10 nejlepších filmů roku 2011

10 nejlepších filmů roku 2011 | Fandíme filmu
20th Century Fox
Redakce FandimeFilmu.cz doporučuje svoje letošní favority.

Filmu fandíme sice teprve od května, ale do kina chodíme celoročně, a tak jsme ve svátečním čase bilancování dali v redakci hlavy dohromady a sestavili žebříček deseti filmů, které na nás letos udělaly největší dojem. Jak už jste jistě za ten půlrok s námi poznali, nejsme žádni filmoví vědci nebo artoví milovníci, takže rozhodně nečekejte soupis „zasloužilého umění“. Na následujících řádcích vás čeká desítka filmů, které nás bavily, rádi je uvidíme znovu a znovu, všem je doporučujeme ke zhlédnutí a zkrátka a dobře na nás udělaly dojem.

Žebříček byl sestavován pouze z filmů, které byly v roce 2011 nasazeny do české kinodistribuce, takže v něm nehledejte ani festivalové pecky ani zajímavosti z DVD ani filmy, které běžný divák uvidí až příští rok. Na sestavení žebříčku se podílelo šest redaktorů a to jak dlouhodobí přispěvatelé, tak začínající nováčci. Konkrétně to byli Anarvin, svobik, Remi, CBD, Flawi a Mikejla. Každý z autorů předložil svou desítku jmen a výsledný seznam vznikl prostým zprůměrováním – co zařazení do osobní desítky, to bod. V případě rovnosti hlasů rozhodoval o pořadí šéfredaktor. Pořadí ale vlastně vůbec není podstatné. U následujících deseti filmů zkrátka dáváme ruku do ohně za to, že patří k tomu nejlepšímu, co naše kina letos uvedla, a jejich sledováním v žádném případě neprohloupíte.

 

 

1. Drive

Podmanivá atmosféra, vynikají soundtrack a ke hvězdám stoupající Ryan Gosling. Nicolas Winding Refn vzal poměrně jednoduchý scénář o nájemném řidiči zločinců a jasně na něm demonstroval, jak je při natáčení důležitá režisérská vize. Někdo méně talentovaný by ze stejné látky vystřihl klišovité béčko, Refn neopakovatelnou prací s kamerou i herci připravil hypnotickou jízdu roku. Podrobnější chválu najdete v naší recenzi.

 

 

2. X-Men: První třída

Nejlepší komiksový film od loňského Scotta Pilgrima. Matthew Vaugh (Kick-ass) opět předvedl, že i mnohamilionový blockbuster může být inteligentní zábavou, když s obdivuhodnou samozřejmostí míchá řemeslnou přesnost s hromadou popkulturních i historických odkazů. Závažné téma a osobní dramata odlehčuje vše prostupující humor a celé to korunuje výtečná herecká sestava v čele s Michaelem Fassbenderem, který se spolu s Ryanem Goslingem stal nejžhavějším zbožím letošního roku. Více se o seznámení Profesora X s Magnetem dozvíte v naší recenzi.

 

 

3. Zrození planety opic

Většina dílů původní Planety opic je už pro dnešní generaci toliko úsměvné retro, ale letošní prequel/remake, to je úplně jiná šelma. Digitální technologie se vyvíjejí neskutečným tempem a tak jsme se dočkali hereckého koncertu bytostí, které na plátně ve skutečnosti vůbec nejsou. Jistě, nepopiratelnou zásluhu na tom má expert na motion capturing (propůjčování lidských pohybů počítačovým animacím), Andy Serkis, ale že největší dojetí v nás v letošní roce vzbudí parta renderovaných opiček, to asi čekal málo kdo. Zrození planety opic je perfektní dobrodružná sci-fi záležitost, kterou jsme recenzovali s krásnou devítkou.

 

 

4. Černá labuť

Darren Aronofsky netočí příjemné filmy a Černá labuť není výjimkou. Sledovat Natalie Portman při jejím fyzickém a především psychickém utrpení, je často až nesnesitelné, ale Darren její cestu na osobní dno a baletní vrchol dokázal natočit natolik sugestivním způsobem, že od té (téměř hororové) podívané prostě nedokážete odtrhnout oči.

 

 

5. Na vlásku

Už jsme tu měli nejlepší komiks, teď je na řadě nejlepší animák. Pixar s druhými Auty těžce zklamal, Dreamworks také letos neměly v rukávu žádnou pecku na úrovni Jak vycvičit draka, a tak smetanu slízl hned z kraje roku praotec rodinné animace – Disney. Na vlásku je princeznovská pohádka toho nejklasičtějšího zrna, která od začátku až do konce exploduje gejzírem nápadů a královsky vás baví. Je tu překrásná animace, silný příběh o lásce a sobectví, vtip i slušná muzikálová čísla. Zkrátka je to poctivá pohádka napěchovaná až po okraj.

 

 

6. Králova řeč

Na Oscarech jsme sice fandili podstatně současnější The Social Network, to ale nic nemění na tom, že je Králova řeč poctivě natočené konverzační drama, ve kterém Colin Firth a Geoffrey Rush rozehrávají pověstný herecký koncert, který musí dojmout i kus kamene. Králova řeč není film, o kterém by se za rok mluvilo nebo který by měl z jakéhokoliv důvodu vstoupit do zlatých análů dějin filmu, ale jedno je jisté: Ať ho kdykoliv pustíte komukoliv, vždycky si ho dotyčný divák užije.

 

 

7. Bláznivá, zatracená láska

Následuje nejlepší romance. V recenzi jsme Crazy, Stupid, Love přirovnali k Lásce nebeské a to stále platí. Mnohovrstevnatá komedie sice sem tam sklouzne k lehce lacinějším momentům, aby vás emocionální podpásovkou dostala pěkně do kolen, ale v tu chvíli jí to mile rádi odpustíte, protože si jednotlivé postavy natolik oblíbíte, že jim ten patetický happy end budete z celého srdce přát. Krom škály skvěle napsaných a zahraných postav (opět tu exceluje Ryan Gosling) na diváka čekají i uvěřitelné, a přesto skvěle vypointované, situace, které drtivé většině instantních komedií bolestivě chybí. Až si budete chtít připomenout, jak je důležité, nekráčet životem sám, tenhle film to pro vás udělá.

 

 

8. Rychle a zběsile 5

Je to tupé, je to plytké, je to plné cheesy dialogů, ale všechno je to záměr, který dohromady s testosteronem nabitými akčními scénami tvoří nejlepší letní oddechovku letošního roku. Akce je správně zemitá a povětšinou prostá digitálních šaškáren (anebo jsou jedničky a nuly přinejmenším chytře maskované), konečně zase jednou máte pocit, že tohle muselo kaskadéry bolet. Auta jsou správně naleštěná, holky jak ze žurnálu a herecká sestava už snad ani nemohla být lepší. Aneb kdo z vás nikdy alespoň na chvíli nezatoužil spatřit bitku The Rocka s Vinem Dieslem? Víc viz naše recenze.

 

 

9. Opravdová kuráž

Bratři Coeni umí a umí i v situaci, kdy neadaptují „nejlepšího žijícího spisovatele“ (čtyři roky stará adaptace knihy Tahle země není pro starý od Cormaca McCarthyho, která Coenům vynesla řadu Oscarů), ale toliko si pro radost natáčejí prachobyčejný western. Film má tradičně uvolněný rukopis, jako by pro Coeny bylo natáčení stejně přirozené, jako zavazování tkaniček pro nás ostatní. Nechybí jejich typický smysl pro humor a skvělá herecká sestava. O Jeffu Bridgesovi dopředu asi pochyboval málokdo, ale mladičkou Hailee Steinfeld nejspíš čekají do budoucna velké věci. Pokud jste dlouho neviděli pořádný western, neváhejte.

 

 

10. Rango

A na závěr se nám do žebříčku dostal ještě jeden animák. Má sice svoje nedostatky v dějové výstavbě a několik hluchých míst, ale jako celek předvádí odvahu, kterou je třeba ocenit. Po dlouhé době se nám do rukou dostal počítačem renderovaný film, který není primárně cílený na dětského diváka, ale skrývá v sobě takové množství narážek, odkazů a sofistikovaného humoru, že si ho naplno dokáže užít jedině divák dospělý, mnoha filmy protřelý. Gore Verbinsky se opět sešel s Johnnym Deppem a vystřihli zdaleka nejlepší spolupráci od prvních Pirátů z Karibiku (o čtvrté nudě bez Verbinského ani nemluvě). A to ještě nezmínili naprosto jedinečnou animaci, jakou doposud snad ani ty nejlepší pixarovky ještě nepředvedly.

A to je pro letošní rok vše přátelé. Deset redakčních favoritů jsme představili, což samozřejmě neznamená, že žádné jiné pecky letos do našich kin nevstoupily. Sto lidí, sto chutí a desítka je poměrně omezená skupina, do které se horko těžko dostává. Právě od toho máme pod článkem komentáře, abyste se mohli pochlubit, co se letos nejvíc líbilo vám. Protože o tom FandimeFilmu.cz je – O doporučování dobrých filmů kolegům fanouškům. V tom doporučování budeme pokračovat hned po Novém roce, kdy se můžete těšit na seznam těch nejočekávanějších zajímavostí, kterých se samou zvědavostí nemůžeme dočkat.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest