Téma: Star Wars jako továrna na peníze

Téma: Star Wars jako továrna na peníze | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Síla se probouzí má šanci v kinech utržit víc jak tři miliardy dolarů, ale v hračkách a pyžamech se točí peníze ještě daleko větší...
  1. Kapitola č.1
  2. Fenomén úvodního víkendu
  3. Padne rekord Avatara?
  4. Nejvíc peněz se točí v hračkách, film je jen taková "reklama"

Fenomén úvodního víkendu

Jako další na ráně je úvodní víkend. Ty úplně nejnižší odhady filmu během úvodního víkendu v amerických kinech připisují cca 170 milionů dolarů, ty nejodvážnější se domnívají, že by mohl překročit dokonce 300 milionů. Ve prospěch Star Wars mluví to, že je to film opravdu pro všechny. Starší diváky přivede do kin nostalgie, ti mladší ke Star Wars přičichli u TV seriálů či videoher. O vesmírnou ságu se podobnou měrou zajímají muži i ženy. Povědomí o filmu je veliké a reklamní kampaň ani zdaleka nekončí.

Co mluví proti lámání rekordů? V prosinci zatím žádný film neutržil během úvodního víkendu víc, než 84 milionů. To je dané především svátečním obdobím. Lidé nakupují, cestují a navíc moc dobře vědí, že za pár dní začnou prázdniny, takže bude na výpravu do kina klid a není třeba se hnát do multiplexu hned. Údajně také není vyloučené, že se kvůli zprávám o masivních předprodejích budou diváci obávat nedostatku vstupenek a s návštěvou kina počkají. Ve skutečnosti je však vstupenek stále dost. I kina na menších městech plánují filmu věnovat více sálů, než je obvyklé a někde se bude promítat prakticky nonstop.


Připomínáme, že dosavadní rekord tržeb za úvodní víkend drží letošní Jurský svět, který zvládnul nastřádat za první tři dny 208 milionů dolarů. Druhou příčku drží Avengers, kteří v době svého nasazení utržily 207 milionů. Avengers tenkrát měli sály zaplněné zhruba z 63%, takže Hvězdné války rozhodně mají kam stoupat.

Na mezinárodních trzích jsou předpovědi vždycky o něco komplikovanější. Jurský svět utržil mezinárodně během úvodního víkendu 315 milionů dolarů. Jenže ten měl k dispozici i tržby z Číny. Tam už ale byly letos vyčerpány kvóty pro premiéry zahraničních filmů, a tak budou Hvězdné války uvedeny až 9. ledna. Komplikace mohou nastat i v dalších zemích, kupříkladu v Indii dostanou přednost lokální filmy, na které místní chodí nejvíce, a Star Wars vyfasují jen tolik sálů, kolik jich zbude. I ve světě také platí, že v předvánočním čase lidé do kina tolik nechodí. Pokud se podaří překonat 250 milionů dolarů, všichni budou spokojení. Když půjdou tržby přes 300, mohou u Disneyho výskat radostí.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Galerie: 4

Téma: Star Wars jako továrna na peníze | Fandíme filmu Téma: Star Wars jako továrna na peníze | Fandíme filmu Téma: Star Wars jako továrna na peníze | Fandíme filmu Téma: Star Wars jako továrna na peníze | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest