Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle

Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 6 obrázků
Těsně před premiérou tvůrci promluvili o hvězdných hostech či o konstantních úpravách filmu.

V noci na zítřek bude mít slavnostní premiéru Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Nezapomeňte se tedy v úterý zastavit u nás na webu, shrneme pro vás první ohlasy. filmaři premiéru vůbec stihli, řádně se zapotili.

Marvel na Comic-Conu v létě 2019 slavnostně oznámil podtitul snímku, přislíbil hororový nádech a odhalil, že jednou z postav bude Wanda (Elizabeth Olsen). Už v lednu 2020 projekt opustil režisér Scott Derrickson, po tvůrčíh neshodách s Marvelem. Relativně rychle byl jako náhradník najatý Sam Raimi (Spider-Man 1-3), nicméně nový scenárista Michael Waldron (Loki) připouští, že tvůrce vlastně zachránilo, když propukla pandemie, natáčení bylo o několik měsíců odloženo a díky tomu bylo možné napsat nový scénář v klidu.

Teď, krátce před premiérou, režisér Sam Raimi říká, že dostal od Marvelu poměrně volnou ruku, ale dopředu se musel zavázat k jednomu konkrétnímu požadavku. Snímek si měl udržet hororový nádech, který šéf studia Kevin Feige spolu s Derricksonem přislíbili fanouškům na zmiňovaném Comic-Conu. Podle Raimiho strašidelnost vychází z velkého neznáma, jaké pro naše protagonisty představuje otevření mnohovesmíru – stát se může naprosto cokoliv a nevíte, co na vás kde číhá. Benedict Cumberbatch zároveň v rozhovoru pro Slashfilm varuje, že pokud by někdo očekával dvě hodiny čistokrevného děsu, tak je potřeba, aby výrazně zkrotil svá očekávání.

Už během příprav scénáře také museli autoři do snímku zapracovat první změny, když dostali podrobnosti o tom, co prožije Wanda Maximoff v sérii WandaVision. Pak jsme se několikrát během natáčení dozvídali, jak se příběh upravuje za pochodu. Uvádělo se, že za rozsáhlé dotáčky mohly covidové průtahy, popřípadě touha Marvelu přidat do filmu víc překvápek, když se ukázalo, jak dobře nejrůznější hvězdní hosté na diváky zabrali ve Spider-Manovi: Bez domova.

Režisér Raimi před pár dny v rozhovoru pro Rolling Stones doplnil, že na úpravy filmu měl také rozsáhlý proces testovacích projekcí. Mnohovesmír šílenství je podle Raimiho nejsložitější film, jaký kdy natočil a bylo potřeba mít stoprocentní jistotu, že diváci snadno pochopí všechny zákruty příběhu, kde vystupuje několik hlavních postav, jejich nejrůznější alternativy a cestování napříč paralelními světy.

Raimiho dobrý přítel a letitý spolupracovník Bruce Campbell (který zřejmě bude mít ve snímku nějaké cameo) potom dodává, že v Marvelu to funguje tak, že se připravuje třeba i osm projektů naráz a kvůli tomu se neustále všechno mění. Doctor Strange 2 tak musel občas upravovat scény, které už v danou chvíli nedávaly smysl, protože se v nějakém jiném příběhu něco konkrétního změnilo. V dnešním rozhovoru pro Collider to potvrdil už i samotný režisér Raimi, který též uvádí, že se snímek upravoval na základě toho, jaké zprávy tvůrci dostávali z natáčení ostatních projektů.

Vlastně tak nakonec nepřekvapí, že Benedict Cumberbatch ještě v polovině března veřejně přiznal, že se pořád ještě něco točí. Teď už je ale hotovo a v noci uvidí film první diváci.

Ačkoliv se na veřejnost dostaly v posledních dnech poměrně zásadní spoilery, pokud sledujete pouze to, co řeknou samotní tvůrci a Marvel, zůstává příběh filmu do velké míry zahalený tajemstvím. Děj se rozbíhá několik měsíců po událostech Spider-Mana: Bez domova a navazuje na ně. Doktorova pomoc Peteru Parkerovi byla značně lehkomyslná a otevřela mnohovesmír. Ten byl vždy prezentován jako něco tajuplného a nebezpečného, kde nevíme, co na nás může číhat. Jaké konkrétní výzvy však na hrdiny čekají?

Pokud jde o konkrétní fyzické protivníky, postaví se ústřední postavy proti někomu, kdo se jim v míře moci přinejmenším vyrovná – proti alternativním variantám sebe samých. Zároveň jak Strange tak Wanda budou nadále růst jako osobnosti a potýkat se s vlastními slabinami. Stephen Strange byl vždy sebejistý, vždy byl přesvědčený, že má věci pod kontrolou a je to pro všechny kolem ta nejlepší možná varianta. V tomhle příběhu se bude muset naučit spoléhat na druhé a na různých alternativních verzích svého já uvidí, jak velké jsou jeho charakterní vady a kam až jej mohou nechat padnout. Wanda je dlouhodobě zvyklá, že se její pohled na svět neshoduje s pohledem ostatních. Nikdy jí to příliš nevadilo, ale teď se má naučit přiznat, že udělala chybu.

A co všichni ti slibovaní hvězdní hosté? Když se dál budeme vyhýbat spoilerů, tak si na závěr pojďme zrekapitulovat několik klíčových vyjádření Sama Raimiho. Nejrůznější camea jsou zajímavá pro diváky, ale to nutně neznamená, že daným osobám bude věnovat mnoho času sám Strange – pro něho jsou to přeci jen naprosto cizí lidé, kteří nemusí příliš souviset s tím, o co momentálně usiluje. A Raimi se domnívá, že ačkoliv jsou hvězdní hosté v Mnohovesmíru šílenství fajn, velká překvapení ve Spider-Manovi: Bez domova nepřekonají.

Jestli má Raimi pravdu, se přesvědčíme už ve středu, kdy u nás začínají předpremiéry. Kolem si můžete přehrát ještě několik posledních upoutávek, v galerii najdete nejnovější obrázky. A jak už bylo řečeno, v úterý se opět zastavte, shrneme si první ohlasy ze zámořské slavnostní premiéry.

Dveře do multiversa plného tajemství a šílenství se otevírají. Iron Man a Captain America jsou po zuřivé bitvě v Avengers: Endgame pryč a předpokládalo se, že centrální úlohu v Avengers převezme Doctor Strange, dřívější geniální chirurg a ten nejmocnější kouzelník. Jenže po tom, co použil zakázané kouzlo (které je považované za to vůbec nejnebezpečnější) k tomu, aby silou vůle manipuloval s časem a prostorem, otevřely se dveře k tajuplnému šílenství zvanému „mnohovessmír“. Aby dal ve světě, kde se všechno neustále mění věci opět do pořádku, vyhledá Strange pomoc svého spojence a nejvyššího kouzelníka Wonga a nejsilnější Avengerku – Wandu, alias Scarlet Witch. Nad lidstvem se vznáší strašlivá hrozba a celé univerzum už sami zachránit nedovedou. Překvapením je, že ta největší hrozba ve vesmíru vypadá přesně jako Doctor Strange… Režisér Sam Raimi, známý svým jedinečným pohledem na svět, oslní všechny diváky ohromujícím měřítkem a zcela novým vizuálním zážitkem, který bude překračovat hranice času a prostoru.

V hlavních rolích se vracejí Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor. Doplní je Elizabeth Olsen a Xochitl Gomez. Česká a slovenská premiéra jsou stanoveny na 5. 5. 2022.

Foto: Marvel Studios

Zdroje: Games Radar, Fandango, Rolling Stones, Dr. Strange Update, Game Informer, The Direct, Slashfilm, Phil Burbank’s scarf, Collider

Galerie: 7

Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle | Fandíme filmu Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle | Fandíme filmu Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle | Fandíme filmu Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle | Fandíme filmu Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle | Fandíme filmu Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle | Fandíme filmu Doctor Strange 2 se předělával až do poslední chvíle | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest