Box Office: Navzdory slabým recenzím si Eternals v pokladnách vedou slušně

Box Office: Navzdory slabým recenzím si Eternals v pokladnách vedou slušně | Fandíme filmu
Disney
Zobrazit další 1 obrázek
Otázkou je, jak dlouho to nové marvelovce vydrží. Ostatní filmy prudce klesly.

Marvelovka Eternals odstartoval tento víkend v USA se 71 miliony dolary. To je průměrný debut pro podprůměrně hodnocený film, který dostal naloženo jak od kritiků, tak i na sociálních sítích. V rámci pandemie se začalo nedávno operovat s dodatkem "-15 % kvůli COVIDu", což by tedy znamenalo, že by Eternals za normálních okolností utržili nějakých 81 milionů. To už je podobná tržba jako Doctor Strange před pěti lety a rozhodně nijak špatná, ale v našem vesmíru jsme stále na 70 milionech, a to je nejhorší debut od prvního Ant-Mana s 58 mega v roce 2015. Navíc jde o film, který je více marvelovským pokusem o DC týmovku než klasickou sólovkou s méně známým superhrdinou. Eternals alespoň narvali kina o startovním víkendu a jejich tržba je stále čtvrtá nejlepší od roku 2019 po Venomovi 2 (90 milionů), Black Widow (80 milionů) a Shang-Chim (75 milionů). 

Disney začne pociťovat silný propad zřejmě až během pracovního týdne a následujícího víkendu, kdy se mezi diváky naplno dostane negativní šuškanda. Co nejvíc vadí? Film se podle převažujícího kritického konsenzu oscarové režisérce Chloé Zhao rozsypal pod rukama a chce být hodně věcí naráz, od klasického superhrdinského blockbusteru až po autorskou bitvu za diverzní a důležitá témata. Teď ale bude film bojovat o každý dolar, aby se vyšplhal alespoň ke 150 nebo 200 milionům a snažil se vyhnout nálepce "první propadák Marvelu od Neuvěřitelného Hulka". Pro srovnání bondovka Není čas zemřít je na tom aktuálně podobně se 143 miliony, ale nad vodou ji drží půl miliardové tržby ze světa. Eternals jsou někde na 160 mega globálně s nějakými 90 miliony ze 46 mezinárodních trhů. 

Na druhé příčce v amerických kinech skončila poraněná Duna, které Eternals sebrali drahocenná IMAX kina a další prémiové kinosály. Film tak ztratil půlku diváků a ve třetím víkendu to dělá 7,6 milionu. Opětovné zvednutí návštěvnosti čekejme asi až během oscarové sezóny, do té doby bude mít film velké problémy prolomit stovku z USA. Celosvětově to úplná tragédie není. Jsme na 330 milionech, což je u filmu souběžně nasazeného na stream slušné. Není čas zemřít se s necelými 6 miliony blíží ve svém pátém víkendu k již zmíněným 143 milionům dolarů ze Severní Ameriky. Od Dnes neumírej (160 milionů), Casino Royale (167 milionů) nebo Quantum of Solace (168 milionů) ho tak drží 20 - 25 milionů. Film určitě najde nějaké dolary, aby se téhle partě přiblížil. Škodit mu nicméně bude, že už v úterý zamíří na Premium VOD. Naštěstí má ještě silné zahraniční tržby, které ho aktuálně dostaly na 667 milionů, tedy docela vysoko přes 616 milionů celosvětových tržeb Casina Royale a 591 milionů Quantum of Solace. Od posledních bondovek je ale pěkně daleko. Spectre dal 818 milionů, zatímco Skyfall 1,1 miliardy.

Venom 2 4 miliony a 197 mega z Ameriky. Dvoustovka padne tedy tento týden, čtyřstovka (přesně řečeno 424 milionů) ze světa už padla, a to i bez pomoci Číny. Francouzská depeše od Wese Andersona dostala nějakou čtyřstovku kin navíc, ta ale spíš jen zbrzdila úbytek diváků na -25 % oproti předchozímu týdnu. Ve třetím víkendu tak 2,5 milionu a 8 mega z USA. Bude dost záležet, jestli film skončí v nějakém klání o sošky, jinak bude mít dost potíže dosáhnout alespoň na dvacetimilionové konečné tržby dalších andersonovek jako Jak jsem balil učitelku nebo Život pod vodou. (Mezinárodně se prozatím podařilo utržit dalších 7 milionů). Halloween zabíjí se po ukončení halloweenských svátků zřítil krutě k zemi. Stále je to hit, ale teď už jen se 2 miliony za víkend. Ze Spojených států padlo 90 milionů a stovka je už asi zapovězena. Mezinárodně to také není žádné terno, dosud pouze 37 milionů. Po boku Jamie Lee Curtis slétly další novinky minulého víkendu. Paroží1,9 milionu dolarů má po deseti dnech jen 7,5 mega z Ameriky a 12 mega celosvětově. Poslední noc v Soho od Edgara Wrighta utržila jenom 1,8 milionu a po dvou víkendech je na nuzných 7,7 milionu ze Států a na necelých 13 milionech celosvětově. Anime My Hero Academia: World Heroes' Mission slétlo o 76 % na 1,5 milionu. Distributor Funimation je ale i tak s desetimilionovými dosavadními tržbami za tenhle japonský import spokojený.

Neon
Kristen Stewart jako princezna Diana 

Distributor Neon tento víkend testoval indie diváky tím, že nasadil do překvapivě vysokého počtu kin (996) drama Spencer, ve kterém Kristen Stewart útočí na Oscara coby princezna Diana. Padly 2,1 milionu dolarů, což při přepočtu na jedno kino není na poměry dramat pro náročnější diváky až tak oslnivé. Oscarová sezóna bude ale i tenhle rok spíše netradiční a Akademie určitě případnou slabší návštěvnost omluví. Podle kritiků prý Spencer ani není klasický biografický film jako spíše klaustrofóbický horor, takže fandové Kristen Stewart možná netuší, na co se chystají. Její výkon je ale i tak prý bezkonkurenční.

Zdroj: Forbes

Galerie: 2

Box Office: Navzdory slabým recenzím si Eternals v pokladnách vedou slušně | Fandíme filmu Box Office: Navzdory slabým recenzím si Eternals v pokladnách vedou slušně | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest