Velký přehled: Noví šéfové DC detailně představili svůj nový komiksový svět

Velký přehled: Noví šéfové DC detailně představili svůj nový komiksový svět | Fandíme filmu
Warner Bros.
James Gunn a Peter Safran odhalili, co pro ně bude stěžejní nebo jak budou či nebudou navazovat na dosavadní DC filmy. Je tu podrobné shrnutí všeho podstatného.

Noví šéfové DC Studios předstoupili před americké hollywoodské novináře a během zhruba hodinové prezentace představili svoje plány pro další směřování filmové značky DC na několik let dopředu. K tomu celkem otevřeně odpověděli na novinářské dotazy, takže jsme se dozvěděli mnoho nového. Už jsme vám ukázali seznam deseti nových plánovaných titulů, teď si pojďme představit celkovou filosofii, s níž James Gunn a Peter Safran k budování DC Universe přistupují.

DC Studios budou vyrábět filmy, seriály a videohry. Gunn se Safranem mají hlavní slovo. V tuhle chvíli neexistuje nejmenší pochybnost o tom, že studio Warner Bros. svojí komiksové divizi poskytne peníze na všechny projekty, které připraví. Zároveň se chce nové vedení zaměřit na detailní plánování: Jakmile nemusíte přetáčet celé kusy filmu a neobjednáváte většinu digitálních triků na poslední chvíli, ušetříte spoustu peněz. V plánu jsou filmy pro kina a televizní seriály, přičemž všechny seriály nemusejí nutně vznikat pro HBO (to také patří společnosti Warner Bros. Discovery, stejně jako DC Studios), ale pokud to bude dávat smysl, některé seriály mohou být nabídnuty i cizím platformám.

Nejpre je třeba uklidit binec po letech chaosu

Noví šéfové si byli vědomi toho, že nastoupili do hodně rozhoupané lodi, kde ze všeho nejdřív bude třeba uklidit. Během rozhovorů s novináři přišla řeč na to, že v minulosti v DC chyběla koherentní vize a řízení. Projekty se rozdávaly napravo i nalevo, jako jednohubky na mejdanu. Samostatně fungoval seriálový Arrowverse, byly tu dvě různé verze Justice League a samotnému Jamesi Gunnovi dali možnost točit seriálový spin-off k Sebevražednému oddílu.

Tahle nejistota a rozkročenost do budoucna skončí. Všechno bude zorganizované pod jedno velení a bude se dbát na udržení kvalitativní laťky. Když něco nebude fungovat, tak se projekt nedostane až do výroby – Gunn se Safranem hodlají být k jednotlivým tvůrcům zcela otevření a upřímní. Klíčovou roli dostanou scenáristé.

Ti jsou v aktuálním Hollywoodu upozaděni. Honí se předem dané termíny premiéry, filmy jsou šité horkou jehlou, dopisované za pochodu. Právě proto má spousta velkofilmů slušnou zápletku, ale končí dost nemastně, kdy se prostě na obloze objeví velká digitální hrozba, nebo se padouchové s hrdiny nezáživně poperou a je po všem.

To se v DC Studios nemá stát. Dokud nebude scénář dovedený k dokonalosti, točit se prostě nezačne, i kdyby se měl termín natáčení posunout, i kdyby to mělo komplikovat veškeré další plánování následujících projektů. Zároveň scenáristé mají mít u jednotlivých projektů daleko větší slovo, nemá jít o opomíjené nádeníky.

Zrušení Batgirl a starého Supermana

Velký úklid začal vlastně už před najmutím Gunna se Safranem, když byl zcela zrušený snímek Batgirl. Safran krok obhajuj jako správný. Film viděl a domnívá se, že ačkoliv před kamerou i za kamerou pracovala řada talentovaných lidí (že nejde jen o prázdnou frázi potvrzuje fakt, že někteří z nich už teď s novým vedením spolupracují na dalších věcech), výsledek podle něj nešlo zveřejnit. Společnost Warner Bros. Discovery už nechtěla nákladné filmy vydávat na streamu a pro kino podle Safrana Batgirl prostě nebyla dostatečná (v konkurenci by neobstála), byla koncipovaný pro malou obrazovku. Uvedení snímku by ublížilo jeho tvůrcům i budoucnosti DC.

Druhým často skloňovaným jménem byl Henry Cavill, předchozí představitel Supermana. Noví šéfové zdůraznili, že jej nevyhodili. Prostě nikdy nebyl znovu najatý, nikdy nepodepsal žádnou novou smlouvu. Gunn se Safranem chtějí pro každý projekt vybrat herce sami, ve spolupráci s režisérem. Nemají zájem být podřízení rozhodnutím, která vznikla před jejich nástupem a na která neměli žádný vliv. Cavill je podle nich sympaťák, ale neodpovídá představě o tom, jakého Supermana chtějí přinést v chystaném snímku Superman: Legacy.

Gal Gadot a spol. se mohou vrátit

Pokud jde o další herce, tam situace není jednoznačná. Velká část postav bude přeobsazena, nicméně Jason Momoa se může vrátit jako Aquaman, Gal Gadot se může vrátit jako Wonder Woman, Zachary Levi se může vrátit jako Shazam, Ezra Miller se může vrátit jako The Flash. Všechno se bude řešit případ od případu, Gunn si moc dobře uvědomuje, že na některých konkrétních projektech byla odvedena spousta dobré práce, kterou by bylo škoda momentálně zahodit.

Ve spojitosti s Ezrou Millerem novináři připomněli, že nebinární herec mají za sebou šňůru nejrůznějších potíží se zákonem, kdy jsou považováni za značně riskantního partnera. Gunn se Safranem říkají, že se s nimi několikrát kontaktovali a nabrali pocit, že se Ezra snaží upřímně změnit a dělají výrazné pokroky. V tuhle chvíli dostávají veškerý prostor k tomu, aby se dali do pořádku, a až se na to budou cítit, dají si s Gunnem a Safranem velkou schůzku, kde se společně pobaví o tom, zda vede nějaká společná cesta kupředu. Gunn The Flashe viděl a je to podle něj jeden z nejlepších komiksových filmů vůbec.

Rozhodně tedyy nehodlá zatracovat práci mnoha set členů štábu jen proto, že jeden prominentní člen v životě chyboval. A stejně tak nehodlá nikdy nikoho vyškrtnout z okruhu svých spolupracovníků, jen protože s ním nesouhlasí. Novinář se jej konkrétně zeptal, jestli se má o práci bát Zachary Levi, který nedávno rozvířil kontroverze, když se negativně vyjádřil vůči farmaceutické firmě Pfizer. Na to Gunn odvětil, že se Zacharym nemusí v jeho výroku souhlasit, ale neznamená to, že sním nemůže spolupracovat.

Přijde nebo nepřijde restart?

Pakliže kupříkladu Jason Momoa může nadále hrát Aquamana, co to přesně znamená? Čeká svět DC restart? Nečeká? Jednoduchá je situace u jednoho z chystaných filmů, Blue Beetla. Ten je natolik samostatný, že v případě chuti vůbec nebude problém jej zasadit naprosto kamkoliv. Letošní Shazam 2 má vyústit přímo v The Flashe, v němž dojde k určitému restartu.

Gunn zatím nechce specifikovat, co přesně to znamená, protože by to podle něj vyspoilerovalo konkrétní dějové elementy filmu. Pak přijde Superman: Legacy, který bude fungovat jako oficiální start nového provázaného DC Universe. Jakmile snímek dorazí, tak se „cokoliv může změnit“ a lépe to prý pochopíme, až film uvidíme. Prozatím nejde prozradit víc, abychom se vyhnuli spoilerům.

Škrtnuty nebudou šmahem úplně všechny dosavadní události, nicméně máme je v rámci chystaného DC Universe vnímat zhruba jako dávnou, zamlženou vzpomínku. My si Jamesova slova můžeme vykládat zhruba tak, že The Flash tvůrcům umožní, aby si z předchozích filmů vybrali to, co se jim bude hodit a zbytek šlo bez potíží zahodit.

Provázané a naplánované univerzum

Spolu se Supermanem: Legacy startuje nový, provázaný svět DC, který se bude řídit dlouhodobě daným plánem. Svět bude dokonce natolik provázaný, že stejní herci budou hrát postavy jak ve filmech, tak v hraných seriálech, tak v animovaných projektech, ale i ve videohrách. Dopředu nikdy není dané, pro jaké médium konkrétní příběh vznikne, vždycky bude využito takové médium (např. dvouhodinový film vs. osmihodinová televizní minisérie), které konkrétnímu příběhu bude nejlépe vyhovovat. Všechny projekty budou propojeny do provázaného světa jednoduše proto, že to podle Gunna baví nejen jeho, ale také velkou část fanoušků.

Existuje několik konkrétních projektů, které nadále budou existovat vně provázaného světa. V tuhle chvíli jsou to například chystaní Joker 2, The Batman 2 nebo animovaný seriál Mladí Titáni do toho! Tituly budou do budoucna označeny nálepkou DC Elseworlds („Jiné světy DC“), která je známá i z komiksů a v DC se dlouhodobě užívá právě pro příběhy, které nezapadají do hlavní kontinuity.

Krom dosavadních Elseworlds příběhů mohou do budoucna vycházet i další, nicméně platí, že pro jejich vznik budou nastavena skutečně přísná pravidla. Bude muset jít o opravdu naprosto excelentní nápady, které budou jednoduše tak skvělé, že je prostě nepůjde nenatočit. Bez této výjimečnosti žádné projekty v budoucnosti příležitost fungovat mimo hlavní kontinuitu nedostanou. Tvůrci Elseworlds příběhů budou mít tvůrčí volnost, nicméně budou chodit na konzultace s Gunnem a Safranem, aby se například nestalo, že The Batmanovi 2 bude vyprávěna úplně stejná příběhová linka, jakou si pro sebe souběžně vyhlédl nějaký film v rámci hlavní kontinuity.

Zároveň James Gunn zdůrazňuje, že spolu se svými kolegy má přístup k úplně všemu, co kdy v rámci DC komiksů vzniklo. Pokud například budou chtít v rámci provázané kontinuity představit nového Jokera, tak jednoznačně smějí, nijak je neomezuje skutečnost, že aktuálně existuje samostatný Joker v podání Joaquina Phoenixe. Platit bude nicméně trochu jiné pravidlo – v rámci provázané kontinuity bude vždy jeden herec hrát přesně jednu postavu. Takže nečekejte, že by kupříkladu Jason Momoa hrál vedle Aquamana ještě nějakou jinou postavu, jak se nedávno spekulovalo.

Scenáristé, co připravili 10 dalších let

Aktuálně mají v DC Studios naplánované projekty zhruba na 8-10 let dopředu a už teď je připravená hrubá kostra ústředního příběhu, který se napříč jednotlivými filmy a seriály bude postupně odvíjet. První kapitola je pojmenovaná Gods and Monsters (Bohové a monstra), z níž byla zatím veřejnosti odhalena pouze její část.

Před časem dali James s Peterem dohromady scenáristický tým, který se na několik dní zavřel v místnosti a příběhovou linku v rámci společných debat vymyslel. Scenáristé (asi ne nutně ti samí jako teď) se budou scházet i v budoucnu, aby celkové směřování DC Universe nadále korigovali. Součástí týmu krom dvou šéfů byli:

Drew Goddard, dlouholetý seriálový scenárista, který se podílel na kultovní Buffy, Angelovi, Alias, Ztracených a Dobrém místu. Na filmovém poli napsal Monstrum, Chatu v lesích, Světovou válku Z, Zlý čas v El Royale a Marťana, za něhož byl nominován na Oscara. Pokud jde o komiksové zkušenosti, nastartoval seriálového Daredevila, podílel se na Deadpoolovi 2 a The Defenders a napsal nikdy nenatočenou Sinister Six. Jeremy Slater je známý především díky svojí práci na Umbrella Academy a Moon Knightovi. Krom toho pracoval také na seriálu The Exorcist, na filmu Death Note, na chystané novince s Godzillou a na prapůvodním scénáři pro Fantastickou čtyřku (2015), než scénář přepsalo cca 666 dalších scenáristů. Christina Hodson napsala Gunnem tolik chváleného The Flashe, dále Batgirl, Birds of Prey nebo Bumblebeeho. Krom toho připravila také dosud nerealizovaný scénář pro nové Piráty z Karibiku s Margot Robbie v hlavní roli. Christal Henry dostala cenu Emmy za ceněný komiksový seriál Watchmen, momentálně připravuje DC seriál Waller. A konečně Tom King je zkušený komiksový autor, který psal především Batmana, Visiona a Mistra Miracla.

Autoři budou mít volnost

Ačkoliv je vymyšlená hrubá dějová linka, nemá nikoho svazovat, jen dát jasné vodítko k tomu, kam se celý svět snaží směřovat. Jednotlivé snímky i seriály navzdory zasazení do širšího kontextu mají být koncipované tak, aby si je mohl užít i člověk, který nikdy nic jiného od DC neviděl. Dlouhodobé plány se mohou v případě potřeby měnit.

Ačkoliv má DC Universum jasné vedení, určitě jej nemáme chápat jako nějak „Gunn-verse“. James nenaplánuje detailně úplně všechno. Pouze udává směr, jinak je sám zvědavý na to, jak rozmanité příběhy budou najatí tvůrci schopní vytvářet. Jednotlivé filmy i seriály se mají žánrově i stylisticky lišit, nicméně jednu určitou představu o provázaném světě James má. Jeho celoživotním cílem je pomáhat měnit svět k lepšímu. Proto chce přinášet zábavné snímky plné optimismu a naděje, v nichž nebudou chybět láska a tolerance.

Název kapitoly „Gods and Monsters“ (Bohové a monstra) zřejmě odkazuje ke skutečnosti, že potkáme nadlidská stvoření a morálně komplexní postavy. Hollywood musí podle šéfů DC vyprávět morálně komplexní příběhy, které se nebojí být skutečně rozmanité. Nelze pořád jet dokola podle stejného mustru, jinak opravdu hrozí pověstná „komiksová únava“, kterou se už několik let ve filmovém průmyslu vyhrožuje.

Co budeme vídat a v jakém množství

Postavy budeme potkávat různorodé. Jednak ty „královské“, jako jsou Batman, Superman nebo Wonder Woman, ale společně s nimi také postavy, které lidé zatím nemusejí vůbec znát. Díky spojení s úspěšnějšími kolegy je diváci pořádně poznají a také budou mít šanci se mezi „královské“ postavy do budoucna zařadit.

V tuhle chvíli je v plánu vydávat dva celovečerní filmy pro kina a dva seriály ročně. Tvůrci nechtějí přepínat síly a hodlají se zaměřit na kvalitu. Platí, že projektů nakonec může být víc nebo míň, podle toho, jak si to bude situace žádat – na prvním místě při rozhodování má být vždy kreativa, vše se podřídí vyprávění těch nejlepších příběhů. Určitě se bude sledovat, co fungovalo a co je naopak třeba do budoucna změnit. A naopak se může ukázat, na čem se navzdory dřívějším předpokladům dá více stavět.

Prozatím oznámené projekty bychom všechny měli vidět před koncem roku 2027, ale data premiéry se ve většině případů ještě dlouho nedozvíme, protože dokud nebudou scénáře perfektní, nikam se nebude spěchat. Zatím nebyl najatý ani jeden nový herec a žádný z připravovaných projektů zatím nemá režiséra (ačkoliv u několika už se jedná).

Tolik komplexní vize Petera Safrana a Jamese Gunna, v následujících článcích se zaměříme na jednotlivé chystané projekty.

Foto: Warner Bros. / DC Studios

Zdroje: James Gunn, The Wrap, The Wrap II, Variety, Variety II, Variety III, Variety IV, The Hollywood Reporter, Deadline I, Deadline II, Slashfilm I, Slashfilm II, Slashfilm III, Collider,

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest