Rychle a zběsile 10: Finále se kompletně přepisovalo za pochodu

Rychle a zběsile 10: Finále se kompletně přepisovalo za pochodu | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zběsilou jízdu tentokrát zažili především filmaři, kteří v nebezpečné honiče pronásledují toho nejhoršího nepřítele: Datum premiéry.

Při premiéře traileru pro Rychle a zběsile 10 režisér Louis Leterrier poskytl rozhovor magazínu Esquire, kde se rozpovídal o složité situace, do níž dobrovolně naskočil. Jak jste asi zaznamenali, produkci jen krátce po začátku natáčení opustil původní režisér, Justin Lin. Okamžitě se začala hledat náhrada. Leterrier uvádí, že dostal telefonát uprostřed noci. Ještě před východem sluce musel mít přečtený dosavadní scénář a během pár hodin se rozhodnout, jestli o převzetí projektu stojí. Od prvního telefonátu do chvíle, kdy stál na place, uplynuly asi čtyři dny.

Ten den se zrovna nenatáčelo, bylo 11 dopoledne a v tu ránu se dozvěděl, že do zítřka musí prakticky přepsat scénáře. Sám režisér měl několik návrhů na drobné úpravy. Jenže byl postavený před skutečnost, že se bude měnit celý třetí akt, tedy celé finále. A ve chvíli, kdy kompletně vyměníte celé finále, musíte udělat řadu odpovídajících zásahů i do všech předešlých částí filmu, aby na sebe vše navazovalo. Takže změn nakonec proběhlo opravdu hodně a všechny se dělaly za pochodu.

Louis dál trvá na tom, že chtěl vnést do natáčení daleko větší důraz na praktické efekty, daleko zemitější akci. Je velký fanda série a nejraději má jedničku, trojku a pětku a právě těm chtěl snímek podle svých slov stylisticky přiblížit. Tahle část Leterrierových mediálních vystoupení nicméně stále zní spíš jako součást marketingu, než jako zcela přesný popis situace.

Rychle a zběsile vzniká chaoticky i za běžných okolností a dává smysl, že s příchodem nového režiséra se měnily některé konkrétní dějové elementy. Stále ale platí, že u podobně náročných produkcí se akční scény plánují kvůli své náročnosti poměrně důkladně dopředu a na jejich realizaci se specializuje sekundární štáb (zatímco ten první spolu s režisérem točí hlavně dialogové scény).

Konkrétně scény z Říma, které můžete vidět v traileru, se točily už před nástupem Leterriera do funkce, nejpozději souběžně s jeho příchodem. To znamená, že už byly delší dobu naplánované, kaskadéři je delší dobu nějakým způsobem trénovali, od Říma byly pronajaté konkrétní ulice na konkrétní počet dní a ve městě byla připravená konkrétní filmařská a kaskadérská technika. Do takhle složitého procesu za pochodu moc nezasáhnete. Takže ano, klidně je možné, že se akční scény Rychle a zběsile 10 budou snažit o něco víc držet při zemi než v případě posledních dílů série (ačkoliv tomu trailer příliš nenasvědčuje), ale nešlo o nějaké Leterrierovo dodatečné otočení kormidlem – kurz byl už dopředu nastavený. Minimálně v případě scén natáčených loni v dubnu a květnu.

V Rychle a zběsile 10 vystupují Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludarcis, Sung Kang, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Cardi B, Charlize Theron, Daniela Melchior, Brie Larson, Jason Momoa, Scott Eastwood, Jason Statham a Alan Ritchson. Režíruje Louis Leterrier. Datum premiéry je momentálně ohlášené na 18. května 2023.

Foto: Universal Pictures

Zdroj: Esquire

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest