Box Office: Tradiční filmy už diváky do kina netáhnou, našli si tam jinou zábavu

Box Office: Tradiční filmy už diváky do kina netáhnou, našli si tam jinou zábavu | Fandíme filmu
Toho
Beyoncé, japonská Godzilla a indická akce zachraňují marnou návštěvnost.

První víkend v prosinci bývá na klíčovém filmovém trhu ve Spojených státech spíše slabý. To tentokrát tak docela neplatilo, když úhrnná tržba překročila 95 milionů dolarů. Je je nejlepší první víkend prosince od roku 2018. To na první pohled nezní zle, avšak Hollywood by stejně obavy mít měl. Aby se takových čísel podařilo dosáhnout, bylo třeba nasadit hned pět výraznějších novinek. Žádná z nich přitom není klasickým produktem zavedených filmových studií. Jeden snímek přichází z Indie, další z Japonska, pak je tu jeden prakticky beze slov (natáčený v Mexiku, hongkongským filmařem) a nová křesťanská agitka. Včele žebříčku je potom novinka, která vlastně ani není filmem.

Nejnavštěvovanější premiérou víkendu se totiž stal záznam koncertu Renaissance: A Film by Beyoncé. To je po Taylor Swift: The Eras Tour letos už podruhé, co žebříček návštěvnosti ovládl koncertní snímek. O Beyoncé byl zájem násobně nižší, přesto se pořád podařilo za víkend prodat lístky za 21 milionů. Což je víc, než předpovědi dopředu očekávaly a nejlepší start prvního prosincového víkendu od roku 2003, kdy byl uvedený Poslední samuraj s Tomem Cruisem (ten dodnes drží rekord s 24 miliony). Můžeme spekulovat o tom, proč populární Beyoncé víc nenapodobila Taylor. Možná si měla dát od svojí kolegyně větší odstup, aby zase koncert velké hvězdy v kinech působil výjimečně. Nebo je opravdu první prosincový víkend v amerických kinech natolik zabitý, že měl distributor zvolit raději jiný termín. I tak jde ale o pátou nejlepší premiéru koncertního snímku v historii a spolu s mezinárodními trhy už je utrženo celkem 27 milionů. A to je pro provozovatele kin příjemná vzpruha, v době, kdy hollywoodská studia nejsou schopná dodat nic, co by diváky skutečně lákalo.

Na druhé příčce ostatně spočívají Hunger Games: Balada o ptácích a hadech, teď už tři týdny starý snímek, o který navíc není nijak úžasný zájem. Za víkend to dělá 14 milionů z USA a prozatím celkem 244 milionů z celého světa. Kdyby se snímku opravdu dařilo, tak to možná dotáhne i na tři stovky. Náklady na natáčení nebyly přemrštěné, takže ačkoliv nejde o hit, žádný z mezinárodních distributorů ani samotné studio Lionsgate na snímku nebudou škodní. Natáčení dalšího Hunger Games filmu pro kina nicméně v tuto chvíli působí nepravděpodobně.

Na třetí příčku se dostal import z Japonska, Godzilla Minus One. Chválený katastrofický biják si nenechala ujít spousta lidí, takže se při americké premiéře podařilo utržit přes 11 milionů dolarů. K tomu připočtěte 23 milionů z Japonska a další příjmy, které snímku přitečou z dalších trhů. Při asi patnáctimilionových nákladech můžeme hovořit o super výsledcích.

Čtvrtá příčka patří Trollům 3. Animák utržil dalších 7,6 milionu a prohodil si pořadí s disneyovkou Přání. Mezinárodně Trollíci přidali další skoro 4 miliony. Úhrnem to dělá 160 mega a nakonec by to zpívající skřítkové mohli dotáhnout až někam nad 200 milionů. Přání je hned v závěsu se 7,4 milionu. Jenže disneyovka se promítá teprve druhým týdnem. A byla násobně dražší. Zahraniční trhy sice přidaly skoro 19 milionů, ale dohromady to dělá zatím jen 81 milionů a částku se nejspíš nepovede ani zdvojnásobit. Náklady byly podle některých zdrojů až dvousetmilionové, takže se bavíme o propadáku velkých rozměrů.

Napoleon souboj s oběma animáky prohrál jen o pár desítek tisíc, přesto se propadl z druhého místa až na šesté. Končí víkend s částkou 7,1 milionu v USA a 28 milionů na ostatních trzích. V USA se zatím podařilo utržit celkem 45 milionů, mezinárodně ještě jednou tolik. Dohromady tedy 136 milionů. Snímek to zřejmě dotáhne na dvě stovky, což ho nespasí. Jak už jsme ale probírali, náklady platí Apple, takže se moc nic neděje.

Pak už je odstup o kus větší. Indická novinka Animal utržila při svojí americké premiéře 6 milionů. V Indii při premiéře film utržil asi 8 milionů a zatím celkem 29 milionů. Už se povedlo skoro ztrojnásobit rozpočet a půjde o jeden z nejúspěšnějších indických filmů letošního roku. Také osmá příčka patří novince. Nenápadná sci-fi The Shift utržila nenápadné 3 miliony. Jde o další levnou produkci křesťanské firmy Angel Studios, která se snaží obsloužit věřící publikum.

Pak je tu další novinka, akční snímek Silent Night od hongkongské legendy, Johna Woo. Hlavní hrdina se obejde praktick beze slov a nechá za sebe mluvit pěsti. V pokladnách se nicméně „Tichá noc“ také příliš neprojevila. Utržila 3 miliony a brzy se na ni nejspíš zapomene. Elitní desítku uzavírá horor Thanksgiving. Připisuje si 2,6 milionu. Celkem je utrženo 37 milionů, což pro nenákladný snímek není problém.

Marvels stačily čtyři týdny na to, aby vypadly z elitní desítky. To je pro komiksové studio bezprecedentní situace. V Severní Americe snímek za víkend utržil 2,5 milionu. Součet v USA zatím dělá 80 milionů. Ostatní trhy za víkend přidaly další 4 miliony. Celkem je utrženo 197 milionů, nejspíš se nepodaří přelézt 210 mega. Půjde tak o první film Marvel Studios, kterému se nepodaří utržit ani tolik, kolik stálo natáčení.

Největší novinkou příštího týdne zřejmě budou Chudáčci, jeden z velkých oscarových kandidátů aktuální oscarové sezony.

Titulní foto: Godzilla Minus One

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando, Deadline, The Numbers

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest