co se letos do našich kin podívá. Jak už jsme shrnuli v našem velkém preview, přípravy filmu provázely obrovské porodní bolesti, ale nakonec se kormidla chopil strůjce vynikajícího Pána prstenů, Peter Jackson, který dělá vše proto, aby nás utvrdil v tom, že tenhle film bude výjimečný. Obsazení je famózní, pečlivě se pracuje na propojení Hobita s LOTRem i na rozšíření dějového záběru nad rámec původní knihy. Vizuální stránka působí překrásně a Peterovy pravidelné videoblogy ze Středozemě v divácích vyvolávají větší dávku emocí, než drtivá většina celovečerních filmů. (Vše o Hobitovi)

 

Jak vidíte sami, letošní rok je z hlediska velkofilmů opravdu nabitý a z kina prakticky neodlepíme zadek. A to zatím byla řeč opravdu jen o té úplně nejsladší šlehačce, ze samého vrcholku dortu. To ale není z letošního mlsání ani zdaleka všechno. Abychom vás připravili na to, jak nabušený rok nás čeká dokonale, je tu slibovaný seznam čestných zmínek, tedy filmů, které se do exkluzivní patnáctky nedostaly jen o chlup, ale mluvit se o nich bude také prakticky neustále.

Tak zaprvé nás čeká celá řada animáků/filmů „pro děti. Pixar přichystal novinku Brave, Dreamworks zase Madagascar 3, ale jsou tu také druhý Happy Feet a čtvrtá doba Ledová. Tim Burton se vrátí k loutkám ve filmu Frankenweenie a z hraných záležitostí pro mladší jsou tu Scorseseho Hugo (který má podle některých ohlasů zatím vůbec nejlepší 3D prezentaci v historii stereoskopie) nebo noví Muppeti. U pohádek částečně zůstaneme, když připomeneme druhý film o Sněhurce s názvem Zrcadlo, zrcadlo a biják o Jeníčkovi a Mařence – Lovci čarodějnic. Jen co by kamenem dohodil, jsou filmy o upírech. Poslední díl Stmívání nebudeme zbytečně rozpitvávat, daleko víc nás zajímá čtvrtý díl Underworldu, ve kterém se ke střílení obouruč vrací sličná Kate Beckinsale a podobný styl vyznává i Mila Jovovich v pátém Resident Evil.

Z dražších pecek je potřeba zmínit Souboj titánů dvojku, který opět ohromuje vypilovaným trailerem (že by to tentokrát vyšlo?) a Total Recall – ambiciozní remake slavné sci-fi, který stál rovných 200 milionů dolarů! U sci-fi ještě chvíli zůstaneme a zmíníme novinku Alfonso Cuaróna Gravity, na kterou se můžeme těšit koncem roku, podobně jako na samurajský film s Keanu Reevesem, 47 Ronin. Menších (ale neméně zajímavých) akčních filmů bude také celá řada: Premium Rush s Josephem Gordonem-Levittem, Bullet to the Head se Stallonem, Soderberghovo Haywire a McGho Tohle je válka! Na poli komedií nás čeká například nová Jump Street 21, Diktátor Sachy Barona Cohena a především naše oblíbené Prci, prci, prcičky: Třídní sraz. A aby ten rok byl kompletní, nesmíme zapomenout na výčet slavných hitů dob minulých, které se na plátna podívají znovu v restaurované 3D podobě. Budou to Titanic, Hvězdné Války: Episoda 1, Hledá se Nemo a Kráska a zvíře.

Na úplný závěr schováváme seznam velkofilmů/žánrovek, které se naší distribuci prozatím vyhýbají. Jsou to: Kill List, The Raid, Only God Forgives, Seven Psychopaths, Cloud Atlas, Looper, Cabin in the Woods, Dredd či Red Dawn. Opět doufáme, že se k nám zmiňované kousky nakonec tou či onou cestou dostanou. Na úplný závěr vás ještě upozorníme na seznam těch nejočekávanějších letošních Oscarovek, který jsme zveřejnili pár dní zpátky a v diskusi se budeme těšit na Vaše nejočekávanější filmy. Je to Hobit? Batman? Prometheus? Někdo jiný?

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest