15 nejočekávanějších Oscarovek roku 2012

15 nejočekávanějších Oscarovek roku 2012 | Fandíme filmu
Na které snímky s uměleckými ambicemi se letos nejvíc těšíme?

Ze všeho nejdřív vás chci poprosit, abyste slovo „Oscarovka“ brali s nadhledem. Následující výčet se zaměřuje zkrátka a dobře na filmy, jejichž vznik primárně nemotivovalo finanční rozhodnutí studia (ve většině případů), ale touha něco sdělit, vyprávět příběh, umělecky se vyjádřit. Jednotlivé snímky buď už bodovaly u kritiků a na nejrůznějších festivalech, popřípadě tuto ambici alespoň měly, či v budoucnosti budou mít. A i kdyby zástupci níže uvedené patnáctky selhávali jako celek, určitě na nich někdo pochválí alespoň zapálené herecké výkony, originální vizuální pojetí nebo zajímavá témata k zamyšlení. V následujícím výčtu najdete pouze filmy, které budou v roce 2012 uvedeny do oficiální české distribuce (ověřováno na CSFD.cz dne 3.1.2012)! Samozřejmě se můžete těšit také na žebříček těch nejočekávanějších blockbusterů, ten přijde na řadu nejspíš už pozítří. Výčet filmů je řazen podle data uvedení do českých kin. A jaké „seriózní“ hity že nás letos čekají?

 

Muži, kteří nenávidí ženy

The Girl with the Dragon Tattoo

Premiéra ČR: 12.1.
Premiéra SR: 12.1.

Snad už jsme všem dostatečně vymlátili z hlavy to nesmyslné tvrzení o tom, že by Fincherův nejnovější film měl být „zbytečný remake“. I největší kritici se shodují v tom, že jde při nejmenším o lepší adaptaci, než je ta švédská, a že za veškeré neduhy může především nadhodnocená předloha. U nás se při zemi držet nebudeme. CBD filmu střelila plné hodnocení a dodává následující: David Fincher natočil překvapivě neakční thriller s pečlivě budovanou atmosférou a svéráznými postavami. Rooney Mara a Daniel Craig tu coby nesourodá „detektivní“ dvojka bojují všemi povolenými (i nepovolenými) prostředky nejen se svými vlastními démony a je jen na divákovi, jak zhodnotí jejich malá vítězství. K pořádnému detektivnímu příběhu si přidejte ještě nepříjemný sociálněkritický přesah, který vás donutí přemýšlet o filmu i měsíce potom, co jste ho viděli a také v pravdě Oscarový výkon Rooney Mara. Rooney už byla za roli Lisbeth nominována na Zlatý Globus, stejně jako Trent Reznor a Atticus Ross, kteří nahráli soundtrack. Vše o filmu.

 

Děti moje

The Descendants

Premiéra ČR: 19.1.
Premiéra SR: 19.1.

Alexander Payne proslul Oscarem za Bokovku, teď sklízí ovace za další malý příběh o velkých osobních trablech. George Clooney (podle některých podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry) hraje otce od rodiny, jejíž matka upadla po autonehodě do komatu. Jakožto rodič nikdy příliš nevynikal, a tak převzetí výchovných otěží není žádný med. Do toho se Clooneyho postava snaží přijít na to, s kým měla jeho žena před nehodou poměr. Snímek byl nominován na pět Zlatých glóbů (nejlepší drama, režie, scénář, hlavní mužská role v dramatu a vedlejší ženská role v dramatu, za kterou byla nominována mladičká Shailene Woodley, která ve filmu ztvárnila Clooneyho dceru).

 

Nebezpečná metoda

A Dangerou Method

Premiéra ČR: 26.1.
Premiéra SR: 26.1.

V pořadí třetí spolupráce Davida Cronenberga a Viggo Mortensena nás zavádí do dějin psychoanalýzy, kdy Carl Gustav Jung (Michael Fassbender) používá metody svého vzoru a pozdějšího přítele Sigmunda Freuda (Mortensen), k léčení hysterie své mladé pacientky (Keira Knightley). Léčba zabírá, ale dvojice postupně propadá zničujícímu sexuálnímu vztahu.  David Cronenberg platí za jednoho z nejpozoruhodnějších žijících režisérů, zahraniční kritiky jsou příznivé, Fassbender v rozpuku sil a Mortensen byl za svou roli nominován na Zlatý Globus. A pokud vás nedokážou přesvědčit slova, pusťte si trailer.

 

Černobílý svět

The Help

Premiéra ČR: 26.1.
Premiéra SR: 9.2.

Drama z období hnutí za nezávislost, ve kterém mladá spisovatelka proniká mezi černošské uklízečky, aby z jejich úhlu pohledu napsala knihu o rasové diskriminaci, vzbudilo menší poprask, když se z nenápadného nízkorozpočtového snímku stal 28. komerčně nejúspěšnější film minulého roku! Šeptanda zafungovala a diváci byli za dobrou podívanou ochotni utratit v souhrnu přes 200 milionů dolarů. Hlavní roli si střihla okouzlující Emma Stone, Viola Davis a Octavia Spencer byly za role uklízeček nominované na Zlaté glóby, stejně jako jeden z objevů loňského roku, talentovaná Jessica Chastain, jež si zahrála bohatou paničku. Dále má Černobílý svět šanci získat globus v kategorii nejlepší drama a za nejlepší píseň.

 

Bůh masakru

Carnage

Premiéra ČR: 26.1.
Premiéra SR: nebyla stanovena

Je úžasné (a možná tak trochu škoda), že celá jedna třetina žebříčku nás čeká už v lednu. Pátým doporučeným filmem je novinka Romana Polanského. Polanski možná v posledních letech definitivně přišel o zbytky svého morálního kreditu, ale točí pořád s lehkostí a bravurou, jak ostatně napovídají povedené upoutávky. Carnage pojednává o dvou rodičovských párech, které se sejdou, aby prodiskutovaly rvačku mezi svými potomky, ale po nějaké době se samy začnou chovat hůř než malé děti. Mužské rodiče ztvárnili Christoph Waltz a John C. Reilly, jejich manželky si zahrály Jodie Foster a Kate Winslet, jež byly obě za svůj výkon nominovány na Zlatý globus v kategorii nejlepších komediálních hereček v hlavní roli.

 

Tinker Tailor Soldier Spy

Premiéra ČR: 2.2.
Premiéra SR: 2.2.

TTSS sice budí poměrně rozporuplné reakce a často je označován jako film „přehodnocený“ nebo jako „promarněná příležitost“, ale špionážní drama, ve kterém se najednou sejdou Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, Ciarán Hinds, Benedict Cumberbatch, Toby Jones a John Hurt prostě nemůže nechat žádného filmového fanouška chladným. Nemluvě o tom, že snímek natočil Tomas Alfredson, který nás před několika lety ohromil svým citlivým hororem Ať vejde ten pravý. I tentokrát by jedněmi z hlavních zbraní měly být precizní vizuální stránka a hutná atmosféra, tak se nenechme rozpačitou zahraniční kritikou odradit. Další podrobnosti jsme přinesli spolu s náloží trailerů (ještě v době, kdy první ohlasy byly veskrze pozitivní).

 

Den zrady

Ides of March

Premiéra ČR: 9.2.
Premiéra SR: 8.3.

George Clooney netočí příliš často, ale když už se do toho jednou za čas pustí, všichni jsou zvědaví. A podle všeho to tentokrát vůbec nedopadlo špatně. Zahraniční kritické ohlasy jsou pozitivní, film byl nominován na Zlatý globus v kategorii nejlepší drama, scénář i režie (oboje Clooney), šanci na sošku má i představitel hlavní role Ryan Gosling. Podle některých je snímek poněkud chladný a popisný, ale jinak velice přesvědčivě zachycuje cestu mladého idealisty (Gosling), který v opojení mocí a penězi zvažuje, zda dokáže být věrný svému politickému partnerovi (Clooney) anebo sobecky realizuje vlastní ambice. S ústředním duem rozehrávají herecký koncert Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Paul Giamatti či Philip Seymour Hoffman.

 

Stud

Shame

Premiéra ČR: 16.2.
Premiéra SR: nebyla stanovena

Režisér Steve McQueen na sebe (a na Michaela Fassbendera) upozornil před třemi lety intenzivním snímkem Hlad, takže na jeho druhý počin se už čekalo s jistou zvědavostí, kterou ještě zesílila zpráva o tom, že film dostal kvůli zobrazování mužských genitálií rating NC17. Snímek pojednává o Brandonovi (opět Fassbender), mladém úspěšném Newyorčanovi, který trpí závislostí na sexu. Se svojí deformací dokáže díky pečlivě zorganizovanému životu fungovat, ale pouze do chvíle, než se k němu nastěhuje jeho mladší sestra (Carey Mulligan) a všechno obrátí vzhůru nohama. Máme čekat studii sexuální závislosti, závislosti jako takové, sebemrskačství i neschopnosti navazovat skutečné mezilidské vztahy. Zahraniční kritiky jsou příznivé, Michael Fassbender byl za svůj výkon nominován na Zlatý globus.

 

Válečný kůň

War Horse

Premiéra ČR: 23.2.
Premiéra SR: 23.2.

Jestli některý z uvedených filmů působí dojmem, že tlačí na pilu, je to tenhle. Zahraniční kritici se vesměs nemohou shodnout, jestli je Válečný kůň vynikající nebo patetický (asi záleží na tom, jak moc velký cynik ten či onen novinář je), nicméně nominace na Zlatý globus za nejlepší drama a nejlepší hudbu už jsou doma. Příběh vypráví o chlapci, který musí odevzdat svého milovaného koně na frontu první světové války. Protože ale na svého čtyřnohého přítele nedovede zapomenout, vypraví se přímo do středu válečné vřavy, aby ho našel a odvedl zpět domů. Inu, tuhle látku dokáže ustát snad opravdu jedině ten Spielberg. Zda na vás Válečný kůň působí trapně nebo dojemně si můžete ověřit v traileru.

 

J. Edgar

Premiéra ČR: 1.3.
Premiére SR: nebyla stanovena

Ke stáru se Clint Eastwood přerodil z herecké hvězdy v uznávaného režiséra, ale v posledních letech jakoby už mu lehounce docházel dech. Zhruba od snímku Invictus už nejsou ohlasy na jeho filmy tak všeobecně nadšené, jako předtím a J. Edgar se v tomhle ohledu neliší. Nominace Leonarda DiCapria na Oscara už je prakticky jistá (na Zlatý globus už nominován byl), ale jinak jde podle všeho o tradiční životopisné drama, se všemi neduhy žánru (tzn., že snímek především popisuje jednotlivé události a chybí mu výraznější dramatický oblouk). Pokud jste zatím neviděli trailer, pak vězte, že J. Edgar pojednává o životě a činech J. Edgara Hoovera, zakladatele FBI a jednoho z nejmocnějších mužů své doby.

 

Železná lady

The Iron Lady

Premiéra ČR: 1.3.,
Premiéra SR: 1.3.

Ve stejný den jako J. Edgar předstoupí před diváky i jeho ženský protějšek. Margaret Thatcherová patří bez diskuse mezi nejvýraznější političky všech dob a její role je tedy jako stvořená pro vyzrálou talentovanou herečku, kterou v tomto případě není nikdo jiný, než Meryl Streep. Ze zahraničí se vesměs ozývá, že si s rolí poradila se ctí, dala postavě patřičnou přirozenost a mnohovrstevnatost. Bohužel ale pouze v rámci scénáře, který je podle britských kritiků poněkud jednostranný - Soustředí se pouze na Margaretin úspěch na doposud exkluzivně mužské půdě a laskavě přehlíží její diskutabilní či jednoznačně negativní rozhodnutí. Čeká nás tedy spíše příběh osobního vítězství, než  pokus o objektivní, politicko-historický komentář. A ano, Meryl Streep za roli JE nominovaná na Zlatý globus.

 

Znovu a jinak

Young Adult

Premiéra ČR: 8.3.
Premiéra SR: 8.3.

Jason Reitman a Diablo Cody spolu naposledy vytvořili režisérsko-autorský tandem v roce 2007 a výsledkem byla nezapomenutelná Juno. Tentokrát to vypadá, že duo na svou stranu získalo i cyniky, kteří jim minule nedokázali uvěřit. Young Adult totiž vypráví o ztroskotanecké královně střední školy, která se po letech vrací do svého rodného města, kde si chce splnit sen a dát to znovu dohromady se svojí někdejší láskou. Fakt, že má její milovaný manželku a děti není jejímu sobectví na obtíž. Čeká nás studie nedospělých dospělých, plná černého humoru a výkon Charlize Theron, oceněný nominací na Zlatý globus za hlavní ženský herecký výkon v komedii.

 

Čtyři slunce

Premiéra ČR: 8.3.
Premiéra SR: není stanovena

Možná se budete divit, jak se do našeho výběru dostal český film, kterým se obvykle moc nevěnujeme, ale Bohdan Sláma jako jeden z mála našich filmařů mezinárodní srovnání snese. Jeho filmy jsou emocionálně i tematicky silné (i když řada lidí může s jeho „poetikou chudé vesnice“ nesouhlasit) a díky spolupráci s kameramanem Markem Divišem také skvěle vypadají. Je tedy skvělé, že bude mít Slámova novinka Čtyři slunce premiéru v soutěžní sekci prestižního festivalu v Sundance. Úspěch mu přejeme. Jaroslav Plesl zde hraje nedospělého otce, který jde z průšvihu do průšvihu a rodinu vláčí s sebou a přitom pozoruje, že synova životní trajektorie se začíná nebezpečně podobat té jeho.

 

Argo

Premiéra ČR: 20.9.
Premiéra SR: 20.9.

Tak jak Clint Eastwood pomalu uvadá, nastupuje na jeho místo jiný režírující herec. Ben Affleck. Svou prvotinou Gone, Baby, Gone udělal velký dojem a jeho druhý film, Město, má také své kvality. Teď v produkci George Clooneyho natočil historické drama z výbušného Teheránu, kde se v roce 1979 američané pod zástěrkou natáčení sci-fi filmu Argo pokusili osvobodit šest zajatých diplomatů. V hlavních rolích můžeme čekat Bena Afflecka, Bryana Cranstona, Johna Goodmana či Michaela Parkse.

 

Bídníci

Les Miserables

Premiéra ČR: 27.12.
Premiéra SR: 27.12.

Normálně bychom se asi o několikáté adaptaci známého románu nezmiňovali, jenže tuhle má na svědomí Tom Hooper, který loni dostal Oscara za Královu řeč, a kterému se podařilo poskládat famózní obsazení. Jeana Valjeana bude hrát Hugh Jackman, inspektora Javerta Russell Crowe, Thénardiera Sacha Baron Cohen, Fantinu Anne Hathaway, madam Thénardier Helena Bonahm Carter a Cosettu by měla hrát Amanda Seyfried! Film bude pojat jako muzikál a jednotliví herci by měli své party odzpívat sami.

 

Tak to byla patnáctka „seriozních“ filmů, o kterých se ještě letos bude zaručeně hodně mluvit. Čestnou zmínkou jmenujme ještě alespoň Daldryho Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko či Croweovo Koupili jsme Zoo, ze kterých se prý ale vyklubaly nehorázné Oscarové masturbace. Vedle Bídníků nás čeká také nová adaptace Anny Kareniny (od Joe Wrighta), Oliver Stone připravuje novinku s názvem Savages a Tim Burton chystá Dark Shadows. Vedle výše uvedených filmů bohužel existuje ještě celá řada vychválených počinů, které se naší distribuci zatím bohužel vyhýbají. Jmenovitě jsou to třeba Warrior, 50/50, The Artist, Rampart, Martha Marcy May Marlene, My Week with Marilyn nebo We Need to Talk about Kevin. Snad se k nám nakonec dostanou alespoň na DVD.

Vedle Oscarovek se samozřejmě můžete těšit také na seznam těch nejočekávanějších blockbusterů, který by měl přijít na řadu už pozítří!

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest