Hra o trůny: Krev mé krve

Hra o trůny: Krev mé krve | Fandíme filmu
Poslední epizoda Game of Thrones nám ukázala hned několik postav, které jsme nějakou dobu neviděli, zamíchala politickými kartami a přislíbila řadu střetů.

Po událostech minulého dílu Hry o trůny (Game of Thrones) ustupují ty z nového dílu trochu do pozadí. Šestá epizoda, Blood of My Blood (Krev mé krve), totiž divákům přinesla především aktuálně méně žádané dějové linie. Na druhou stranu však zároveň i pár nečekaných a do budoucna důležitých zvratů.

Za Zdí jsme zmatečně nahledli díky Branovi do nejrůznějších událostí z minulosti. V rychlém střihu jsme viděli jak nám události dobře známe (např. Rudou svatbu, masakr v Hardhomu, popravu Neda Starka, Branův pád z okna...), tak i zcela nové, dosud neviděné. Největší pozornost na  sebe upoutal Aerys II. Targaryen (David Rintoul), všeobecně známější jako Šílený král (the Mad King). Viděli jsme ho sice jen pár vteřin, ve kterých stihl pronést svou nechvalně proslulou větu „Burn them all!“ (všechny je spalte), ale můžeme se domnívat, že k takhle důležité postavě se ještě vrátíme, napříště snad na delší dobu.

Ve vizi bylo i několik nejasných momentů, jejichž vysvětlení je předmětem debaty fanoušků. Nejdříve je tu záběr na ruku pokrytou krví. Mnoho lidí věří, že patří mladému Nedu Starkovi ve Věži radosti, kde nalezl svou umírající sestru Lyannu. Dále je tu opravdu bleskový záběr na blíže nespecifikované město (pravděpodobně Královo přístaviště), na kterém můžeme vidět stín letícího draka. Jedná se však o vize z minulosti, kdy pořád rod Targaryenů měl draky, anebo je to naopak pohled do budoucnosti, kdy se v Západozemí vylodí Daenerys (Emilia Clarke), která v současnosti draky disponuje? Snad se vše dozvíme v některém blízkém dílu.

Návrat Benjena Starka (Joseph Mawle), který očekávali především čtenáři předlohy, rozšířil Branovu značně zmenšenou skupinu. Hlavně se jedná o zkušeného bojovníka, který svým oživením nejspíše získal i jakousi formu magických schopností, které nám ukázal v boji proti skupině nemrtvých. Bude tedy snad schopen chránit Meeru (Ellie Kendrick) a Brana, když se (dle Benjenových slov) z něj stala nová Tříoká vrána a je na něm, aby zjistil, jak zastavit Bílé chodce.

Poprvé jsme v seriálu zavítali na Parožnatý vrch (Horn Hill). Dějová linie Sama (John Bradley-West) a Gilly (Hannah Murray) dostala v epizodě abnormální množství prostoru. Samův otec a hlava rodu Tarlyů, Randyll Tarly (James Faulkner), dostál své pověsti přísného a drsného muže, který však dokázal překvapit benevolencí, když se uvolil poskytnout ubytování Gilly a malému Samovi. Že celé rodinné shromáždění nedopadne úplně nejlépe, asi předpokládal každý, že ho Sam ale ještě vylepší krádeží rodinného valyrijského meče Srdcozhouby (Heartsbane), to čekal asi málokdo. Kam však nyní skupinka půjde? Plán s Citadelou už nejspíš nepřipadá v úvahu, jelikož se nachází kousek od Parožnatých vrchů, a tak musí Sam vyrazit jinam. Možná se vrátí zpátky na Zeď, na Černý hrad? V tom případě by rozhodnutí vzít meč mělo smysl, jelikož kromě dračího skla je meč z valyrijské oceli jediná známá zbraň, se kterou lze zabít Bílého chodce. Avšak opravdu by scenáristé poslali Sama na jih jenom kvůli vyzvednutí jediného meče?

Po dlouhé pauze se na obrazovky vrátil i jeden z nejnenáviděnějších rodů vůbec – Freyové z Dvojčat. Walder Frey (David Bradley) je sice teoreticky pánem Říčních krajin, dozvěděli jsem se však, že vedle obsazení Řekotočí Bryndenem "Černou rybou" Tullym proti němu ještě povstalo několik dalších rodů a problémy mu dělá i Bratrstvo bez praporce. Frey má však plán jasný a Řekotočí chce získat pomocí zajatého Edmura Tullyho (Tobias Menzies), Bryndenova synovce. Uvidíme tak, zda se obránci Řekotočí v čele s Černou rybou rozhodnou vzdát a (snad) tak zachránit život hlavy rodu Tullyů, anebo i přes takovou oběť budou držet nadále pozice.

Celou situací v Říčních krajinách navíc zamotají události z Králova přístaviště. Spoustu diváků naštvalo nečekané (ne)vyřešení situace okolo Nejvyššího vrabčáka. Akce sice chyběla, ale na druhou stranu scéna značně zamíchala celou situací v hlavním městě. Hlavní představitel církve nám odhalil svůj promyšlený plán, díky kterému si nejen zachránil život, ale ještě získal značnou moc. Otázkou zůstává, zda se vedle Tommena (Dean-Charles Chapman) nechala nábožensky ovlivnit i Margaery (Natalie Dormer). Ona sama je známá jako manipulátorka a nejspíše tak pouze hrála upřímnou věřící a v reálu se jenom snažila zachránit před potupnou uličkou hanby.

Bezkonfliktní řešení nakonec stálo Jaimeho jeho místo velitele královské stráže, což při hlubším zamyšlení nemusí být špatné. Jednak se Jaime dostane do čela armády Lannisterů a celého rodu, což z něj činní jednoho z nejmocnějších lordů celého Západozemí. Za druhé, jeho přítomnost značně zahýbá miskami vah při obléhání Řekotočí. Pro diváky je však nejzajímavější, že konečně odjede z Králova přístaviště, kde vedle Cersei (Lena Headey) doteď nedostával příliš prostoru. Tu v blízké budoucnosti čeká soud, přesněji zkouška bojem. Koho církev jmenuje jako svého šampióna do duelu proti Hoře (Hafþór Júlíus Björnsson) zajímá mnoho fanoušků, a proto kolem toho vzniká mnoho teorií. Jedna z nejpopulárnějších možná tak trochu zavání spoilerem, takže jestli chcete znát Horova možného protivníka, klikněte sem.   

Arya Stark (Maisie Williams) nám v Braavosu dokázala, že je pořád spíše Arya, než „nikdo“. Nedokázala vyplnit svůj úkol a zavraždit zdánlivě nevinnou herečku, a tak jsou jí Muži bez tváře teď v patách. Arya si vzala nazpátek svůj meč Jehlu a je jasné, že se jen tak nevzdá bez boje. Je však snad nemožné, že by její dobrodružství skončilo právě v Braavosu. Dějová linie by tak doslova byla jen slepou uličkou a ztrátou času jak pro diváků, tak pro jiné postavy, které mohly dostat více prostoru. Uvidíme, jestli Arye bude stačit zabít Waif, která se ji vypravila zlikvidovat, anebo už na ni navždy bude dorážet i Jaqen H'ghar.

Na závěr jsme se podívali ještě dál na východ za Daenerys Targaryen. Její další proslov sice mezi mnohovými vyvolal spíše otrávené reakce, než ty nadšené, ale jedno se musí uznat. Postavě Daenerys se momentálně daří snad tolik, jako žádné jiné. Vrátil se jí drak Drogon (navíc to vypadá, že ji poslouchá), má za sebou obrovskou armádu Dothraki, brzy se vrátí do Meerenu a už jí chybí snad jediná věc – veliké loďstvo. A to se shodou náhod řešilo v minulém díle na Železných ostrovech. Vypadá to, že Daenerys by se tak mohla podívat do Západozemí dříve, než bychom očekávali.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest