Hra o trůny 6: Křivopřísežník

Hra o trůny 6: Křivopřísežník | Fandíme filmu
Výlet do historie, stejně jako koleje k budoucnosti. Stará známá postava se vrací na scénu, zatímco ji jiné opouštějí.

Týden zase uběhl a my jsme měli šanci vidět třetí epizodu šesté série seriálu Hra o trůny (Game of Thrones) nazvanou Křivopřísežník (Oathbreaker). Většina diváků se netrpělivě dívá směrem ke příběhové lince se vzkříšeným Jonem Snowem, ale začněme od začátku (nebo ještě lépe, od věcí, co se staly dávno před začátkem).

Bran (Isaac Hempstead Wright) se spolu s Tříokou vránou (Max von Sydow) opět podíval do minulosti, přesněji na konec Robertovy rebelie, do období po bitvě u Trojzubce. Mladý Ned Stark (Robert Aramayo) přijíždí  s šesti svými vojáky (mezi nimi Howland Reed (Leo Woodruff), otec Meer Reed) k Věži Radosti (Tower of Joy), kde má být vězněná jeho sestra Lyanna Stark, kterou předtím údajně unesl Rhaegar Targaryen. Ve flashbacku jsme byli svědky prozatím největšího souboje v šesté řady a jednoho z nejpůsobivějších vůbec. Což je dobře, protože bojovník se dvěma meči, Arthur Dayne (Luke Roberts) byl v minulosti zmiňován jako nejlepší bojovník co kdy žil.

Ne zcela hrdinské zabití Dayna u čestné postavy jakou byl Ned Stark sice trochu překvapí, ale pořád je to Hra o trůny – tady nic není fér. A je zajímavé Neda vidět v novém světle. Na zodpovězení hlavní otázky – co se ukrývá ve Věži Radosti – si však budeme muset ještě počkat. Dle ženského výkřiku se dá předpokládat, že je v ní opravdu Lyanna. Proč ji ale Rhaegar nechal právě tam? A proč ji oba rytíři bránili i po jeho smrti? Šlo čistě jen o dodržení přísahy? Mnoho fanoušků také očekává potvrzení nebo vyvrácení oblíbené teorie „R+L=J“, podle které Jon není synem Neda a neznámé ženy, leč Lyanny a Rhaegara.

Ohledně Brana vyvstává také několik otázek. Když ve své vizi promluvil na svého otce, tak se mladý Ned opravdu otočil, jakoby něco slyšel. Bylo tomu tak nebo měl pravdu Tříoká vrána s tím, že to byla pouze náhoda? Stejně tak můžeme jen polemizovat nad tím, co všechno se ještě Bran musí naučit, jelikož odpověď „všechno“ nebyla uspokojivá pro něj ani pro nás.

Daleko na východě byla mezitím Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) odvedena do chrámu Dosh Khaleen ve městě Vaes Dothrak. Do budoucna ji tam nečeká nic moc přívětivého, jelikož dle tradic měla do chrámu odejít hned po smrti Khala Droga. To neučinila, a tak bude muset předstoupit před shromáždění khalasarů, kteří mají rozhodnout o jejím osudu. Ať už bude jakýkoliv, rozhodně ji nečeká nic pozitivního. Zatím můžeme jen spekulovat o tom, zda dokáže situaci zvrátit ve svůj prospěch vlastními silami nebo jí nezbude než doufat v rychlou záchranu od Jorahy Mormonta (Iain Glen) a Daaria Naharise (Michiel Huisman), kteří se v této epizodě vůbec neobjevili.

V Meerenu se Varisovi (Conleth Hill) povedlo najít jednu přisluhovačku Synů harpyje – prostitutku Valu (Meena Rayann), kterou už jsme v seriálu jednou viděli, jako součást povstaleckého hnutí. Dozvídáme se od ní, že nepřátelskou skupinu podporují vládnoucí otrokáři z Yunkaie, Astaporu a Volantisu. V průběhu vidíme také scénu mezi Tyrionem (Peter Dinklage), Šedým červem (Jacob Anderson) a Missandei (Nathalie Emmanuel), která se jako jedna z mála v celém díle nese v odlehčeném duchu. Díky Dinklagovi je scéna více než příjemná, nicmně nezdá se, že by přinášela cokoliv nového. Opravdu je mezi nabitými dějovými liniemi na podobné blbnutí čas? Do budoucna očekávat vojenský útok Neposkvrněných na znepřátelená města asi nemůžeme, ale Tyrion vypadá, jakoby měl v hlavě nějaký plán. Skoro to připomíná dobu, kdy ve druhé sezóně sloužil jako pobočník krále.

V Králově přístavišti zjišťujeme, že po odchodu Varise má „jeho ptáčky“ (převážně sirotci) pod palcem Qyburn (Anton Lesser), který je loajální Cersei Lannister (Lena Headey). Ta, spolu s Jaimem (Nikolaj Coster-Waldau), navštívila sezení malé rady. Dozvídáme se, že aktuální pobočník krále, jejich strýc Kevan Lannister (Ian Gelder), sice je odlišný od svého bratra Tywinna, ale rozhodně se nenechá ovlivňovat. Na první pohled nenápadná postava by tak mohla celou situaci v hlavním městě ještě trochu víc zamotat. Obzvlášť když má podporu rodu Tyrellů. Uvidíme tak v budoucnu, jak se bude řešit situace ohledně uvězněného Lorase (Finn Jones) a Margaery (Natalie Dormer) a událostí v Dornu.

Co se týče dialogů, tak za nejlepší scénu považuji rozhovor mezi Nejvyšším vrabčákem (Jonathan Pryce) a Tommenem (Dean-Charles Chapman). Představitel církve nám ukazuje, že svému učení opravdu věří a zároveň je za ním i logika, ne jen náboženská fanatičnost. Anebo je tak mistrným manipulátorem? A vlastně, proč by nemohlo platit obojí... Oproti tomu oponující Tommen nám ukazuje, že je pořád moc mladý a nezkušený. A při pronesení věty „Já jsem král“ si nejde nevzpomenout na scénu s Tywinem a Joffreym nakonci třetí řady.

Poprvé v šesté řadě jsme také nahlédli do dějové linky se Samem (John Bradley-West). Na konci minulé série se vydal s Gilly (Hannah Murray) do Citadely, kde chce studovat na maestera. Tam však nemají přístup ženy. Proto Sam chce Gilly odvést do Roviny, odkud Sam pochází a kde jeho rod Tarlyů sídlí. Možná tak budeme moct vidět Randylla Tarlyho. Sam Tarly svého hrubiánského otce nemá zrovna v lásce, avšak zároveň se jedná o jediného velitele, kterému se povedlo na bitevním poli porazit Roberta Baratheona během době jeho rebelie proti rodu Targaryenů.

Z Braavosu k nám konečně přišly i delší a zajímavější scény s Aryou Stark (Maisie Williams). I přes slepotu začala pořádný trénink, který už nepřipomínal jen šikanu. Nejvíce však překvapilo její vyléčení slepoty. Mohli jsme očekávat, že se nějakou dobu povleče, ale seriál nabral tempo a jednou montáží tuhle dějovou linku posunul výrazně kupředu. Teď je jen otázka, zda je Arya tak schopná lhářka nebo se skutečně začíná držet pravidel Mužů bez tváře. Pokud by se totiž zcela oprostila od vlastních zájmů, může vůbec nějak smysluplně zasáhnout do širších událostí celé ságy?

Na Zimohrad přijel za Ramseym Boltonem (Iwan Rheon) Smalljon Umber (Dean S. Jagger), což je po údajné smrti Jona Umbera, hlava vlivného rodu Umberů. Dozvěděli jsme se tak, že na jih od Zdi již dochází k bojům s Divokými. Hlavně ale má Ramsey dalšího mocného spojence, od kterého navíc dostal Rickona Starka (Art Parkinson). Další postava, kterou jsme nějakou dobu na obrazovce neviděli, otázkou zůstává, jak dlouho na ní zůstane. Nechá si Ramsey Rickona jako rukojmí? Anebo ho v blízké budoucnosti jednoduše zabije, protože se jedná o jednoho z mužských potomků rodu Starků? Někteří fanoušci spekulují, že ze strany Umberů a Rickona jedná o nějaký sofistikovaný podraz, avšak tak laskavá je show ke svým hrdinům málokdy, a tak nejmladšího Starka nejspíš skutečně čekají krušné časy.

To nejočekávanější jsme nechali nakonec. Jon Snow se otřesený probudil z mrtvých. Zatím nic nenasvědčuje, že by ho vzkříšení nějak více změnilo. Osobně mám spíš pocit, že byl šokovaný a naštvaný ze zrady několika členů Noční hlídky, nejvíce Ollyho. Později tak došlo, i přes menší zaváhání, k oběšení čtyř zrádců - Othella Yarwycka (Brian Fortune), Bowena Marshe (Michael Condron), Allisera Thorna (Owen Teale) a Ollyho (Brenock O'Connor). Po rozsudku zmatený Jon odchází a vzdává se titulu lorda velitele Noční hlídky. Jak někteří očekávali – jeho dočasná smrt ho zprostila (alespoň v jeho očích) od jeho přísahy. Kam ale teď půjde? A co jeho vzkříšení v kontextu seriálu znamená? Ať už jej čeká cokoliv, můžeme jen doufat, že se co nejdříve potká s nějakými dalšími postavami, ať už se svojí sestrou Sansou nebo s Ramsaym Boltonem, který už by zasloužil ochutnat něčí ocel.

Jak se vám třetí epizoda líbila? Jste spokojeni s tím, kam seriál v jednotlivých částech směřuje?

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest