Box Office: Pohádkový Wonka čokoládové mince netiskne, ale tahá kina z bryndy

Box Office: Pohádkový Wonka čokoládové mince netiskne, ale tahá kina z bryndy | Fandíme filmu
Warner Bros.
Z oscarovky Chudáčci možná roste nenápadný hit, jinak ale v kinech panuje pořád ticho.

Filmový průmysl by si jistě přál, aby vše bylo lepší, avšak mohlo by to celé být také ještě horší. Od minulého týdne všem snímkům zase o kousek poklesly tržby, přišla jedna jediná pořádná novinka a přesto se celkový součet tržeb za víkend lehce zvedl. Provozovatelé kin za to dluží pohádkové novince Wonka, která si dokázala pro sebe získat docela slušnou diváckou přízeň.

Mezinárodně byl Wonka uvedený už minulý týden, v USA měl premiéru teď. Vstupenky prodal za 39 milionů dolarů. To je lepší výsledek, než jaký v předvánočním čase zvládly velké hity jako Jumanji: Vítejte v džungli, Spider-Man: Paralelní světy, Mary Poppins se vrací nebo Největší showman. Také jde o největší muzikálovou premiéru měsíce prosince a historicky jedenáctou nejlepší premiéru v období po svátku díkůvzdání. Při takovém porovnání se nabízí naděje, že se i z Wonky stane trvalka, která v závěru roku vydělá balík. Na ostatních trzích si film připsal dalších více než 53 milionů, což je o čtvrtinu lepší výsledek, než minulý týden při premiéře. Globálně teď už ostatně film nabízí celkem 72 trhů. Celkem už mezinárodní teritoria utržila 112 milionů a v úhrnu je z toho zatím 151 milionů z celého světa. Momentálně je docela dobře možné, že se postupně podaří pokořit 475 milionů, které utržil Karlík a továrna na čokoládu z roku 2005.

Druhá příčka náleží dystopické sci-fi Hunger Games: Balada o ptácích a hadech, která se promítá už pátým týdnem. Tržby nemá nijak zářné, ale výdrž pomáhá. V USA za víkend skoro 6 milionů, mezinárodně dalších 8. To znamená prozatím 145 mega úhrnem ze Severní Ameriky a 153 ze zbylých 87 trhů. V součtu momentálně zhruba 300 milionů a teoreticky se dá dostřelit až někam na 370. Ve světle toho, jak se vede nejednomu konkurentovi, to vlastně není nikterak nepříjemná částka.

Třetí místo patří Chlapci a volavce. Sem se film propadl z první pozice minulého týdne. Propad zájmu o 60% signalizuje, že zvědaví byli hlavně skalní fanoušci animé či režiséra Miyazakiho, ale mainstreamové publikum se příliš zlákat nepodařilo. Tentokrát je z toho tržba 5 milionů a celkem je v USA utrženo 23 milionů. Tuhle částku by se nicméně mohlo podařit pozvolným tempem až zdvojnásobit. I kdyby ne, stěžejní jsou pro film hlavně asijské trhy. Z těch (a z dalších zemí, především z Francie) už přistálo na účtech dalších 86 milionů. To znamená téměř 110 mega v souhrnu a výhled na dalších pár desítek v nadcházejících týdnech.

Na čtvrté příčce další japonský import, Godzilla Minus One. Sympatický kousek nestál mnoho, nemá za sebou masivní marketingový aparát a přesto ve druhém týdnu promítání zvládl v USA (kde cizí filmy obvykle nefrčí) schramstnout dalších skoro 5 milionů. To máme celkem 34 milionů ze Států a celkem 64 ze světa. To vše při zanedbatelném rozpočtu. Hollywood se možná brzy bude muset od podobných vzorů začít učit, pokud se nechce pod tíhou svých přemrštěných budgetů zalknout.

V čele pelotonu se stále dokážou udržet Trollové 3, ačkoliv se už také promítají pátým týdnem. Připsali si k dobru solidní 4 miliony, z USA hlásí úhrn ve výši 89 milionů a ze světa 183 milionů. K dvoustovce to film určitě dotáhne, díky blížícím se svátkům možná i výš. Rozpočet nebyl vyloženě přemrštěný, i tak by však tržba nemusela k odsouhlasení dalšího celovečerního filmu pro kina stačit. To Disney a jeho Přání jsou vyloženě v háji. Při čtvrtém víkendu promítání v USA už jen tržba ve výši 4 milionů. Mezinárodně sice dalších 12, ale úhrnem je to jen 126 milionů a po skončení promítání se zřejmě počitadlo nezastaví o mnoho dál než na 150 milionech. Jen rozpočet filmu bez nákladů na reklamu přitom činil 200 milionů.

Následně tu máme Napoleona. V USA za čtvrtý víkend promítání už jen něco přes 2 miliony. V ostatních zemích je to o něco lepší (rovnou 8 milionů), ale Napoleon byl natolik nákladný (až 200 milionů, podle některých zdrojů), že jen slušné výsledky ze světa nepostačí. Tady bylo potřeba, aby byly výsledky přímo skvělé a to jak ze světa, tak z USA. Takhle to v součtu dělá 188 milionů a úhrn nakonec nebude vyšší, než 220 mega. Na zaplacení by historický velkofilm Ridleyho Scotta potřeboval tak dvojnásobek. Naštěstí na tomhle projektu bude tratit pouze technologický gigant Apple a jeho bezedná kasa.

Osmá příčka připadá Beyoncé, která s koncertním filmem Renaissance: A Film by Beyoncé utržila další 2 miliony. Celkem je pod čepcem 38 milionů a víc jak 50 z toho zřejmě v součtu nekápne. Kouzlo Taylor Swift se s dalším koncertním záznamem zopakovat nepodařilo. Fascinující je naopak dosavadní výkon potenciální oscarovky Chudáčci. Surreálná komedie o umělé ženě se promítala jen v 82 kinech, přesto dokázala za víkend prodat lístky za 1,2 milionu! Dohromady i s předpremiérami je utrženo 2,2 milionu a analytici začínají spekulovat, zda má snímek šanci stát se letošní nezávislou hitovkou à la Všechno, všude, najednou, která to nakonec dotáhla až k Oscarům.

Do desítky stále ještě pronikl snímek The Shift od křesťanských Angel Studios, jehož filmy se mimo USA příliš nedostanou. The Shift přidal další 1 milion a dohromady má 10. Do dalších zemí postupně nastupují též Ptáci stěhováci. Animák už se promítá na 26 různých trzích a tento víkend si připsal na konto dalších více než 5 milionů. Celkem už je to přes 12 a příští týden dorazí film na další trhy, včetně USA.

Krom toho se pokusí zabodovat oscarovka The Iron Claw, romantická komedie S tebou nikdy a především Aquaman a ztracené království. Rozhodně ještě bude před koncem roku co sčítat.

Titulní foto: Wonka

Zdroje: Luiz Fernando, Box Office Mojo

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest