Box Office: Čína i mnoho měsíců od začátku pandemie drží kina zavřená

Box Office: Čína i mnoho měsíců od začátku pandemie drží kina zavřená | Fandíme filmu
Quiver Distribution / Redbox Entertainment
Tu a tam nějaké to kino po světě otevře, ale pořád jich je jen málo a tržby jsou miniaturní.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Co vám budu povídat, v kinech po celém světě je to stále bída s nouzí. Zatímco v Česku se dnes alespoň dozvíme, zda zabodoval Bourák bratří Trojanových, mezinárodně lákavé filmy po celém světě pořád zoufale chybí. Tedy tam, kde jsou kina otevřená. Na řadě míst pořád ještě neplatí ani tohle.

Kupříkladu v Číně, na druhém největším kino trhu světa, se zákaz promítání filmů prodlužuje. Kina jsou v zemi zavřená už od konce ledna a jak jsme již dříve rozebírali, řada z nich od té doby stačila zkrachovat nebo je to v brzké době čeká. Ačkoliv jsou v zemi bezpečnostní opatření zavedená déle, než kdekoliv jinde na světě, úřady stále nemají pocit, že by riziko nákazy bylo dostatečně nízké k tomu, aby srocování v uzavřených kinosálech posvětili. Na státní úrovni sice bylo svolení ke znovuotevření kin uděleno už 8. května, žádné lokální úřady téhle možnosti ale nevyužily. V Pekingu teď dokonce bylo výslovně nařízeno, že kina nadále uzavřená zůstat musejí, po tom, co se ve městě po dlouhé době objevily tři nové případy onemocnění covid-19. Předpokládá se, že zbytek země bude následovat příkladu hlavního města. Skutečně platí, že čínský trh je celosvětově druhý největší, tudíž další odklad obnovení provozu není pro filmový průmysl dobrou zprávou.

To na tom vůbec největším trhu, ve Spojených státech, se začínají sály pomalu otevírat, i když je situace v zemi oproti Číně daleko horší. Oproti předchozímu týdnu počet otevřených kin narostl o 40%, když v pátek bylo otevřených už 714 kin (z toho 275 autokin). Na řadě míst je kapacita snížená na 25% a promítají se převážně filmy, které měly premiéru před několika týdny (třeba Trollové) nebo starší hity. Výjimkou není snížené vstupné. Celkem je v zemi asi 5400 kin, takže většina nadále zůstává zavřená.

Třeba v Kalifornii, která je spolu s New Yorkem vůbec nejdůležitějším americkým trhem, se očekává, že podmínky pro návrat lidí do kin nebudou ustanovené dříve než na konci června. Největší americký řetězec AMC počítá s tím, že otevře „někdy v červenci“. Na jednu stranu společnost dle svého vyjádření zatím přišla během krize o 2,2 miliardy dolarů a nějaké příjmy by se jí jistě hodily. Na stranu druhou někteří analytici už dříve zpochybňovali, zda se kinům při omezené kapacitě a minimální filmové nabídce vůbec otevřít vyplatí. Jak jsme se nedávno dozvěděli, premiéra Tenetu Christophera Nolana nakonec skutečně byla dle očekávání o několik týdnů odložena, a tak první velkou novinkou léta má být až 24. července Disneyho Mulan. Tedy za předpokladu, že její premiéra nebude posunutá taktéž. Pořádně tedy nebude co promítat ještě přinejmenším hezkých pár týdnů.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest