Box Office: Do kina jen v autě

Box Office: Do kina jen v autě | Fandíme filmu
Universal
Zobrazit další 1 obrázek
Auto, nejlepší přítel cinefila. O oscarového vítěze, Parazita, je v domácím prostředí enormní zájem. A budou nejúspěšnějším filmem roku Mizerové navždy?

Svět se pozvolna vyrovnává s koronavirovou nákazou a kinaři netrpělivě vyčkávají na možnost otevřít multiplexy a začít distribuovat novinky. Některá kina, jako to v Tulse v Oklahomě, chystá zavést téměř laboratorní podmínky projekcí. Tak, aby se dalo otevřít už v květnu. Diváci i zaměstnanci v maskách, plexiskla, pravidelná dezinfekce, bezkontaktní dávkovač na popcornové máslo. Podobná situace je i ve státě Georgia. Tamní guvernér otevření kin povolil v rámci Trumpovy vládní snahy restartovat ekonomiku. Jak je ale vidno, tak jednoduché to rozhodně není, a i když příležitosti jsou, majitelé multiplexů spíše nechají zavřeno z obav před legálními následky toho, že tam někdo Covid-19 stejně chytí. Kdo chce aktuálně co nejvíce autentický filmový zážitek a nemá doma sedačky, popcorn a vlastní plátno s projektorem, musí se spokojit s drive-in kiny. Ty aktuálně docela prosperují. Už jsme zmínili před pár týdny boom v Německu, kde se dokonce vytvářejí provizorní projekce na místech, kde doposud nebyly. Návštěvnost vzrostla i v Jižní Koreji a v USA. Ve Státech je ale otevřeno stále jen nějaký 25 míst z celkových 320 drive-in kin. Problém je samozřejmě s novinkami. Nic čerstvějšího než animák Trollové 2 v nich totiž neuvidíte. A tenhle film šel o Velikonocích také do digitální distribuce. I největší řetězec kin v USA a na světě, firma AMC, potvrdil, že kina neotevře, dokud v nich nebudou moct běžet nové filmy jako Nolanův Tenet nebo Mulan

V zajímavé situaci je řetězec IMAX kin. Tahle firma se totiž od klasických kin liší především tím, že spoléhá spíše na technologii než na samotné projekční domy. Ačkoli i IMAX potkaly nevídané ztráty, má docela solidní rozpočet, se kterým může pracovat měsíce a pořád mu zbude. Takový scénář ho ale zřejmě nečeká, protože první kina by se měla otevřít v dohledné době v Číně, do které IMAX investoval poslední roky obrovské peníze a vyplatilo se mu to, jelikož celých 40 % tržeb přichází odsud. Kdy se vlastně kina otevřou v Číně? Optimisté hovoří o květnu. Stát ale doporučuje spíše červen až červenec, protože vidí v uzavřených prostorech projekčních sálů stále jedno z největších rizik a chce právě tohle odvětví průmyslu pozdržet co nejdéle uzavřené. Největším rizikem v Číně jsou aktuálně zahraniční ohniska a potenciální import viru zpátky do země z USA nebo Evropy. 

CJ Entertainment
Parazit

V ráji streamování ukořistil v posledních týdnech hlavní cenu oscarový Parazit, který mělo tu čest nasadit Hulu. Společnost vydala oslavný příspěvek, ve kterém oznámila, že jihokorejské drama se stalo během pár týdnů nejúspěšnějším nezávislým a cizojazyčným filmem platformy a jedním z nejsledovanějších filmů služby vůbec. The Digital Entertainment Group mezitím dala dohromady žebříček "Nejsledovanějších filmů doma", které sčítají divácký zájem na on-line službách, kabelovkách, satelitu a pevných nosičích. Vítězem jsou Star Wars: Vzestup Skywalkera, do první trojky se dostali Mizerové navždy a Ježek Sonic. Shodou okolností, třetí Mizerové by mohli skončit jako nejvýdělečnější film roku 2020. Se svými 419 miliony globálně, se kterými utekli ze zavřených kin, můžou v klidu sledovat ostatní nadějné novinky, které pochmurně čekají na své nové sloty v roce 2021.

Zdroj: Forbes, THR, Deadline, Screenrant

Galerie: 2

Box Office: Do kina jen v autě | Fandíme filmu Box Office: Do kina jen v autě | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest