The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy

The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 14 obrázků
Ukázka je bohatá na novinky, diváka však ve výsledku nechává skoro stejně zmateným.

Letošní rok se již pomalu blíží ke konci a spolu s ním i filmová sezóna. Její závěr se typicky nese ve znamení vánočních filmů nebo snímků aspirujících na různá ocenění, ani na velké blockbustery se však v pandemické době nezapomnělo. Jedním z hlavních lákadel nadcházejících týdnů je bezpochyby čtvrtý Matrix s podtitulem Resurrections, který se se svou premiérou stanovenou na 23. 12. již rychle blíží. Není tak překvapením, že jsme se po první zářijové ukázce dočkali nového traileru, který dystopické sci-fi ukazuje ve významnějších detailech.

Téměř tříminutový trailer některé scény sice recykluje, na nový materiál je ale poměrně bohatý. Zápletka filmu zůstává stále záhadou, některé záběry nám však pomáhají v kompletování základních obrysů skládačky.

Je již kompletně patrné, že obě hlavní postavy původní trilogie v podobě Nea (Keanu Reeves) a Trinity (Carrie-Anne Moss) stále žijí v reálném světě, přestože ve třetím dílu Revolutions zdánlivě zemřely. U Nea tuto skutečnost objasnil už první trailer, v tom novém však v samotném závěru vidíme zcela jasně i Trinity zabalenou v kokonu. Opět se zdá, že jsou Neo i Trinity uvězněni v Matrixu, nepamatují si však sebe ani své dosavadní osudy. Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II) mezitím mluví o tom, jak jsou všichni uzavřeni v časových smyčkách a opakuje se motiv déjà vu, které symbolizuje chybu Matrixu a změnu jeho kódu. Opět se tedy potvrzuje očekávání, podle kterého na plátnech uvidíme nový a "silnějši" Matrix.

Jisté je, že Neo z pout virtuálního světa uniká a pravděpodobně si dává za úkol znovu se dát dohromady s Trinity. V tom se mu zdánlivě bude snažit zabránit dosud neznámá postava v podání Jonathana Groffa, který se zatím profiluje jako hlavní záporák. Charakter přitom dost možná nemusí být až tak neznámý – ukázka krátkými prostřihy do starších filmů naznačuje, že by Groff mohl představovat kultovního Agenta Smithe.

Toho sice původně ztvárnil Hugo Weawing, nejednalo by se však o jedinou přeobsazenou postavu -  stejný osud stihl i již zmíněného Morphea, který původně nesl tvář Laurence Fishburna. Není každopádně jisté, zda se skutečně jedná o stejné postavy – spíše na plátnech uvidíme jejich odlišné  verze.

Ukázka však obecně stále zanechává více otazníků než odpovědí. Asi největší otázkou je stále, jak bude novinka figurovat v celé sérii – zda bude navazovat na třetí díl, či na původní Matrix a sequely budou ignorovány. Dá se čekat, že si film nechává ještě mnoho překvapení a zvratů v rukávu, a nezbývá než doufat, že si režisérka Lana Wachowski neukousla moc velké sousto. Minimálně se můžeme určitě těšit na film, ne který bude radost pohledět – to trailery dokázaly už teď.

The Matrix Resurrections je pokračováním příběhu ustanoveném v prvním Matrixu. Znovu se v něm scházejí Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss jako filmové ikony Neo a Trinity. Jejich příběh se rozšiřuje, vrací se do Matrixu, tentokrát dokonce ještě hlouběji do králičí nory. Nové dobrodružství, z něhož zůstává rozum stát, bude mít akci epických rozměrů a je zasazené do povědomého, nicméně ještě provokativnějšího světa, kde je realita ještě subjektivnější než kdykoliv předtím a vše, co musíte udělat pro to, abyste dokázali vidět pravdu, je osvobodit vaší mysli.

Dvacet let po prvním filmu se vrací série, jež pomáhala definovat popkulturu přelomu století, aby pokračovala v původním filmu a rozšiřovala jej. The Matrix zůstává v obecném povědomí jako snímek, který změnil náš pohled na film i realitu jako takovou. Spolu se svojí přelomovou akcí a vizuálními efekty pomáhal prošlapat cestu pro filmy, jež následovaly.

The Matrix Resurrections režíruje Lana Wachowski. V hlavních rolích Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Neil Patrick Harris, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Jada Pinkett Smith, Jonathan Groff, Priyanka Chopra Jonas, Daniel Bernhardt, Christina Ricci nebo Telma Hopkins. Datum české premiéry je stanovené na 23.12. 2021.

Foto: Warner Bros.

Galerie: 15

The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu The Matrix Resurrections: Zbrusu nový trailer láká na návrat známé postavy | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest