Hra o trůny: Kniha Cizince

Hra o trůny: Kniha Cizince | Fandíme filmu
Dojemné setkání, bombastická ukázka moci a příslib rychlejšího postupu děje kupředu.

Po odchodu Jona Snowa (Kit Harington) z nádvoří Černého hradu na konci minulého dílu očekával jeho setkání se Sansou Stark (Sophie Turner) asi málokdo. Jak jsme se ale dozvěděli hned na začátku epizody, s jeho odchodem to nebylo tak horké a tak jejich shledání už nic nebránilo. A nebudeme si nic nalhávat – byla to jedna z nejšťastnějších chvil seriálu. Vždyť je to poprvé od Rudé svatby, kdy jsou pohromadě dva členové rodu Starků. Krom okamžiku štěstí jsme se dočkali i rychlého ohlédnutí za vývojem obou postav. Hlavně Sansa si uvědomuje, že se jako mladší chovala ke svému nevlastnímu bratrovi dost škaredě, na čemž poznáváme, že už to opravdu není ta naivní a pasivní osobnost, jako kterou jsme ji znali dříve.

To dokázala mimo jiné i v moment, kdy začala přemlouvat Jona, aby šel do války o Sever a Zimohrad. Jon sice má bojování a smrti dost, dopis od Ramseyho Boltona (Iwan Rheon) ho však nutí v blízké budoucnosti po meči opět sáhnout. Nyní můžeme jen spekulovat, jak velkou šanci má rod Starků na comeback. Jak už v díle zaznělo, s Jonem mohou bojovat dva tisíce Divokých. Proti Stannisovi měli Boltoni na konci páté řady pět tisíc vojáků a číslo se nejspíš o moc nezměnilo. K tomu však musíme připočítat ještě síly rodů Karstarků a Umberů – pokud se tedy druhý jmenovaný nepřipojil pouze na oko a pořád není věrný Starkům. Na stranu Jona a Sansy se mohou připojit jiné, menší severské rody, otázkou však zůstává, zda to bude dost na vyvážení sil.

Shledání Starků a jejich plány do jisté míry čeří neustálá hrozba nemrtvé armády za zdí, kterou připomíná Edd (Ben Crompton). Je předurčeno, aby ji porazil právě Jon, kterého Melissandra označuje za zaslíbeného prince? Anebo se bude mýlit jako v případě Stannise? Uvidíme také, nakolik může družinu Starků ohrozit potenciální vnitřní nesvár mezi Davosem (Liam Cunningham), Melissandrou a Briennou z Tarthu (Gwendoline Christie), A aspoň za zmínku stojí Tormundovo (Kristofer Hivju) neustálé pokukování po Brienne, což okamžitě mezi fanoušky vyvolalo vášnivou diskuzi, zda mezi nimi náhodou nevypukne nějaký milostný příběh.

V kratší scéně na Zimohradě jsme byli svědky smrti Oshy (Natalia Tena) rukou Ramseyho, čímž nám mladý lord Bolton připomněl svojí psychopatickou povahu (jako by na ni někdo dokázal během jednoho týdne zapomenout). Na druhou stranu nám tím i dokázal, že i když je sebevíc šílený, pořád je svým způsobem chytrý a mazaný – ať už to bylo vykoupáním Oshy, kterou tak uklidnil a přesvědčil, že ji nijak nepodezírá, anebo jednoduše faktem, že si na všechny informace od Theona pamatoval a dokázal je dát do souvislosti.

Poprvé v šesté řadě jsme se vrátili do Údolí a k intrikám Petyra „Littlefingera/Malíčka“ Baelishe (Aidan Gillen). Vstupem rytířů z Údolí do války na Severu se samozřejmě okamžitě změní tamější rovnováha sil, otázkou je, co doopravdy Malíček svým konáním sleduje. Zcela určitě mu nejde o záchranu a blaho Sansy, vždyť do aktuální situace ji dostal právě on, když ji odvezl Boltonům. Stejně tak se ale zdá nepravděpodobné, že by chtěl pouze vykonat rozkaz Cersei Lannister (Lena Headey) z minulé řady, tedy využít armádu Údolí k poražení Boltonů a přivézt Sansu do Králova přístaviště. Za to má sice slíbenou vládu na Severem, ale Malíček je známý neustálými postranními úmysly – co má doopravdy v plánu, nám bude odhaleno až časem.

V Králově přístavišti budeme s největší pravděpodobností v nejbližší budoucnosti svědky bitvy mezi stoupenci Nejvyššího vrabčáka (Jonathan Pryce) a armádou Tyrellů. Trochu nečekaná a nenadálá domluva mezi Olennou Tyrell (Diana Rigg), Cersei a Jaimem Lannisterem (Nikolaj Coster-Waldau) a jejich strýcem Kevanem (Ian Gelder). Společná řeč dle všeho pramení z touhy ochránit Margaery (Natalie Dormer) před potupnou uličkou hanby. Proč to však chce Cersei? Byla to v podstatě právě ona, kdo dostal Margaery do vězení. Možná se snaží zachránit alespoň část jeho pošramocené královské reputace. Jejich oponent, Nejvyšší vrabčák, však určitě musí už dlouhodobě počítat s tím, že uvěznění tolika vlivných osob časem vyvolá reakci a tak musí mít promyšlený nějaký plán.

V rychlé zastávce na Železných ostrovech jsme byli svědky shledání Theona Greyjoye (Alfie Allen) s jeho sestrou Yarou (Gemma Whelan). To je sice zcela odlišné od toho ze Zdi, ale je rovněž plné emocí. Theon se již na Severu pokusil začít napravovat vše co zkazil záchranou Sansy, nyní po návratu domů v tom pokračuje. Během celého omlouvání působí (logicky) velmi slabě a tudíž bez šance vyvolat respekt mezi drsnými obyvateli Železných ostrovů. Dozvěděli jsme se ale, že plánuje Yarě pomoci při volbě nového krále/královny. Dá se jen spekulovat, jakou formou, rozhodně to však nebudou mít proti jejich strýci Euronovi (Pilou Asbæk) jednoduché.

V Meerenu se Tyrion (Peter Dinklage) pokusil do naivistické vlády Daenerys vnést trochu politiky. Prozatím těžko říct, zda skutečně věří v pozvolnou změnu, nebo se pouze snaží aktuální problémy odsunout na dobu, kdy už se dávno Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) bude snažit o převzetí moci v Západozemí. Kromě reálného problému se tak potenciálně řeší i problém scenáristický, kdy se seriál nebude muset zabývat znovuosvobozováním otrokářských měst a pohne se kupředu. Ostatně notného urychlení se dočkala dothracká odbočka s Daenerys.

Z pokusu o její záchranu je důležitý fakt, že Daario Naharis (Michiel Huisman) ví, že Jorah Mormont (Iain Glen) je nakažený šedým lupusem. Co to do dalších dílů pro Joru znamená jasné není, ale aspoň už o jeho tajemství někdo ví a v případě že by se jeho stav zhoršil, bude Daario vědět, o co jde.

Hlavní je však scéna s Daenerys, která nám opět dokázala, že sice může vypadat sebekřehčeji, ale doopravdy je cílevědomá a nebojí se jít přes mrtvoly těch, co si to podle ní zaslouží. Zabitím všech Khalů a hlavně její nezranitelnost vůči ohni jí vysloužily respekt všech Dothraki v okolí. Hlavně ale dost možná nebezpečnou, mnoha tisícovou armádu. Finální scéna pak připomínala závěr první řady, akorát ve větším provedení – znovu jsme byli svědky vystoupení z plamenů odhalené Daenerys a následné pokleknutí všech svědků. Někdo by sice mohl namítnout, že je to jednoduché ukončení problémů Daenerys, pravdou však je, že příběh se nutně potřebuje posunout dál a její delší zajetí by bylo v širším měřítku jen zbytečná ztráta času.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest