Recenze: Eurovision Song Contest

Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit dalších 12 obrázků
Will Ferrell a Rachel McAdams pěvecké soutěže nezesměšňují, ale mají je rádi. I tak je novinka Netflixu legrace a příběh dvou pěvců pobaví.

O nové filmy je v aktuální situaci pořád ještě nouze a v kinech se žádné očekávané zahraniční novinky neobjevují. Záchrana však přichází v podobě VOD služeb, kterým již nějaký ten pátek vévodí Netflix. Ten minulý týden nasadil jednu ze svých novinek - Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Film, jehož ústředním motivem je evropská hudební soutěž, mnohými považována spíše za přehlídku těch nejbizarnějších interpretů z různých koutů starého kontinentu. Klíčovou postavou stojící za vznikem filmu byl americký komik Will Ferrell, který je fanouškem soutěže už téměř 20 let, podílel se na scénáři a stříhnul si i hlavní roli. Režie filmu se ujal David Dobkin, od kterého jsme mohli vidět například drama Soudce s Robertem Downey Jr. či komedii Nesvatbovi.

Příběh začíná na Islandu, ostrovu s necelými 400 tisíci obyvateli, kterému se zatím nikdy nepodařilo Eurovizi vyhrát. V přímořském městě Húsavík žije dvojice Lars Erickssong (Will Ferrell) a Sigrit Ericksdottir (Rachel McAdams), jež působí jako dvojice lokálních hudebníků známá jako Fire Saga. Lars již od dětství sní o tom, že vyhraje v Eurovizi, a především že dokáže svému otci Erickovi (Pierce Brosnan), že opravdu za něco stojí. Léta snažení se ovšem míjejí účinkem, a malá dvojčlenná kapela ze zapadlého městečka nemá moc šancí se na soutěž dostat. Larsův sen se však napůl splní, když je Fire Saga shodou okolností vybrána jako zástupce Islandu v nadcházejícím ročníku.

Netflix

Na začátek je nutno zmínit, že film není žádnou parodií a soutěž jako takovou se nesnaží nijak zesměšňovat. Ba naopak. Postavy, a to nejen ty hlavní, jsou vytvořeny příjemně a komicky, lehce karikaturní nádech jim dodávají až samotní herci. Život ústřední dvojice na malém městečku skýtá spoustu malých neduhů i vtipných momentů, které však nemají takový dopad na vývoj postav a spíše slouží jako odlehčení pro diváka. A těmito momenty je protknutý celý film. Vážné situace tak sice ve svém jádru působí emotivně, nicméně film vás nenechá dlouho v zasmušilé náladě, a naservíruje během chvilky zase nějaké to rozptýlení.

I přes všechnu tu komedii je však z ústředních postav cítit sebevědomí a cílevědomost. Vysněný úspěch je jim odepírán na každém kroku, avšak přesvědčení Larse a Sigrit je tak silné, že jim jako divák prostě fandíte. Charaktery obecně pak film příliš nedělí na ty dobré a špatné. I vypočítavý a okázalý ruský zpěvák Lemtov (Dan Stevens) vám tak na konci filmu vlastně přiroste k srdci.

Netflix

Tvůrci tak určitou záporáckou stranu naprosto odsouvají na vedlejší kolej, a i díky tomu film šlape kupředu a nezdržuje se. A když už se nějaká ta záporná postava objeví, je scénářem rychle „vyřešena“ a jede se dál. Ferrellův zájem o soutěž je pak skutečně znát při scénách příprav a zákulisí soutěže. Sám herec soutěž osobně navštívil, aby měl co nejlepší přehled o vizuálním pojetí celého projektu. A to ve výsledku působí věrně. Film nejde cestou zesměšňování, avšak s příjemnou dávkou nadsázky servíruje realitu.

Jak již bylo zmíněno, humoru ve filmu najdeme opravdu spousty, i když místy trochu drhne. Co také přidává snímku na půvabu jsou lokace, ve kterých příběh odehrává. Domovské město Húsavík sice ve svém základu může být zapadlé severské městečko na pobřeží Islandu, nicméně hezká místní architektura a příroda si vás dovedou získat. Druhá část se pak odehrává v Edinburghu, které taktéž působí se svoji severoanglickou architekturou či majestátním hradem nádherně. Lokace samotné jsou tak polovinou úspěchu celého vizuálu. A samozřejmě jde o pěveckou soutěž, takže musím zmínit i chytlavé písně. Některé působí stejně jako jejich autoři cíleně komicky, některé pak schválně „béčkově“, avšak vystihují realitu jenž je na soutěži běžná.

Netflix

Ve výsledku je pak Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga skutečně příjemná komedie, která si dělá srandu sama ze sebe i ze svých postav. Nečekejte však žádnou parodii či přehnanou karikaci, ovšem příběh o dvou snílcích, kteří dostali šanci si splnit svůj sen, pro který však nemají absolutně žádné předpoklady. Film si určitě užijete, pokud soutěž alespoň trochu znáte. A pokud ne, pak vás za srdce chytne alespoň ústřední příběh.

Naše hodnocení
8/10

Galerie: 13

Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu Recenze: Eurovision Song Contest | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest