Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online

Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu
Universal
Zobrazit dalších 12 obrázků
Už v pátek nečekaně brzy na VOD vstupují kontroverzní Lov či Emma. Brzy dorazí Birds of Prey a Trollové 2. Změní se pravidla kino trhu navždy?
  1. Kapitola č.1
  2. Jak to bude s dalšími premiérami?
  3. Kapitola č.3

Když jsme vás před pár dny informovali o tom, že Disney vypouští několik filmů online dříve, než je zvykem, spekulovali jsme o tom, zda podobný trend bude pokračovat. A než jsme se nadáli, stavidla se začala otevírat. Tentokrát je na řadě studio Universal.

To už v pátek vypustí ve Spojených státech a na některých dalších mezinárodních trzích snímky Neviditelný, Emma. a Lov. Snímky budou zapůjčované na 48 hodin za 19.99 dolarů, či za lokální ekvivalent této částky (v korunách to dělá asi 489 Kč). Snímky by měly být dostupné na těch trzích, na kterých se počítalo s kinodistribucí, můžeme tedy doufat, že se dočkáme i u nás, protože Neviditelný v našich kinech začátkem března běžel a Emma. a kontroverzní Lov se k nám chystali v horizontu týdnů. Universal by nicméně měl udělat všechno pro to, aby byly filmy dostupné v pátek legálně v maximálním možném počtu zemí, protože co si budeme povídat, v momentu, kdy budou snímky vypuštěné online, se okamžitě začnou šířit také na pirátských serverech. Pokud se k nám legálně dostanou, pak s největší pravděpodobností na iTunes či Google Play.

Tím to ale nekončí. Podobný postup je naplánovaný také u snímku Trollové: Světové turné, který u nás měl vstoupit do kin 16. 4. U tohoto filmu je naplánováno, že poběží zároveň v kinech i na VOD, nicméně je otázka, kolik těch kin v dané době vlastně bude dostupných. Film si prozatím odbyl premiéru v Malajsii a Singapuru a utržil zanedbatelných 200 tisíc dolarů. Pro zajímavost: Neviditelný zatím utržil celosvětově 122 milionů, Lov 6 milionů a Emma. 25 milionů. Z rozhodnutí Universalu lze odtušit, že z uvolnění filmů online očekává větší příjmy, než kdyby je nechal živořit v několika posledních kinech a na online služby je přesunul až 90 dní po kino premiéře, jak je běžně zvykem.

Možná vás napadá, že proč podobně Universal nepostupoval u svých předchozích letošních premiér. U Dollitla se podle informací magazínu Deadline stále počítá s premiérou v Číně, kde se doufá ve znovuotevření trhu v květnu. A v Číně je míra pirátství tak vysoká, že kdyby byl teď zveřejněný film online, v květnu už by přišlo sotva pár lidí. A snímky The Turning a The Photograph? Tam může mít vliv to, že jde o relativně malé projekty, o které stejně asi nebude nijak masový zájem. Pro Universal je lepší se teď soustředit na čtyři výše projekty, které mají ještě horkou propagační kampaň a The Turning a The Photograph už stejně za pár týdnů doputují na VOD přirozenou cestou – možná to prostě nestojí za tu námahu.

Přeci jen, co si budeme povídat, ze strany studia jde o bezprecedentní krok. V minulosti se Hollywood u větších filmů souběžné premiéře v kinech a na internetu vyhýbal, protože kina byla tvrdě proti a hrozila, že snímky, které jsou k vidění na internetu, nebudou jednoduše promítat (proto se také prakticky nepromítají v kinech filmy od Netflixu – ten devadesátidenní odklad odmítá). Teď kina nemají moc čím vyhrožovat, navíc zrovna Emma. a Lov jsou filmy, které se těm největším multikinům (co jsou při vyjednávání s distributory nejtvrdší) spíš vyhnou.

Po dopsání článku se přidala společnost Warner, takže v jejím případě jen ve stručnosti: Předčasně na VOD platformy budou uvolněny snímky Birds of Prey a Gentlemani. Ty půjdou digitálně zakoupit od úterý 24. března na různých platformách a následně budou někdy v dubnu také k zapůjčení. Znovu to vypadá, že cena bude stanovena na 19.99 USD, ale není zřejmé, zda se uvedení vztahuje jen na USA nebo také na mezinárodní trhy.

Další kapitola »

Galerie: 13

Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu Neviditelný a další filmy budou po pár dnech v kinech dostupné online | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest