The Dark Knight Rises: Prolog je velkolepý

The Dark Knight Rises: Prolog je velkolepý | Fandíme filmu
Podrobný popis prologu filmu Temný rytíř povstal. Podařilo se Baneovi překonat Jokera?

Spoilery najdete až ve čtvrtém odstavci, první tři jsou bezpečné.

Na prolog k pokračování Temného rytíře se těšíme už déle než měsíc. Původně jsme ho čekali až 16. prosince, ale Christopher Nolan se ho vybraným novinářům a filmařů rozhodl promítnout dříve. A byla to pořádná událost, protože se projekce mimo jiných zúčastnili Bryan Singer, Michael Bay, Jon Favreau, Duncan Jones, Edgar Writh, Eli Roth a mnozí další. Promítání provázelo průvodní slovo režiséra a rozhovory s ním a s producenty, takže jsme se dozvěděli řadu doplňujících informací, především pak, že až 50 minut z filmu by mohlo být promítáno v IMAX formátu! Což je dvakrát tolik, než v případě Temného rytíře nebo Mission Impossible 4!. Nolan má obří formát opravdu rád a nejraději by v něm film natočil celý, ale na to je IMAX bohužel příliš neohrabaná technologie. Snad někdy v budoucnu.

Teď se Nolan zavře do střižny, kde na něj čeká ještě víc metrů filmového pásu, než možná tušíte, protože podle slov producentky Emmy Thomas se velká část filmu natáčela v ateliérech, takže pokud jste sledovali fanoušky pořízené záznamy z venkovních lokací, nemusíte mít strach, pořád vás čeká ještě ohromné množství překvapení. K samotnému prologu zatím bez spoilerů řekneme jen to, že je podle našich zahraničních kolegů velkolepý a stylem připomíná mix Temného rytíře, Počátku a Bondovek. IMAX Batmanovi svědčí a Nolen s ním umí pracovat, jako nikdo jiný.

Na vlastní oči bychom prolog mohli teoreticky vidět už 13. prosince, kdy se na něj půjdou podívat první smrtelníci v Británii a Spojených státech. Pirátskou nahrávku někdo dříve či později pořídí určitě. Jen je otázkou, jestli má smysl si rozmazanými záběry kazit překvapení. Oficiální cestou prolog v nejbližší době nejspíš bohužel zveřejněn hned tak nebude. Naopak trailer bychom oficiálně mohli vidět už zhruba za dva týdny. Premiéru bude mít 15. prosince, před druhým Sherlockem Holmesem. A teď už následuje spoilery.

 

Detailní spoilery

Prolog začíná chvíli po skončení Temného rytíře, na pohřbu Harveyho Denta, kde má komisař Gordon proslov a snaží se Dentovým úmrtím inspirovat ostatní. Střih, plátno najíždí na plný IMAX, následuje velkolepá akční sekvence, která představí Banea podobně, jako bankovní loupež představila Jokera.

Hornatou krajinou uhání džíp, který převáží několik mužů se zakrytým obličejem. Ozbrojený agent CIA naloží zakuklence a důležitou politickou figuru na palubu malého tryskáče. Letadlo vzlétne, agent CIA zakuklence jednoho po druhém vyslýchá. Když to nejde po dobrém, následuje vyhrožování pistolí a vystrkování vězňů z letadla. Vyšetřovatel přechází k dalšímu zahalenému muži, ukáže se, že je to Bane. Ještě se stačí padoucha zeptat, jestli svoje zajetí plánoval, a pak už se nad malým tryskáčem objeví podstatně větší letadlo, ze kterého slaní do menšího řada ozbrojenců. Dozvídáme se, že Bane bez masky dokáže žít, ale trpí krutými bolestmi.

Ozbrojenci připoutají menší letadlo k většímu, vniknou na palubu, rychle nad ním převezmou kontrolu a pak následuje nejzáhadnější scéna celého prologu. Ozbrojenci do kabiny přinesou tělo (nebo polomrtvého člověka) v pytli na mrtvoly a (pokud překládám správně) napumpují zmiňovanému politikovi do žil část krve z mrtvého těla. Do stěny menšího letadla se udělá díra a Bane s politikem jsou v epickém záběru vytaženi do většího letadla, zatímco tryskáč jde rychle k zemi, stále se všemi Baneovi muži na palubě. Ozývá se známý „Baneův chorál“ a scéna končí.

Všichni kdo ji viděli, ji chválí jako něco fenomenálního. Oproti IMAX představovačce Temného rytíře sice zeslábl moment překvapení, ale vynahrazuje ho větší měřítko. Pokud se objevuje nějaká kritika, tak snad jedině na to, že mimo kontext je scéna dost těžko uchopitelná (lépe řečeno motivace zúčastněných postav) a na Baneův hlas, kterému je přes masku chvílemi prý dost špatně rozumět. Produkční tým už se ale stihnul vyjádřit, že ve finální verzi filmu bude Baneův hlas srozumitelnější.

Šestiminutový prolog následoval ještě zhruba minutový teaser sestřih, ve kterém se objevují Bane, Batman, Kočíčí žena i Joseph-Gordon Levitt, honička Batmanova vznášedla s Batmobilem i další cool udělátka a celý sestřih končí znepokojivým záběrem, ve kterém Bane odhazuje Batmanovu roztrženou masku. Pokud jste dočetli až sem, tak jistě uznáte, že tohle jsou přesně ty chvíle, kdy si jako filmový fanoušek přejete, abyste se byli narodili pár mil na západ. Narozdíl od netopýrofilů ve Státech si totiž na prolog na plátně budeme muset ještě pár měsíců počkat.

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest