The Matrix Resurrections: Proč Neo a Trinity vstali z mrtvých

The Matrix Resurrections: Proč Neo a Trinity vstali z mrtvých | Fandíme filmu
Warner Bros.
Podle Keanu Reevese film předpoví budoucnost, stejně jako to před 20 lety udělal první Matrix.

Matrix je natolik známá série, že snad nikoho nezarmoutí zvolený titulek – Že Neo (Keanu Reeves) a Trinity (Carrie-Anne Moss) v závěru trilogie zemřeli, není po téměř dvaceti letech žádné tajemství. Jak je tedy možné, že obě postavy vystupují v v prvním traileru čtvrtého filmu The Matrix Reusrrections? Ano, sice si zdánlivě předchozí události nepamatují, ale z lehkých záblesků v očích lze cítit, že jsou to opravdu oni. A v jednom kratičkém záběru upoutávky jsme dokonce mohli vidět moment, kde na zničeném Neově těle „operují“ malí robůtci. Proč byla dvojice zachráněná a zapojená znovu do Matrixu, to nevíme. Režisérka Lana Wachowski se však rozhodla alespoň prozradit, proč se tak rozhodla za kamerou.

Důvod je překvapivě osobní. Režisérka v rozhovoru na mezinárodním festivalu literatury v Berlíně uvedla, že jí v poměrně nedávné dékádě zemřeli oba rodiče a jeden přítel. Do té doby tak zásadní ztráty nepocítila a nevěděla, jak se s podobným zármutkem vypořádat. A když ze zármutku jedné noci nemohla spát, napadl ji celý příběh čtvrtého Matrixu. Nemohla mít zpátky svoje rodiče, ale mohla mít Nea a Trinity, pravděpodobně dvě nejdůležitější postavy svého tvůrčího života. Návrat obou postav jí nabídl velkou útěchu. Přivést oblíbené postavy zpátky je zkrátka dobrý pocit a to je celé. Umění má tu sílu nás konejšit.

Jaký ten příběh bude, to si teprve skládáme, nicméně Keanu Reeves k němu měl podle Lany hodně výrazný komentář. Když představitel hlavní role dokoukal hrubý sestřih filmu, tak údajně prohlásil následující: První Matrix lidem ukázal, jak během dalších dvaceti let digitální svět ovlivní naše životy a dal nám prostředky k tomu, abychom o tom uchopitelně dokázali hovořit. The Matrix Resurrections podle Reevese dělá úplně to samé pro dalších dvacet let. Kdyby to tak skutečně bylo, pak si bez ostychu můžeme říci, že je Lana Wachowksi nefalšovaný génius. Tak v prosinci uvidíme.

A když už byla řeč o návratech postav, tak snad jen dodejme, že Laurence Fishburne se nevrátí jako Morpheus. V roli jeho mladší verze jej vystřídal Yahya Abdul-Mateen II. Dříve jsme to mohli pouze předpokládat, nakonec to Yahya potvrdil na Instagramu.

The Matrix Resurrections je pokračováním příběhu ustanoveném v prvním Matrixu. Znovu se v něm scházejí Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss jako filmové ikony Neo a Trinity. Jejich příběh se rozšiřuje, vrací se do Matrixu, tentokrát dokonce ještě hlouběji do králičí nory. Nové dobrodružství, z něhož zůstává rozum stát, bude mít akci epických rozměrů a je zasazené do povědomého, nicméně ještě provokativnějšího světa, kde je realita ještě subjektivnější než kdykoliv předtím a vše, co musíte udělat pro to, abyste dokázali vidět pravdu, je osvobodit vaší mysli.

Dvacet let po prvním filmu se vrací série, jež pomáhala definovat popkulturu přelomu století, aby pokračovala v původním filmu a rozšiřovala jej. The Matrix zůstává v obecném povědomí jako snímek, který změnil náš pohled na film i realitu jako takovou. Spolu se svojí přelomovou akcí a vizuálními efekty pomáhal prošlapat cestu pro filmy, jež následovaly.

The Matrix Resurrections režíruje Lana Wachowski. V hlavních rolích Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Neil Patrick Harris, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Jada Pinkett Smith, Jonathan Groff, Priyanka Chopra Jonas, Daniel Bernhardt, Christina Ricci nebo Telma Hopkins. Datum české premiéry je stanovené na 23.12. 2021.

Foto: Warner Bros.

Zdroje: International Literature Festival Berlin, Cinemablend

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest