Box Office: Jackie Robinson znovu přepisoval dějiny!

Box Office: Jackie Robinson znovu přepisoval dějiny! | Fandíme filmu
Warner Bros.
Životopisný snímek o prvním afroamerickém hráči v baseballové MLB dominoval v amerických kinech.

Lesní duch vyklidil dle očekávání přední pozice a strmý pád se nakonec zastavil na metě $9,5 milionu, což znamená 5. místo v žebříčku tržeb za právě uplynulý víkend. Triumf si tentokrát připsalo životopisné sportovní drama 42 s výsledkem $27,3 mega, které vypráví životní příběh Jackieho Robinsona, prvního hráče černé pleti v baseballové MLB (po kom má asi křestní jméno hvězda New York Yankees Robinson Cano?). Dominance sportovně laděné pecky je o to znatelnější, že výrazně kladně hodnocený počin režiséra Briana Helgelanda startoval pouze v třítisícovce kin, zatímco jeho nejbližší soupeři měli k dispozici zhruba o pět set "sálů" více. Baseball, jako jeden z nejoblíbenějších sportů ve Spojených státech, je pro americké filmaře poměrně vděčným tématem. Ostatně není tomu až tak dlouho, co nás Pittův Moneyball a Eastwoodův Trouble with the Courve přesvědčovaly o kráse této hry. Nicméně vítězství "Čtyřicet-dvojky", v níž excelují Chadwick Boseman a Harrison Ford, je o to sladší, že se jedná o historicky nejúspěšnější americký otvírák v případě filmu s baseballovou tematikou. V České republice se bohužel asi nedočkáme, snad na DVD.

Na druhém místě se hřeje další díl z extrémně (ne)humorné série parodií Scary Movie, která tradičně rozděluje filmové diváky. Buď Scary Movie 5 milujete, nebo nenávidíte. A nutno podotknout, že "pětka" finančně nepřesvědčila, ač při rozpočtu $20 milionů se kapsy tvůrců budou nepochybně plnit, neboť komedie ukořistila $15 melounů. Jen pro srovnání, "trojka" otvírala za $48 mega a "čtyřka" za $40. Rozpočty však byly téměř dvojnásobné oproti aktuálnímu pokračování. Na první pohled se ovšem zdá, že Američanům se přestřelený humor malinko přejedl. Moudřejší budeme příští týden.

A bronzová pozice? No přece Croodsovi! Ačkoliv jsem minulý týden predikoval, že medailové pozice už prehistorická rodinka neobhájí, opak je pravdou. Nadstandardně hodnocená záležitost si připsala dalších více než $13 milionů a celosvětově to dělá parádních $385 mega. Stroj na peníze se očividně jen tak nezastaví a animovaná trvalka rozhodně nehodlá slevit z ďábelského tempa.

Na čtyřku se probojalo pokračování akční taškařice G.I. Joe, když si Johnsonova partička připsala dalších takřka $11 melounů. Celosvětově jsme na čísle $271 milionů a nějaký ten dolar ještě jistě do kapes hlavounů z Paramountu přiteče. Na pátém místě je výše zmíněný Lesní duch a šestku okupuje trojrozměrný Jurský park, jenž při druhém "restaurovaném" víkendu vytěžil z amerických kin skoro $9 mega. 

Příští týden vezme zámořská kina útokem dvojice Joseph Kosinski a Tom Cruise, jelikož premiéru si odbude netrpělivě vyhlížené sci-fi Nevědomí (Oblivion). Očekávání jsou nemalá a osobně jsem hodně moc zvědav, jak zaujme peněženky amerických diváků místy sterilně vypadající scífko z nepříliš povzbudivé budoucnosti. Zbytek novinek nestojí za řeč vlivem nízkého počtu kin, do nichž budou filmy nasazeny.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest