Oppenheimer kráčí k Oscarovi – vyhrál na cenách BAFTA ve velkém stylu

Oppenheimer kráčí k Oscarovi – vyhrál na cenách BAFTA ve velkém stylu | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit další 1 obrázek
Britská filmová akademie ocenila historický opus Christophera Nolana i rozverné frankensteineovské Chudáčky s Emmou Stone.

Je za námi další velký milník na cestě k Oscarům. Ceny BAFTA (British Academy Film Awards – Ceny britské filmové akademie) patří vedle Zlatých glóbů nebo cen jednotlivých amerických filmových cechů k těm nejvýznamnějším cenám, jaké se v rámci filmového světa udělují. Nemalá část členstva britské filmové akademie a americké filmové akademie se navíc překrývají, což je jeden z důvodů, proč analytici považují ceny BAFTA za jedno z důležitých vodítek při předpovídání výsledků samotných Oscarů.

Když se podíváme přímo na letošní výsledky, tak za jednoznačného vítěze můžete označit Oppenheimera. Nejen, že si odnesl cenu za nejlepší film roku, ale také největší počet sošek celkově – sedm. Konkrétně byl film oceněn za nejlepší režii (Christopher Nolan), nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Cillian Murphy), nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Robert Downey Jr.), nejlepší kameru (Hoyte van Hoytema), nejlepší střih (Jennifer Lame) a nejlepší hudbu (Ludwig Göransson).

Druhý nejvyšší počet sošek, konkrétně pět, náleží Chudáčkům (Poor Things). Ti byli oceněni za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (Emma Stone), nejlepší kostýmy (Holly Waddington), nejlepší masky (Nadia Stacey, Mark Coulier, Josh Weston) nejlepší výpravu (Shona Heath, James Price, Zsuzsa Mihalek) a nejlepší vizuální efekty (Simon Hughes).

Zóna zájmu (The Zone of Interest) má tři sošky: Pro nejlepší neanglický film (režisér Jonathan Glazer), nejlepší film britské produkce (producenti Jonathan Glazer, James Wilson a Ewa Puszczyńska) a nejlepší zvuk (Johnnie Burn a Tarn Willers). Zimní prázdniny (The Holdovers) zvítězily ve dvou kategoriích: Da'Vine Joy Randolph získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a Susan Shopmaker si odnesla cenu za nejlepší casting.

Další filmy si odnesly vždy jednu cenu. Justine Triet a Arthur Harari si odnesli sošku za nejlepší původní scénář za snímek Anatomie pádu. Cord Jefferson dostal cenu za nejlepší adaptovaný scénář, za American Fiction. Hayao Miyazaki a Toshio Suzuki dostali cenu za nejlepší animovaný film – Chlapec a volavka. Jako nejlepší dokument porota ocenila 20 dnů v Mariupolu (Mstyslav Chernov, Raney Aronson-Rath). Cenu za nejlepší britský debut získávají Savanah Leaf (scenárista a režisér) Shirley O'Connor (producent) a Medb Riordan (producent) za film Earth Mama. A konečně cenu pro vycházející hvězdu získává Mia McKenna-Bruce, jež byla loni k vidění ve filmech Jak mít sex a Kindling, předloni ve filmu Pýcha a přemlouvání či v seriálu Upíří akademie.

Titulní foto: Oppenheimer

Zdroj: BAFTA

Galerie: 2

Oppenheimer kráčí k Oscarovi – vyhrál na cenách BAFTA ve velkém stylu | Fandíme filmu Oppenheimer kráčí k Oscarovi – vyhrál na cenách BAFTA ve velkém stylu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest