Gladiátor 2: Velkolepé pokračování násobně překročilo rozpočet

Gladiátor 2: Velkolepé pokračování násobně překročilo rozpočet | Fandíme filmu
Universal Studios
Ridley Scott představuje hlavní postavy svého nákladného historického velkofilmu.

Asi před měsícem skončilo natáčení Gladiátora 2. A je třeba připustit, že si produkce prošla slušnou řádkou potíží. Když pomineme, jak dlouho trvalo, než se film po letech odkladů vůbec dostal do výroby, obklopovala vlastní natáčení celá řada nelichotivých zpráv. Za to, že natáčení přerušily hollywoodské stávky ještě štáb nenesl žádnou odpovědnost. Pak tu ale byly zprávy o tom, že při natáčení došlo ke zraněním, že se nezacházelo dobře se zvířaty, že komparsisté byly skenováni do počítače, aniž by se někdo trápil jejich jednoznačným souhlasem nebo je dopředu pořádně informoval. Média na Maltě také poukazovala na to, že byly produkci na pobídkách vyplaceny neskutečné desítky milionů dolarů, ačkoliv je vlastně dost diskutabilní, nakolik to pomohlo místnímu filmovému průmyslu a ekonomice.

To je nicméně problém maltských úřadu. Pro studio Paramount je potíž spíš to, jak zachází s penězi samotná produkce. Podle informací The Hollywood Reporteru byl rozpočet filmu původně stanovený na 165 milionů dolarů. Podle zákulisních zdrojů postupně náklady nakynuly až na 310 milionů, tedy téměř dvojnásobek. Zdroje přímo ze studia Paramount připouštějí nárůst pouze na 250 milionů a vyšší částku popírají, ale i v takovém případě by šlo o nárůst o bezmála sto milionů dolarů. Část nákladů je třeba přičíst prostému faktu, že se kvůli stávkám produkce protáhla. I v době nečinnosti produkce spolkla stovky tisíc týdně. Nicméně pozastavení produkce přišlo dohromady prý jen na asi 10 milionů navíc. Zbytek zvýšených nákladů je na produkci a na tom, jak byla řízena.

Pokud jsou informace The Hollywood Reporteru přesné, tak Paramount bude po započtení propagačních nákladů potřebovat, aby film v kinech utržil něco v rozpětí 700 milionů a 1 miliardy dolarů, aby se zaplatil. První Gladiátor dokázal v kinech utržit 465 milionů. Dosud nejúspěšnějším historickým velkofilmem je Trója, která utržila jen asi o 30 milionů víc. A v posledních letech se žánru řadí ještě méně – většinou jej v kinech nahrazují příběhy s prvky fantasy nebo dobrodružství, případně se historická dramata přesunula do televize. Druhý Gladiátor tak na první pohled vypadá jako hodně divoká investice. Zároveň před pár dny jeden z interních zdrojů magazínu Deadline zmínil, že manažeři z Paramountu už viděli nějaké scény z filmu a jsou z nich prý nadšení. Tak uvidíme, třeba nový Gladiátor zboří všechna očekávání.

Krom velkolepých kulis a akčních scén na diváky čeká příběh Lucia, syna Maxima, hrdiny prvního snímku. Jeho představitele Paula Mescala si režisér Ridley Scott vyhlédl v seriálu Normal People, po jehož shlédnutí okamžitě věděl, že je Paul ten pravý. Ve světě Gladiátora Lucius po událostech minulého filmu zmizí kamsi do dálky. Ztratil kontakt dokonce i se svou matkou, která ani neví, zda je pořád na živu. Uplynulo zhruba patnáct let a Lucius se vrací na scénu.

Klíčovou část příběhu Scott vypráví zřejmě skrze postavu, kterou ztvárnil Denzel Washington. Jde o bývalého otroka a gladiátora, který dokázal v koloseu přežít tak dlouho, že si nakonec vybojoval svobodu. V mládí byl vytržený ze svojí domoviny, ocejchovaný, držený jako majetek a bojoval na život a na smrt pro zábavu druhých. Teď je to zámožný obchodník, který dodává zbraně Římanům a sám si drží několik desítek gladiátorů. Na první pohled tedy zajímavá postava plná vnitřních rozporů.

Děj se má odehrávat zhruba 25 letech po událostech původního Gladiátora a hlavním hrdinou je dospělý Lucius - syn Lucilly, vnuk zavražděného císaře Marka Aurelia a synovec císaře Commoda. Proradný Commodus minule skončil v aréně se smrtelně zraněným Maximem, který z posledních sil dokázal Commoda zabít, pomstít tak svoji zavražděnou rodinu a ještě před jistou smrtí zachránit Lucillu a Lucia. Maximus na Lucia i takhle na dálku silně zapůsobil, což by se mělo promítnout do jeho dalšího života. Lucius údajně má být v pokračování novým římským císařem. V hlavní roli vystoupí Paul Mescal, dále hrají Fred Hechinger, Connie Nielsen, Joseph Quinn, Pedro Pascal, Djimon Hounsou, Derek Jacobi, Lior Raz, Peter Mensah, Matt Lucas a Denzel Washington. Znovu režíruje Ridley Scott, poslední verzi scénáře napsal David Scarpa. Datum české premiéry je ohlášeno na 21. listopadu 2024.

Titulní foto je ilustrační, z předchozího filmu

Zdroje: Deadline I, II, Paul Mescal, Rotten Tomatoes, The Hollywood Reporter, IndieWire, Games Radar, Times of Malta I, II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest