TOP 7 komiksových filmů roku 2016

TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 8 obrázků
Loňský rok byl ve znamení prvního velké zatěžkávací zkoušky DC komiksu, stabilního udržování kurzu u Marvelu a Deadpoola, který zastínil všechny.
  1. 7. Želvy Ninja 2
  2. 5. X-Men: Apocalypse

5. X-Men: Apocalypse

Důkaz toho, že by Bryan Singer měl přidat sérii dalším. Před lety X-Meny skvěle nakopnul, a když se spolu s Budoucí minulostí vrátil, měl v rukávu alespoň uhánějící vyprávění, cestování v čase, obrovský cross-over a Hugha Jackmana v čele. Apokalypsa není špatná, jen působí strašně unaveně, jako by všichni zúčastnění prostě „přišli do práce“, odvést si to svoje a zase rychle prchali domů. Film je dobře obsazený a scény, ve kterých potkáváme nové mladé hrdiny jsou z celého snímku to nejzábavnější. Lze tak jen doufat, že chystaní New Mutants nabídnou něco podobného. Tentokrát je však čas potřeba rozložit mezi příliš mnoho postav, které se často smrsknou na cool schopnosti a kostým. Záporák Apocalypse se ztrácí pod vrstvami make-upu a jeho touha po ztrestání pokleslé civilizace by si zasloužila víc rozpracovat. A filmu nesvědčí ani mdlé akční scény, které se zmůžou přinejlepším na to, že vykrádají předchozí film (scéna s Quicksilverem).

4. Suicide Squad

Tahle komiksovka si v úhrnu odnáší z těch letošních asi vůbec nejhorší hodnocení. Dějová linka je slaboučká, vývoj postav je uspěchaný a minimální. Jenže ty postavy jsou i tak zábavné. Je to partička pokřivených jedinců, o kterých víte, že byste s nimi neměli ve vlastním zájmu trávit ani vteřinu, ale tak nějak se nemůžete odtrhnout. Film funguje jako jeden dlouhý videoklip, kdy se za zvuků perfektně vybraných klasických songů na plátně střídají jeden komiksový padouch za druhým. Obsazení táhnou charismatičtí Will Smith a Margot Robbie, Viola Davis boduje jako jejich zvrácená šéfová a překvapí i El Diablo v podání Jaye Hernandeze, ze kterého je nečekaně emocionální středobod filmu. Takže pokud se vám líbily trailery a snesete, že jsme místo filmu dostali jejich prodlouženou, dvouhodinovou verzi, tak se se mnou na vysokém umístění možná shodnete. Jestli ne, tak naprosto chápu, neoddiskutovatelných problémů má tahle pokřivená, živočišná záležitost opravdu hodně.

3. Deadpool

Deadpool je podle mě dost nadhodnocený. Je postavený na tom, že se posmívá superhrdinským klišé, přitom k nim nenabízí žádnou alternativu, jenom to posmívání. Příběh o tom, kterak antihrdina hledá zlé hochy, aby se nemusel stydět ukázat obličej před svojí holkou, je hodně přímočarý a zajímavé je na něm jenom to, že je vyprávěný nelineárně. A i ten humor není ani zdaleka tak vtipný, jak se nám film snaží namluvit. Povětšinou si Deadpool vystačí s tím, že něco sprostého řekne neortodoxním způsobem. Na druhou stranu ale filmu nejde odpárat, že je svůj a jde do toho naplno. Nadšení Ryana Reynoldse v hlavní roli je nakažlivé a vtipů je tak neuvěřitelné množství, že se mezi těmi pitomými najde i celá řada výborných. A obdivovat je třeba i to, že se filmařům za podstatně menší peníze podařilo nabídnout stejně dobrou nebo i lepší zábavu než mnohasetmilionové konkurenci. Už za tenhle pozitivní příklad si Deadpool ten bronz zaslouží.

2. Doctor Strange

Jede Marvel v některých ohledech podle šablony? Jasně že jede, ale vtip je v tom, že tu šablonu plní tak spolehlivě, jako nikdo jiný. Strangeův origin se v hrubých obrysech neliší od toho Iron Manova, ale detaily jsou opět zvládnuté na jedničku. Benedict Cumberbatch v hlavní roli je další castingový zásah a platí to i o vedlejších úlohách. A postavy, se kterými chcete trávit čas, to je naprostý základ. Filmu se povedlo představit kocepty magie a paralelních dimenzí dostatečně věrohodně na to, aby do světa zelených obrů, atomových brnění a mimozemšťanů ze severských legend čistě zapadaly a nijak nerušily. Vyprávění šlape, vizuální a akční stránka jsou díky paralelním dimenzím velice hravé, napětí odlehčuje konstantní příval vtípků a samostatnou pochvalu si zaslouží finále, které se oprostilo od klasické destrukce, nabídlo její pravý opak a ještě hrdinu nechalo zvítězit hlavou.

1. Captain America: Občanská válka

První místo žebříčku rozhodně není bez poskvrny. Letos tu nebyla žádná neochvějná pecka jako Temný rytíř, Spider-Man 2, X-Men: První třída nebo Avengers. Na všechny neduhy třetího Kapitána však připadá hned několik věcí, které se povedly tak dobře, že celkově nejde film než obdivovat. Co se nevydařilo? Motivace Tonyho Starka je postavená dost na vodě, záporákův plán hodně spoléhá na náhody a zvlášť v úvodu filmu by akční scény mohly být přehlednější. Těch úspěchů je však opravdu neskutečná řada. Každý hrdina je platný buď v rámci příběhu, trochu se během filmu změní nebo alespoň dostane pár výrazných replik či akčních momentů. Střet hodných hochů s hodnými hochy dává smysl. Podařilo se vybudovat situaci, kdy obě strany mají svoji pravdu a dostáváme tím pádem možná vůbec nejzajímavější překážku, jaké dosud Avengers museli čelit. V krátkém čase se podaří představit hned několik nových postav, přičemž Spider-Man je vyloženě vynikající a je příslibem skvělého sólového zážitku. A i tady se podařilo ve finále podrýt očekávání a nabídnout závěr, který staví na emocích, ne na gigantické destrukci. Celá Občanská válka sice působí dojmem, jako by scenáristé byli zahnaní do kouta těmi nejnemožnějšími požadavky shora, ale zároveň se jim ty požadavky podařilo vyplnit se ctí, takže první příčka je zcela oprávněná.

« Předchozí kapitola

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti

20.03.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 9

TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu TOP 7 komiksových filmů roku 2016 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest