Oscar 2017: Kdo má v tuto chvíli největší šance

Oscar 2017: Kdo má v tuto chvíli největší šance | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Podívali jsme se na kategorie nejlepších filmů, herců a hereček a shrnuli pro vás, kdo má momentálně v oscarovém závodě největší šance.
  1. Nejlepší film
  2. Nejlepší herečka
  3. Herec ve vedlejší roli

Kostky jsou vrženy. Po očekávané premiéře už má drtivá většina snímků, které letos pomýšlejí na zisk nejprestižnějšího filmového ocenění, a tak je na místě ponořit se do komplikovaných tajů (ne)logického závodu, na jehož konci nás čeká hrstka šťastlivců a davy poražených. Letošní nelítostná a často neférová bitva začala už na začátku roku v americkém Sundance, kdy se do startovního pole přihlásilo o slovo několik mimořádných snímků. Největší nápor však samozřejmě přišel až teď na podzim, protože hollywoodská studia moc dobře vědí, že Akademie má krátkou paměť. Pojďme se nyní podívat, o kom se bude v nejprestižnějších oscarových kategoriích v následujících týdnech nejvíce mluvit a kdo s největší pravděpodobností bude přibližně za měsíc mezi nominovanými.

Nejlepší film

Miláček festivalu Sundance, emocionální drama Manchester By the Sea, je přesně šitý na míru náročných chuťových buněk Akademie, a pokud jsou aktuální nominace na ceny hereckého cechu spolehlivým indikátorem (obvykle jsou), tak nebude tento film mezi nominovanými rozhodně chybět. O své místo pod slunce se rozhodně nemusí bát ani další miláček kritické obce – drama o těžkém dospívání – Moonlight. Pravděpodobnost hraničící s jistotou se rýsuje i pro chytré sci-fi Arrival od režiséra Denise Villeneuvea, který si po vynikajícím Sicariu připsal na pažbu další skvělý zářez. Akademie ráda nominuje snímky, které si vedou dobře také v pokladnách a letos by tuhle úlohu mohli plnit právě Příchozí. Anebo také následující snímek. O tom, že spojení Eastwood + Hanks je zárukou úspěchu i „šťastného přistání“ jsme se všichni přesvědčili letos na podzim ve snímku Sully a lze očekávat, že Akademie nenechá výjimečnou spolupráci dvou legend současného Hollywoodu bez povšimnutí.

O tom, že muzikál není mrtvý žánr, a že má stále co nabídnout, nás přesvědčil Damiene Chazelle v romanci La La Land, která vypráví o těch z nás, kteří nezapomněli na sílu lidských snů i na cenu, kterou je za ně někdy potřeba zaplatit. Zástupce komediálního žánru 20th Century Women zase vypráví příběh osamělé matky a jejího dospívajícího syna. Po loňském fiasku a částečném bojkotu ze strany afroamerické části populace se dalo očekávat, že tento rok dostanou zástupci této minority prostor zazářit a nutno podotknout, že se nabízené šance zhostili na výtečnou. Vedle překvapivého Moonlightu tu byl také jeden znímek, o kterém se mluvilo jako o jednom z favoritů dlouho dopředu. Drama z 50. let minulého století se jmenuje Fences a pojednává o muži, který tak dlouho žil ve výrazně rasistickém světě, že když ledy začnou trochu tát, neví, jak se má s novou realitou vypořádat. Černošské hrdinky jsou v popředí také v matematické komedii Skrytá Čísla, pojednávající o americko-ruském vesmírném závodu z pohledu geniálních žen za rýsovací tabulí, které pomáhaly splnit sny několika lidských generací rasismu a sexismu navzdory. Doufejme, že pozadu nezůstane ani historické drama Silence z Andrew Garfieldem, které nerežíroval nikdo jiný než mistr Martin Scorsese.

Nejlepší herec

Královský závod je v letošní sezóně paradoxně tím nejnudnějším. Už od začátku roku doprovází Caseyho Afflecka (Manchester By the Sea) aureola vítěze a nominace na SAG (ceny hereckého cechu) jenom potvrdily jeho status favorita. Jeho jediným reálným, i když z uctivé vzdálenosti přihlížejícím, vyzyvatelem, je frustrovaný bývalý baseballový hráč Denzel Washington (Fences), který už ale doma dva Oscary má, takže lze do určité míry pochybovat, že mu Akademie dá potřetí přednost před Affleckem, pro kterého by to byla teprve druhá nominace. Čistě teoreticky má ještě šanci ambiciózní pianista s vášní pro jazz v podání Ryana Goslinga (La La Land), který by ale musel doufat v souhru mnoha náhod a neštěstí, nicméně nominace by mu neměla uniknout.

Další kapitola »

Sully: Zázrak na řece Hudson

02.09.2016 | USA
Drama, Historický, Životopisný
Info o filmu

Galerie: 4

Oscar 2017: Kdo má v tuto chvíli největší šance | Fandíme filmu Oscar 2017: Kdo má v tuto chvíli největší šance | Fandíme filmu Oscar 2017: Kdo má v tuto chvíli největší šance | Fandíme filmu Oscar 2017: Kdo má v tuto chvíli největší šance | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest