Box Office: Tržby oproti loňsku budou poloviční, největšímu řetězci USA hrozí bankrot

Box Office: Tržby oproti loňsku budou poloviční, největšímu řetězci USA hrozí bankrot | Fandíme filmu
THAM YUAN YUAN z Pixabay / Volné pro komerční užití
Diváci se zatím do kina bojí, a když už vyrazí, není moc na co koukat. Nejvíc bodují Trollové 2 a horor The Wretched.
  1. Hrozí zavírání kin
  2. Čínská kina čeká masivní zavírání
  3. Nejpopulárnější filmy v domácí distribuci

Analytická společnost MoffettNathanson pro magazín Variety uvedla, že pro letošní rok předpokládá, že na klíčovém filmovém trhu, ve Spojených státech, dojde letos k meziročnímu propadu o 52%. Zatímco loni americké tržby vyšplhaly přes hranici 11 miliard, letos se počítá s tržbami pouze přes 5 miliard. Americký trh je stále celosvětově největší. Loni přinesl zhruba čtvrtinu celosvětových tržeb, přičemž se na něm promítají primárně hollywoodské filmy a studia často mají z každé prodané vstupenky vyšší podíl než ze vstupenek prodaných mezinárodně. Proto stále platí, že americký kino trh do velké míru diktuje, jak bude do budoucna vypadat nabídka hollywoodských filmů.

Příští rok by se podle MoffettNathanson mohla čísla začít opět šplhat na úroveň loňských výsledků, protože nabídka v příštím roce bude kvůli řadě odložených premiér bohatá. Zároveň ale platí, že situaci nadále může ovlivňovat to, zda se všechny filmy podaří včas dokončit a jak to obecně bude vypadat s další výrobou nových snímků. Vedení velkého amerického řetězce Cinemark je spíše skeptické a domnívá se, že příští rok bude brzdit právě nemožnost dokončit všechny rozdělané projekty včas. Teprve v roce 2022 by se tak návštěvnost mohla vrátit na loňskou úroveň.

Hrozí zavírání kin

Síť Cinemark by měla začít už 19. června znovu otevírat svoje pobočky v méně zasažených státech USA, přičemž diváky v sálech se sníženou kapacitou bude lákat hlavně na nízké vstupné a osvědčené hity. Nicméně, i kdyby zatím otevřít nešlo, Cinemark uvádí, že má dost finančních rezerv na to, aby byl v případě potřeby schopný vydržet s uzavřenými sály do příštího roku. Daleko hůře je na tom společnost AMC, největší provozovatel kin světa. Za první kvartál letošního roku má společnost ztráty přes dvě miliardy dolarů. Už před pandemií byly tržby oproti minulému roku nižší, pak spadly na nulu. Prozatím AMC nějaké finanční rezervy ještě má, ale ty se rychle tenčí a v závislosti na tom, jak dlouho ještě bude krize trvat, si společnost není jistá, zda po jejím skončení ještě bude schopná svoje kinosály otevřít. A i když se to podaří, bude provoz po znovuotevření potenciálně ztrátový, protože kina nadále budou svírat nejrůznější vládní pravidla a restrikce a především nedostatek zajímavých hitů, které Hollywood prozatím neustále odkládá.

U nasazování hollywoodských hitů v tuhle chvíli nemáme k dispozici žádné novinky. Stále platí, že červencový Tenet pořád ještě nebyl oficiálně stažený z programu, ale čím víc se termín blíží, tím víc se šušká o tom, že bude novinka Christophera Nolana odložena. Co nakonec rozhodne o tom, zda film bude nebo nebude uvedený v řádném termínu? Uvádí se, že aby si hollywoodské studio mohlo dovolit uvést do kin drahý blockbuster, je třeba, aby bylo bylo otevřeno alespoň 90% kin.

O Spojených státech už byla řeč. Řetězec Cinemark sice začne otevírat už v polovině června, nicméně velkou část poboček má především ve venkovských oblastech. A většina příjmů studiím plyne z největších trhů, jako jsou Los Angeles či New York. A neméně důležitá je samozřejmě mezinárodní situace.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest