Echo: Podle prvních ohlasů nová marvelovka připomíná Daredevila

Echo: Podle prvních ohlasů nová marvelovka připomíná Daredevila | Fandíme filmu
Marvel
Marvel spolu s Echo startuje nový brand. A zákulisní úniky poodhalují zápletku série.

Služba Disney+ pustila v Británii novinářům prvních pár epizod Echo, nové marvelovské série, kde jako hlavní hrdinka vystupuje Maya Lopez (Alaqua Cox), neslyšící kriminálnice, kterou jsme poprvé potkali v sérii Hawkeye. Na sociálních sítích se tím pádem objevily první ohlasy.

V těch celkem svorně zaznívá, že je Echo drsnější a temnější, než ostatní tvorba od Marvel Studios. Novinka svým naturelem nejvíc připomíná Daredevila od Netflixu. A to nejen střízlivým stylem. Po prvních epizodách je patrné, že tentokrát není v sázce celý svět, ale jde o osobní příběhy několika ústředních postav.

Sám Marvel přitom nedávno ohlásil, že Echo bude prvním příběhem vydaným pod značkou Marvel Spotlight. Ta bude obecně označovat příběhy, které se budou držet víc při zemi, zaměří se hlavně na postavy a nebudou se obvykle příliš zaobírat širší marvelovskou kontinuitou, raději se zaměří na své aktuální vyprávění. V teorii se najde spousta diváků, kteří takové příběhy jistě ocení, osobně si však nejsem příliš jistý, zda něčemu pomůže nový branding. Pokud někteří diváci začali nové marvelovky vynechávat, protože už jsou na jejich vkus až příliš propletené, tak pro ně nálepka „Marvel Spotlight“ naprosto vůbec nic nezmění. Buď si jí vůbec nevšimnou, nebo rovnou budou mít pocit, že jde o další termín v rámci Marvelu, ve kterém se musí nějak zorientovat. Což je akorát dál odradí.

Vraťme se k Echo. Pokud jde o další podobnost s Daredevilem, tak krom atmosféry zmiňují první diváci také drsné akční scény. Dokonce nechybí jedna dlouhá, natočená v kontinuálním záběru. Maya se střetne také přímo s Daredevilem (Charlie Cox), ale krom dané akční scény se na něj moc netěšte: Podle zákulisních zvěstí má v sérii pouze cameo, zřejmě v jednom z flashbacků, které divákům přiblíží Mayinu minulost.

Většina novinářů píše, že Maya je opravdu v centru pozornosti a Alaqua Cox ji hraje skvěle. Dozvíme se hodně o její minulosti a vyprávění se zaměřuje také na její kořeny, na kulturu domorodého obyvatelstva Severní Ameriky. Důležité pro ztvárnění neslyšící postavy je, že si tvůrci hodně zajímavým způsobem pohráli se zvukem, aby se na diváky pokusili v maximální možné míře přenést Mayino vnímání světa. Spolu s Mayou je hodně času věnováno také Kingpinovi (Vincent D'Onofrio), s nímž je její život dost provázaný.

Pokud zaznívá nějaká kritika, tak na tempo vyprávění. Hned několik novinářů píše, že místy je seriál až příliš pomalý, moc se toho neděje a celkově není rytmus vyprávění vyvážený. Seriál také daleko víc působí jako televizní produkce, přičemž v minulosti se Marvel vždy snažil publikum přesvědčit, že do svých sérií pro Disney+ vkládá podobné prostředky, jako do celovečerních filmů.

Všech pět epizod bude uvedeno naráz 10. ledna, kdy si budeme moci udělat vlastní obrázek.

Nové detaily o zápletce Echo

V posledních týdnech se také díky šuškandě mezi insidery objevily online podrobnosti o tom, co nás vlastně v Echo čeká. Poté, co v závěru minisérie Hawkeye Maya postřelila Kingpina, odjíždí z New Yorku, aby se na nějaký čas uklidila ve svém rodném městě. Pokouší se znovu napojit na své indiánské kořeny a zároveň před místními tají vlastní kriminální minulost. Ta ji však dostihne, když se objeví Kingpin a varuje ji před tím, že se je oba pokouší zlikvidovat kartel Black Knife, s nímž v minulosti spolupracovali.

Pokud se mají mocnému nepříteli postavit, nezbude jim, než prozatím odložit své vzájemné neshody a spolupracovat. Při tom skrze flashbacky budeme poznávat Mayinu minulost. Tragickou autonehodu, při níž přišla o nohu a o matku, dozvíme se, jak z ní Kingpin cvičil svého věrného nohsleda. Část flashbackových scén bude z Mayina dětství, část z nedávné minulosti, kterou by šlo na časové ose zasadit zhruba mezi dobu Marvel seriálů od Netflixu a Hawkeye. Vypadá to, že na marvelovské Netflix série se nebude nijak doslovně odkazovat, ale celá Echo by měla být zpracovaná tak, že událostem z Netflixu přinejmenším neprotiřečí.

Když si Maya uvědomí, že návratem do rodného města ohrozila spoustu nevinných lidí, tak by se měla vypravit na důležitou spirituální cestu. Na jejím konci má získat mystická tetování, která ji posílí a pomohou jí k tomu, aby proti přesile kartelu Black Knife měla šanci. V komiksech má kartel pouze okrajovou úlohu. Objevil se v několika málo sešitech, kde jde zkrátka a dobře o kolumbijský drogový kartel.

Foto: Marvel

Zdroje: ComicBookMovie, Marvel, Movieweb, Reddit,

Související články

Tagy

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest