The Matrix Resurrections: První ohlasy pro nejambicióznější film roku

The Matrix Resurrections: První ohlasy pro nejambicióznější film roku | Fandíme filmu
Warner Bros.
Nový Matrix bude podle zámořských novinářů publikum rozdělovat. Podle některých jde o film roku.

U nás uvidíme The Matrix Resurrections až příští týden. Zámořští novináři už film viděli a jsou tu jejich první ohlasy. Ty jsou smíšené, ačkoliv prozatím převažují spíše ty, které jsou nadšené a hovoří o nejlepším filmu letošního roku a jednom z nejlepších velkofilmů za poslední roky.

Začněme od toho, v čem se novináři shodují a co tedy můžeme označit za objektivní skutečnosti. The Matrix Resurrections je rozmáchlý akční velkofilm s řadou bojových scén a výrazným vizuálem. Žánrově jde nicméně z velké části o komedii se silnou romantickou linkou. Celý snímek je potom extrémně meta, nabízí silný komentář k současnému Hollywoodu a dosavadním Matrixům, ze kterých ukazuje celou řadu záběrů (podle některých novinářů snad dokonce až čtvrt hodiny). A všichni se shodují na tom, že Matrix 4 není nějaký komerční bezduchý produkt pásové výpravy, ale výrazné autorské vyjádření Lany Wachowski, která se odvážně pustila do svojí osobní vize, kterou studio nijak nepokřivilo.

Všechno ostatní už je věcí pohledu, tak začněme od těch autorů, kteří měli k filmu výtky (sluší se však poznat, že prakticky nikdo není stoprocentně negativní, všichni ocenili minimálně to, jak se film snaží o to být svůj). Mezi kritikou zaznívá, že film je zbytečně dlouhý, nekonečně se něco vysvětluje a děj je zašmodrchaný. Přitom prý není příliš mnoho v sázce a na ničem vlastně ve finále vůbec nezáleží. Podle řady z nespokojených kritiků jsou akční scény slabé, natočené dost nepřehledně. Na záběry z předchozích dílů se spoléhá až příliš, film je příliš meta, příliš se opírá o různé odkazování na dosavadní Matrix. Nové postavy jsou dle některých nespokojenců nevýrazné, celé Resurrections působí dost zbytečně, nepříliš nově a ačkoliv se podle většiny hodnotících daří překonat alespoň některá z dosavadních pokračování, původnímu Matrixu z roku 1999 stále novinka nesahá ani po kotníky.

Negativní názory jsou ale opravdu v menšině a spokojení recenzenti dokonce často hovoří o tom, že naprosto předpokládají, že část diváků bude na film reagovat přesně takhle a tleskají novému Matrixu za to, že nechce být pro všechny, ale pouze pro tu část publika, která takový přístup ocení.

Ta část kritiků, která je spokojená, často vidí dost odlišně už i tak základní kritizované elementy, jako jsou akce a postavy. Akce je podle pozitivních novinářů fenomenální a vždy účelná, nikdy pouze lacině efektní. Chválené jsou i postavy. Z nových herců největší chválu sklízí Jessica Henwick jako Bugs. O ní recenzenti mluví jako o naprostém zjevení. Tu a tam dostává pochvalu také Jonathan Groff v roli „Smithe“. Jasnými hvězdami snímku jsou však Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss jako Neo a Trinity. Ti prý působí v rolích naprosto nesmrtelně a romance ústředních postav je to, co celý film táhne a ve finále jasně převyšuje všechnu akci nebo meta narativ. Láska je prostě klíč ke všemu.

Většina novinářů si meta element celého filmu extrémně pochvaluje, snímek označují za prudce inteligentní, až geniální. Líbí se jim, jak je vše přirozeně zapracováno do děje, jak snímek nakládá s divákem, jeho zkušenostmi, očekáváními, s dosavadní ságou, s tím, jak na ni reagoval svět, s tím, jaký je svět dnes a jaká je současná velkofilmová kinematografie.

The Matrix Resurrections je prý extrémně vtipný, zábavný, divný až dokonce praštěný. Komentář je přitom ale zároveň trefný a kousavý. Lana Wachowski se snímkem sama sebe ptá, proč se k látce vůbec vracela, kritizuje to, jak jsou současné velkofilmy často pouze do sebe zahleděné a nic dalšího nedovedou nabídnout. Nechybí kritika samotného studia Warner. Všechno je velkou satirou současnosti, režisérka se ptá, zda svobodná vůle není jen iluze a snímek zásadně operuje se skutečností, že v současnosti se často daleko víc řídíme emocemi než fakty. Tematizuje se, jak je často nostalgie obrácená proti nám, ale snímek si ji bere zpátky a užívá ji tím nejlepším možným způsobem.

Resurrections jsou jednoznačně chválené jako lepší, než všechna dosavadní pokračování, ale zároveň prý platí, že je snímek ukazuje v novém světle a dokáže tak povýšit některé věci, které jsou jim vyčítány. Diváci by si rozhodně před návštěvou kina měli pustit celou původní trilogii, k níž je hodně odkazováno. Čtyřka je prý také divácky daleko stravitelnější a srozumitelnější než dvojka a trojka.

Lana Wachowski je extrémně osobní vypravěčka, její novinka je přesně tak svérázná a srdečná, jak jsme u filmů jí a její sestry zvyklí. Snímek je obrovská zábava a dost možná film roku. Dveře pro další pokračování i prequely jsou otevřené, takže záleží jen na tom, zda publikum Resurrections dostatečně přijme a můžeme se těšit na další a další návštěvy podivuhodného světa Matrixu.

Foto: Warner Bros.

Zdroje: Collider, Slashfilm

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest