Oscar 2017: Užší výběr kandidátů za masky či vizuální efekty

Oscar 2017: Užší výběr kandidátů za masky či vizuální efekty | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Podívejte se, kdo pořád ještě nevypadl z boje o nejvyšší filmové ocenění.

Oficiální nominace na Oscary 2017 budou vyhlášeny 24. 1. 2017. Výběr se ale postupně zužuje už teď. V hlavní kategorii se letos o přízeň akademiků může ucházet celkem 336 snímků a v dalších kategoriích se seznam zužuje i nadále.

O tři nominace na Oscara za nejlepší masky bojuje už jen sedm filmů. Deadpool, Švadlena, Božská Florence, Ave, Caesar!, Muž jménem Ove, Star Trek: Do neznáma a Sebevražedný oddíl. Fanoušky žánrových filmů potěší želízka v ohni v podobě Deadpoola, Star Treku a Suicide Squad, největší šance však v podobných kategoriích obvykle mají kandidáti na hlavní ceny, kterým technické prostředky pomáhají vyprávět silnější příběh. Nedivte se tak, kdyby si cenu odnesla třeba Božská Florence, která bude zápolit o několik hereckých Oscarů.

O pět nominací na Oscara za nejlepší vizuální efekty bojuje deset filmů. Hodnotitelé dostanou od filmových produkcí krátké sestřihy, které prezentují z efektů to nejlepší, takže by teoreticky měla hrát roli čistě kvalita triků, ale opět platí, že nakonec stejně mají navrch filmy, které usilují o ceny také v hlavních kategoriích. A do užšího výběru postoupily snímky: Kubo a kouzelný meč, Captain America: Občanská válka, Doctor Strange, Kniha džunglí, Obr Dobr, Příchozí, Deepwater Horizon, Fantastická zvířata a kde je najít, Pasažéři a Rogue One: Star Wars Story.

O pět nominačních pozic se uchází devítka cizojazyčných snímků. Tady systém funguje tak, že každá země navrhne svého kandidáta a Akademie následně vybere své favority. V seznamu s podivem chybí dosavadní favorité jako Elle od Paula Verhoevena nebo Julieta od Pedra Almodovara. Nicméně kandidáti jsou následující: Tanna (Austrálie), Je to jen konec světa (Kanada, režíruje Xavier Dolan), Pod pískem (Dánsko), Toni Erdman (Německo), Klient (Írán), Kongens Nei (Norsko), Ráj (Rusko), Muž jménem Ove (Švédsko) a Můj život cuketky (Švýcarsko).

O pět nominací na Oscara za nejlepší celovečerní dokument se bude ucházet už jen 15 následujících snímků: O.J.: Made in America, Cameraperson, Weiner, Gleason, 13th, I Am Not Your Negro, Tower, The Witness, Zero Days, The Eagle Huntress, Fire at Sea, Life, Animated, The Ivory Game, Hooligan Sparrow, a Command and Control. Největší šance mají asi O.J., Weiner a Tower, ale obecně se jedná o mimořádně silný rok, za pozornost stojí třeba také The Eagle Huntress.

Dále víme, že seznam animovaných filmů byl zkrácen na 27, a že o Oscara za nejlepší hudbu se může ucházet 145 snímků, přičemž Příchozí, Místo u moře a Ticho byly diskvalifikovány, protože podle akademie až příliš spoléhají na dříve vytvořené motivy. Na závěr ještě jednou připomínáme, že nominace budou zveřejněny 24. ledna.

Zdroj: Oscars.org

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest