Box Office: Tržby oproti loňsku budou poloviční, největšímu řetězci USA hrozí bankrot

Box Office: Tržby oproti loňsku budou poloviční, největšímu řetězci USA hrozí bankrot | Fandíme filmu
THAM YUAN YUAN z Pixabay / Volné pro komerční užití
Diváci se zatím do kina bojí, a když už vyrazí, není moc na co koukat. Nejvíc bodují Trollové 2 a horor The Wretched.
  1. Hrozí zavírání kin
  2. Čínská kina čeká masivní zavírání
  3. Nejpopulárnější filmy v domácí distribuci

Čínská kina čeká masivní zavírání

V Česku se pomalu blíží stav, kdy bude možné otevřít kina v plném rozsahu, ale větší úlohu samozřejmě hrají větší trhy. Už dříve jsme hovořili o tom, že kupříkladu v Británii se vyčkává až do července, v Německu pravidla stanovují jednotlivé spolkové země a Francie také čeká na červenec. Druhým největším filmovým trhem světa je nicméně v tuhle chvíli Čína. Ta s koronavirovou krizí bojuje ze všech zemí nejdéle, ke znovuotevření kin nicméně zatím stále nesáhla. Národní filmový úřad Číny zatím uvádí pouze to, že se kina otevřou „již brzy“. Zpočátku by se přitom měly hrát především minulé hity, jako například Interstellar. Špatnou zprávou je, že už teď bylo 2000 čínských kin natrvalo uzavřeno a předpokládá se, že další tisíce budou následovat. Konkrétně by po skončení krize mohlo být natrvalo mimo provoz až 42% procent všech kin! 10% kin předpokládá, že budou dál fungovat, ale změní vlastníka a 28% kin, která se zúčastnila průzkumu Čínské filmové asociace, zatím čeká na rozhodnutí vlastnické společnosti. Množství kinosálů v Číně by tedy mohlo dramaticky klesnout. Před začátkem krize bylo mimochodem v Číně přes 12 tisíc kin (ve Spojených státech jich je zhruba pět a půl tisíce). Předpokládá se, že bude trvat šest měsíců, než se v jednotlivých kinech vrátí tržby na úroveň před krizí a letošní tržby zřejmě oproti roku 2019 spadnou o 66%. (3 miliardy dolarů v letošním roce, oproti 9 miliardám loni).

Jak už bylo řečeno, v Číně se předpokládá, že návrat diváků do kin bude pozvolný proces, kdy původní návštěvnosti sálů bude dosaženo až za 6 měsíců. Předpokládá se, že návrat lidí do kin mohou urychlit atraktivní tituly, zároveň ale platí, že studia neumožní premiéry atraktivních titulů, pokud si nebudou zcela jistá, že přijdou davy. Jsme tedy v začarovaném kruhu.

Britové se zatím do kin bojí

V předchozím článku už jsme řešili ochotu američanů k návratu do kin a nedávný průzkum se podíval také na to, jak to vidí Britové. Ochotu vrátit se po červencovém znovuotevření do kin v tuhle chvíli projevuje jen jeden z pěti dotázaných. Zároveň platí, že tři ze čtyř dotázaných připouštějí, že jednou se do kin vrátit chtějí, ale zatím budou vyčkávat, aby viděli, jestli se skutečně v hledištích dodržuje vzdálenost mezi usazenými diváky a jestli se kina opravdu pečlivě dezinfikují. Předpokládá se, že i po skončení úředního zákazu otevře svoje provozy jen asi 13% kin, další budou vyčkávat dál. V Irsku (kde kina otevřou až v srpnu) jen 19% dotázaných projevilo chuť jít po znovuotevření do kina. I tady platí, že se diváci ve větší míře vrátí, pokud uvidí, že je v kinech bezpečno. V Česku jsme podobný průzkum nezaznamenali, nicméně návštěvnost kin ukazuje, že prozatím je zájem diváků minimální.

K 3. červnu bylo celosvětově otevřeno přes 1200 kin, což je jen zlomek všech existujících, nicméně pořád jde o zásadní nárůst oproti 25. dubnu, kdy spadl počet otevřených kin na absolutní minimum – 200. Během pandemie narostl zájem o streamovací služby o 65% a předpokládá se, že i po rozvolnění všech opatření bude zvýšený zájem o filmy online trvat, protože jsou levné a domácí sledování je pohodlné.

Jaké filmy si aktuálně u diváků vedou dobře

Ve Spojných státech jsou jedničkou Trollové 2. Ti se osm týdnů promítají v omezeném počtu kin (často v autokinech) a zatím celkem utržili touhle cestou 2,6 milionu. Zhruba stovka kin promítala Neviditelného, který od začátku pandemie přidal na konto necelé 2 miliony. Podobnou částkou se za poslední týdny může celkově pyšnit kontroverzní Lov. Z filmů, které si odbyly premiéru až během uzavření většiny amerických kin, je na tom vedle Trollů 2 nejlépe horor The Wretched. Ten zatím utržil za pět týdnů promítání 835 tisíc dolarů, za které vděčí především drive-in kinům. Pro malého distributora IFC by 835 tisíc byla dobrá částka i v době mimo pandemii, už jen proto, že se vždycky počítalo s tím, že souběžně s kiny film půjde na VOD. Nicméně udělat takové pěkné číslo v době, kdy je otevřeno jenom pár autokin, to je malý zázrak.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest