Hra o trůny 6: Nikdo

Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 7 obrázků
Jak už napovídá název, příběh Aryi pokračuje. K tomu jsme se dočkali válečného výletu se sirem Jaimem či nejnovějších politických machinací v Králově přístavišti.

Osmé epizodě šesté řady Hry o trůny (Game of Thrones) se zdánlivě podařilo některé dějové linie uzavřít anebo je značně posunout dál ve vyprávění. Díl s názvem Nikdo (No One) se dle očekávání ve větší míře věnoval Aryě v Braavosu, na dalších místech nechybělo několik nečekaných zvratů.

Nekrvavé a rychlé ukončení obléhání Řekotočí je určitě pozitivní pro Jaimeho (Nikolaj Coster-Waldau), který se tak (snad) bude moci vrátit k Cersei (Lena Headey) do Králova přístaviště. Svou obrovskou touhu vrátit se k ní nám jasně ukázal při rozhovoru s Edmurem Tullym (Tobias Menzies), který se vezl na značně temné notě. Anebo Jaime jen úmyslně zveličoval, aby dosáhl, čeho přesně chtěl? Herec Nikolaj Coster-Waldau po odvysílání epizody sám tvrdil, že jeho postava pouze blafovala ohledně vystřelení malého dítěte z katapultu a nic podobného by neudělala. Při dialogu s Brienne (Gwendoline Christie) pak Jaime působil jinak, než když se s ní loučil. Jakoby v něm samotném probíhal vnitřní boj, což může pramenit z patové situace ve které se ocitl (má povinnosti vůči rodině a rodu, miluje svou sestru, ale zároveň je zde přísaha, kterou složil a je odhodlán ji dodržet). I přes všechno v něm ale pořád převládá jakási rytířskost, což si uvědomuje i Brienne.

Výsledná absence jakéhokoliv boje v Řekotočí až tak nevadí, situace byla stejným způsobem vyřešená i v knižní předloze a navíc to dokresluje Edmurovu nepříliš bystrou, ale zároveň starostlivou, povahu. Co opravdu oprávněně naštvalo, bylo zbytečné a nesmyslné zabití Černé ryby (Clive Russell). Když pomineme fakt, že jeho sebeobětování bylo úplně k ničemu (a spíše ve výsledku vyznívá, jako snaha o zbavení se jedné vedlejší postavy), tak alespoň mohl Brynden Tully dostat obdobnou finální scénu, jako měl Barristan Selmy. Určitě by si to taková postava zasloužila. Prosté informování o smrti v offscreenu bylo doslova nedostačující. Celou situaci v Řekotočí odlehčilo na moment poněkud atypické znovushledání Bronna (Jerome Flynn) a Podricka (Daniel Portman). Dvojice pohromadě připomněla dobu pár řad nazpátek, kdy oba sloužili Tyrionovi.

Jestli se Jaimemu dařilo, jeho sestře v Králově přístaviště právě naopak. Tommenovo (Dean-Charles Chapman) rozhodnutí (nebo spíše rozhodnutí Nejvyššího vrabčáka?) zakázat zkoušku bojem úplně zničilo Cersei plán, jak zvládnout nadcházející soud. Je tak ironií, že jí nejmladší syn způsobuje takové potíže, jaké hrozný a nenáviděný Joeffrey nikdy nedělal. Neméně ironické je nutkání fandit Cersei, Qyburnovi (Anton Lesser) a oživlému Gregoru Cleganovi (Hafþór Júlíus Björnsson) v boji proti Vrabčákům, i když si plně uvědomujeme, že jsou to silně záporné postavy. Není tak divu, že výsledek „souboje“ mezi Horou a jedním Vrabčákem potěšil nejednoho fanouška, po delší době církvi něco nevyšlo. O jaké zvěsti ale mluvil Qyburn? Po internetu se nejvíce rozmohla teorie, že Cersei má v plánu proti náboženským fanatikům použít divoký oheň a Qyburn narážel právě na to. Uvidíme tak, zda na tom něco bude anebo se jedná o něco úplně jiného.

Sandor Clegane (Rory McCann) nám při své cestě za pomstou ukázal, že je se sekerou stejně obratný jako s mečem. Při zabití skupinky členů Bratrstva bez praporce celkem logicky vyvstala otázka, zda se všichni podíleli na masakru vesničanů v minulém díle, ale Ohař se nad ničím takovým ani nepozastavil a od diváků se to také asi nepředpokládá. Následná hádka s Bericem Dondarrionem (Richard Dormer) a Thorosem z Myru (Paul Kaye) se nesla v trochu úsměvném duchu, jejich následný rozhovor pak najel na vážnější notu. Thoros Ohařovi nepřímo řekl o nebezpečí Bílých chodců ze severu a spolu s Dondarrionem se ho pokusili přesvědčit k připojení k Bratrstvu. To sice Sandor vysloveně nepřijal, ale dle výrazu jeho tváře a mlčení můžeme hádat, že s nimi chvíli opravdu pobude.

V první scéně v Meerenu se Tyrion (Peter Dinklage) opět rozloučil s Varysem (Conleth Hill), který se vydává na západ hledat spojence. Nelze nepředpokládat, že po cestě dříve či později nenarazí na Železné loďstvo pod velením Theona (Alfie Allen) a Yary (Gemma Whelan), které mu pluje přímo naproti. Anebo holohlavý eunuch hodlá do Hry opět zapojit Dorn? Varys pak díky odplutí nebyl svědkem toho, jak Tyrionův plán „nese ovoce“, abychom citovali oficiální synopsi. Útok otrokářů

na město přišel jako blesk z čistého nebe a snad nikdo ho nečekal, vždyť Tyrionův plán ze začátku opravdu vypadal jako funkční. Nyní uvidíme, jak se na celou situaci bude dívat Daenerys (Emilia Clarke), která se ve velkém stylu vrátila do města. Osobně bych neviděl až takový problém v útoku otrokářů, především když ji konečně poslouchá její drak Drogon a má pod velením obrovskou armádu Dothraků. Spíše je otázka, jak se bude dívat na Tyrionova rozhodnutí, které město dostaly v podstatě pod obležení. (Ale byla by pěkný pokrytec, kdyby po svých politických přešlapech až příliš přísně soudila cizí).

Cliffhangerovský závěr sedmé epizody zanechal nad osudem Aryi jeden velký otazník. Není tak divu, že vznikaly nejrůznější teorie, o její budoucnosti. Nakonec měli pravdu ti fanoušci, kteří zůstali při zemi a očekávali tu nejjednodušší variantu – že Arye pomůže herečka Lady Crane (Essie Davis), která ji opravdu zachránila před smrtí. Tím se tak nějak očekávatelně dopředu odsoudila k smrti z rukou Waif (Faye Marsay). Při následné honičce v ulicích Braavosu asi mezi většinou diváků vyvstala otázka, jak někdo může po několikanásobné bodné ráně do břicha zvládnout bez větších problémů utíkat, skákat a padat.

Když budeme ignorovat tuto nelogičnost, tak byly scény v Braavosu povedené. Sice jsme ve chvíli největšího napětí, útoku Waify na Aryu, dostali (stejně jako v Řekotočí) pouze střih a „pokračování“ pouze mimo obrazovku, ale konečně se tato dějová linie posune někam dál. Nejzajímavější pak byl rozhovor s Jaqenem H'gharem (Tom Wlaschiha), který Arye řekl, že je konečně Nikdo. Ani poté, co mu to vyvrátila, nevypadal Jaqen nijak přesvědčený ani překvapený. Jeho lehký úsměv a přikývnutí na souhlas spíš vyvolávají pocit, že Arya se ještě s Muži bez tváře nadobro nerozloučila. Zabití Waif byla pro ni zkouška (stejně tak obráceně pro Waif, jak bylo prozrazeno v Inside the Episode – viz níže), kterou prošla. Možná tak není úplně nutné se oprostit od své minulosti a ve skutečnosti je doopravdy z Aryi Stark Nikdo. Rozhodně se na ní do budoucna můžeme těšit, především když míří směrem zpátky do Západozemí, kde by se mohla zaplést do jiných dějových rovin.

Galerie: 8

Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu Hra o trůny 6: Nikdo | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest