Nejlepší podzimní pecky

Nejlepší podzimní pecky | Fandíme filmu
Sezona letních blockbusterů je za námi, ale příval lákavých filmů zdaleka nekončí. Představujeme 15 filmů, které byste v závěru roku neměli prošvihnout.

Řada filmových fanoušků má pocit, že vrcholem každého ročníku je letní sezona, kdy se do kin dostanou ty největší blockbustery. Zbytek roku jako by stál o stupínek níž. A vlastně se ani není čemu divit. Letní hity většinou navazují na předchozí části mnohadílných sérií, mají bombastickou reklamní kampaň a filmová média o nich nejpodrobněji informují. Takže většina ostatních premiér se tak trochu ukrývá v jejich stínu. My vám teď ale dokážeme, že i podzim (a ten týden v prosinci, kdy už je podle kalendáře zima) má co nabídnout. Představíme vám patnáct snímků, které si zaslouží vaši pozornost a jejich návštěva stojí minimálně za zvážení. A vezmeme to hezky od září.

 


1. Super 8

Premiéra ČR 8.9.
Premiéra SR 8.9.
trailer, Super 8 v dabingu?

Už zítra má premiéru Super 8 J. J. Abramse. Jedná se o režisérův vytoužený projekt, ve kterém vzdal čest svému vzoru, Stevenu Spielbergovi (který snímek produkuje), a nostalgicky se ohlédl za svým dětstvím. Retro sci-fi s partou sympatických dětí v hlavních rolích redakce už viděla a přes řadu objektivních nedostatků ho musí jednoznačně doporučit, protože ten film má obrovské srdce, jaké už se dneska na plátně tak často nevidí. Recenzi naservírujeme co nejdřív.

 

 

2. Drive

Premiéra ČR 15.9.
Premiéra SR není stanovena
trailer, co chystá N.W. Refn dál?

O stoupající popularitě režiséra Nicolase Windinga Refna jsme už psali. Tohle je film, který jeho status talentovaného šikuly potvrdil široké veřejnosti. Akční kriminální thriller z losangeleského podsvětí vypráví o zkušeném profesionálním řidiči, který se při honičkách nočním městem dostane do slušných trablů. Chválu snímek sklízí napravo nalevo už své premiéry na festivalu v Cannes. V hlavní roli fantastický Ryan Gossling, dále Carey Mulligan či Ron Pearlman.

 

 

3. Bláznivá, zatracená láska

Premiéra ČR 15.9.
Premiéra SR 15.9.
trailer, Emma Stone jako Gwen Stacey

Jednoznačně nejlepší romantika letošního roku. Čekejte recenzi s hodnocením někde kolem devítky. Svou koncepcí se film vzdáleně podobá Lásce nebeské, když prezentuje několik paralelních romantických linií, které jsou ovšem v tomto případě daleko víc propojené. Největší pozornost se soustředí asi na Steva Carrella, který se snaží dát dohromady po rozvodu s Julianne Moore a není si tak úplně jistý, jestli se ji má snažit dobýt zpět anebo se vrhnout do bezduchého souložení se vším, co se hýbe. Snímek má výtečný komediální timing i scénář, který velmi efektivně proplétá jednotlivé příběhové linie a výborně míchá civilní přístup s tím nejlepším z hollywoodských klišé, která se nebojí jak stavět na hlavu, tak ve správný moment bezostyšně využívat. Dále hrají Ryan Gosling, Emma Stone, Kevin Bacon a Marisa Tomei.

 

 

4. Půlnoc v Paříži

Premiéra ČR 22.9.
Premiéra SR 24.11.
trailer, co chystá Woody Allen dál?

Nečekaně úspěšný film Woodyho Allena, který se po slaboučkém Poznáš muže svých snů z loňského roku opět vrací v plné síle a sklízí ovace napravo i nalevo. Hlavní hrdina Gil je bezvýznamný spisovatel, který miluje Paříž a po svatbě s Inez by se sem chtěl nastěhovat. Gilova nastávající ale jeho představu nesdílí, a tak když spisovateli Paříž ukazuje kouzlem svá zlatá dvacátá léta minulého století, je hrdina nucen svůj vztah přehodnotit. Kromě lehce mystického příběhu máme očekávat Allenův typický vtip, hravost a vytříbené dialogy. Hrají Rachel McAdams, Marion Cotillard, Adrien Brody, Owen Wilson, Michael Sheen, Tom Hiddleston nebo Carla Bruni.

 

 

5. Alois Nebel

Premiéra ČR 29.9.
Premiéra SR není stanovena
trailer

V Česku vzniká málo komiksů, ještě méně dobrých komiksů a prakticky žádné dobré komiksy, které by byly zároveň úspěšné. Trilogie o Aloisi Nebelovi od Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 dobrá i úspěšná je a teď nás čeká filmová adaptace, která vypráví o výpravčím Nebelovi, který v roce 1989 zažívá lidské peripetie a děsivé halucinace v československém pohraničí. Film vznikl unikátní metodou rotoskopingu, kdy se jednotlivá políčka klasicky natočeného filmu ručně (dnes už spíš počítačem) překreslují do jakési polohrané, poloanimované podoby. Hrají Miroslav Krobot, Karel Roden, Tereza Voříšková, Ondřej Malý. Hypnotický soundtrack má na svědomí skupina Priessnitz.

 


 

6. Elitní zabijáci

Premiéra ČR 6.10.
Premiéra SR 6.10.
trailer, zahraje si Statham v Transformers 4?

Killer Elite vás odzbrojí naprosto nabušeným trailerem, ve kterém Jason Statham řádí jako za mlada. Vidět najednou tolik poctivé kaskadérské práce je zkrátka radost. Příběh vypráví o bývalém agentovi (Statham), který se musí vrátit do akce, aby zachránil život svému mentorovi (Robert De Niro), kterého drží v zajetí skupinka elitních zabijáků v čele s úskočným Clivem Owenem. Film tvrdí, že je natočen podle skutečných událostí a dále v něm hrají Dominic Purcell či Adewale Akinnuoye-Agbaje.

 

 

7. Rodina je základ státu

Premiéra ČR 13.10
Premiéra SR není stanovena
trailer

Robert Sedláček patří mezi nejzajímavější české režiséry poslední doby. Zaujmout dokázal už svou prvotinou Pravidla lži a jeho nedocenění Muži v říji a přinejmenším provokativní Největší z Čechů dokázaly vzbudit mezi filmovými fanoušky bouřlivé diskuse, což je v našem sterilním filmovém rybníčku úspěch sám o sobě. Ať už si navíc o Sedláčkových předchozích filmech myslíte cokoliv, probleskující režisérův talent jim snad neupřete. Sedláčkův nejnovější snímek vypráví příběh o zdánlivě obyčejné rodině, která kvůli tatínkovým finančním machinacím utíká před policií a cestou rozkrývá doposud odsouvané vnitřní napětí. V hlavní roli Igor Chmela, v těch vedlejších třeba Jan Budař, Simona Babáčková či Marek Taclík.

 

 

8. Noc hrůzy

Premiéra ČR 13.10.
Premiéra SR 13.10.
trailer, Collin Farrel nahradí Arnolda Schwarzeneggera

Fright Night měla už dlouho před premiérou obrovskou podporu nejednoho geeka a podle nejrůznějších reakcí film nedopadl vůbec špatně. Jde o nenáročnou hororovou komedii, které sice chybí cokoliv, co by jí vytáhlo na nejvyšší příčky, ale i tak je prý nesmírně zábavná. Příběh vypráví o mladíkovi, do jehož sousedství se nastěhuje upír. A protože puberťákovi nikdo nevěří, popřípadě nedokáže pomoci, bude se muset s noční stvůrou vypořádat sám. Film podle zvěstí oplývá skvělými hereckými výkony a obsazení by tomu napovídalo. Těšit se můžeme na Colina Farrella, Christophera Mintz-Plasse, Antona Yelchina, Davida Tennant, nebo Toni Colette.

 

 

9. Nákaza

Premiéra ČR 20.10.
Premiéra SR 20.10.
trailer, o čem bude Planeta opic 2?

Nákaza tak trochu působí dojmem, jako by se jednalo o pokračování Zrození planety opic. V centru dění je totiž tajemná smrtící nákaza, která se neuvěřitelnou rychlostí šíří vzduchem a zabíjí vše živé. Nastalou paniku a snahu o nalezení léku sleduje svým lehce dokumentárním okem Steven Soderbergh, kterému se podařilo pro film získat hvězdné obsazení: Matt Damon, Marion Cotillard, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Jude Law, Laurence Fishburne. Snímek je důležitý ještě z jednoho důvodu: Bude to poprvé, kdy uvidíme v akci oslavovanou kameru Red Epic!

 

 

 

10. Tintinova dobrodružství

Premiéra ČR 27.10.
Premiéra SR  3.11.
trailer, vše o Tintinovi

U Tintina není moc co dodávat. Vše podstatné jme už několikrát probrali. Ale v kostce: Jde o adaptaci slavného dobrodružného komiksu, který Peter Jackson a Steven Spielberg přinesou v podobě animovaného filmu, natáčeného metodou performance capture (tedy podobně jako Avatar). Příběh filmu vychází ze tří různých sešitů o Tintinovi a bude vyprávět o tom, jak se zvídavý reportér poprvé setkal se svým slavným přítelem kapitánem Haddockem, se kterým se následně vydává na honbu za pokladem. Stylizovaná animace nás pořád ještě úplně nepřesvědčila, ale ten správný dobrodružný feel v upoutávkách je! V hlavních rolích Jamie Bell, Daniel Craig, Andy Serkis, Nick Frost, Simon Pegg nebo Toby Jones.

 



11. Ocelová pěst

Premiéra ČR 10.11.
Premiéra SR 17.11.
trailer, vše o Ocelové pěsti

Také Ocelovou pěst jsme již představili více než důkladně. Jedná se o sportovní drama z blízké budoucnosti, ve kterém Hugh Jackman trénuje bojové roboty, aby měl na nájem. Jádrem příběhu ale nemají být sci-fi zápasy, nýbrž v duchu nejlepší Spielbergovské tradice (Steven Spielberg film produkuje) vztah otce se synem. Zatím to vypadá na celkem působivé rodinné drama okořeněné robotickými zápasy.

 

 

12. Tři mušketýři

Premiéra ČR 20.11.
Premiéra SR 20.10.
trailer, velké preview

Tři mušketýři jsou asi největší divokou kartou našeho seznamu a opravdu dlouho jsem váhal, zda je zařadit. Režíruje je totiž milovník "stylové podívané" Paul W.S. Anderson, takže výsledkem může být nehorázná ptákovina, ale také cool guilty pleasure. Většinou záleží na tom, jak se režisér zrovna vyspí, anebo se také se traduje, že zvlášť poslední dobou se mu daří ob film. A naposledy natočil Residen Evil 4, který se většině diváků nijak zvlášť nezamlouval. Tak že by to vyšlo? Podrobnosti v našem nedávném velkém preview.

 

 


13. Moneyball

Premiéra ČR 1.12
Premiéra SR 1.12.
trailer, Brad Pitt v Coganově výměně

Moneyboll vypráví skutečný příběh o koučovi, který musí s naprosto minimálním rozpočtem sestavit tým, který dokáže navzdory všem předpokladům zvítězit. Na první pohled tedy klasické sportovní drama, jakých už jsme viděli nespočet. Jenže v Moneyballu hrají Brad Pitt, Jonah Hill a Phillip Seymour Hoffman. Natočil ho Bennett Miller, který byl za Capoteho nominovaný na Oscara. A scénář mají na svědomí Steven Zaillian a Aaron Sorkin, přičemž první z pánů má na triku Schindlerův seznam, druhý Social Network. Pořád to zní jako tuctové sportovní drama?

 

 

14. Mission Impossible: Ghost Protocol

Premiéra ČR 15.12.
Premiéra SR 15.12.
trailer, vše o filmu

Agent Ethan Hunt se vrací počtvrté a i tentokrát má co nabídnout. Tom Cruise je stále ve skvělé formě a nebál se při natáčení běhat namísto kaskadéra po venkovním plášti nejvyšší budovy světa. Režie se chopil Brad Bird, eso studia Pixar, které poprvé v životě točí hraný film. Navíc částečně na kamery IMAX! Seznam herců pak vedle Toma ukrývá taková jména, jako jsou Jeremy Renner, Simon Pegg, Michael Nyqvist, Josh Holloway, Tom Wilkinson nebo Ving Rhames. Příběh se točí kolem Huntova nuceného odchodu do ilegality, potom co je jeho jednotka černě obviněna z teroristického útoku.

 


 

15. Hugo a jeho velký objev

Premiéra ČR 29.12.
Premiéra SR 29.12
trailer, více o filmu

Martin Scorsese zatím nikdy žádný dětský film nenatočil, takže kolem Huga panují lehké pochybnosti, ale na druhou stranu nikdy nenatočil vyloženě špatný film, takže se pochybnosti mohou jít vesele zahrabat. Knižní předloha by navíc na rozdíl od všech Twilightů měla být kvalitní, takže Martin bude mít pevnou půdu pod nohama. 3D příběh pro mládež bude vyprávět o mladém Hugovi Cabretovi, který po smrti svého tatínka žije na vlakovém nádraží, kde se schovává před nádražními inspektory, spřátelí se dívkou Isabelle a společně spolu zažívají magické dobrodružství. Ve filmu si zahráli Asa Butterfield, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Chloe Moretz, Jude Law, Christopher Lee, Ray Winstone, Emily Mortimer nebo Michael Pitt.


A co ještě?

Seznam v žádném případě neberte jako nějakou definitivní bibli, jde pouze o doporučení redakce, která si stojí za tím, že těchhle patnáct snímků má smysl zkusit. Což samozřejmě neznamená, že se do našich kin nedostanou i další filmy, o kterých se bude mluvit a které stojí za zmínku. Z rychlíku jmenujme Almodóvarovu  Kůži, kterou nosím, horor z produkce Guillerma del Tora Nebojte se tmy, artovového Turínského koně Bély Tara, Kamaráda co taky rád (protože tam souloží Mila Kunis ;-) ) či thriller Bez dechu, kde se dozvíme, zda má Taylor „vlkodlak“ Lautner na to, aby hrál v akčních filmech. Johnny English 2 by mohl potěšit minimálně fanoušky Rowana Atkinsona a příznivce Johnnyho Deppa potěší Rumové deníky, hodně zajímavě vypadá nenápadné sci-fi Vyměřený čas a překvapit by mohl i Roland Emmerich se svým Anonymem, podobně jako Mark Mylod s komedií Co ty jsi za číslo. Mluvit se bude (nezaslouženě?) o Kocourovi v botách, remaku Věci, třetích Chipmpuncích i Válce bohů a kdyby všechno zklamalo, pořád je tu Twilight!

V diskusi nám určitě dejte vědět, jestli vás tenhle seznam upozornil na nějaký film, o kterém jste doposud nevěděli, popřípadě zkrátka napište, na co se na podzim nejvíc těšíte vy!

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest