Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem

Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu
Huron Mountain Films / Rumble Media
Zobrazit dalších 10 obrázků
Tentokrát o slepé důvěře v obnovitelné zdroje energie.

Michael Moore platí ve filmovém světě za zkušeného filmaře/dokumentaristu, buřiče, zručného tvůrce, bystrého pozorovatele a čas od času i za manipulátora, který si tu a tam ve svých dokumentech realitu trošku ohne. Jeho filmy klasicky polarizují nejen americkou diváckou obec, ale nutno podotknout a přiznat, že Moore má minimálně neskutečný čich na atraktivní a kontroverzní témata. V minulosti natočil dokumenty o americké fascinaci zbraněmi (Bowling for Columbine), o poměrech v americkém systému zdravotního pojištění (Sicko) či o propojení prezidentské rodiny Bushových s rodinou bin Ládinů (Fahrenheit 9/11). V případě dokumentárního snímku Planet of the Humans přenechal režii i scénář Jeffu Gibbsovi, ovšem na projektu spolupracoval z pozice producenta. Snímek Moore nedávno zpřístupnil zdarma na svém YouTube kanále.

Dokument se zaobírá znepokojivou provázaností velkého (a bohatého) fosilního průmyslu s technologiemi obnovitelných a alternativních energetických zdrojů. Gibbs se zaobírá otázkou, jak je možné, že se nedaří snižovat produkci skleníkových plynů, ačkoliv národní státy podporují zelené zdroje energie. V tomto případě dostávají tak trošku za uši environmentalisté a organizace podporující obnovitelné zdroje energií. Gibbs na otázku, proč rozmach obnovitelných (zelených) zdrojů energie, elektromobilů, biopaliv a biomasy stále nevede k reálnému snižování produkce skleníkových plynů, odpovídá skrze rozkrytí hlubokého propojení mezi obnovitelnými zdroji energie, praktickým užíváním zdrojů fosilních a firmami, které těží ropu, uhlí a zemní plyn.

Cílem projektu evidentně nebylo zdiskreditovat americká ekologická hnutí nebo popírat klimatickou změnu, pouze lidem, kteří slepě věří v zázračnou sílu zelené energie, otevřít oči. Ono, i ekologicky šetrný elektromobil někde musí brát elektřinu... a je pravděpodobné, že ta nebude stoprocentně zelená. Moore dlouhodobě tvrdí, že jediným východiskem je snížit spotřebu energie (nikoliv jen změnit její zdroj) a přestat v nadměrném pleněním a vykořisťování přírody.

Klasická "moorovina", jež má spíše podnítit a rozpoutat debatu, než nějak zásadně rozlousknout složitou a komplexní problematiku. A to je bezpochyby dobře, přičemž vyřčené argumenty si každý musí promyslet sám.

Zdroj: Techxplore

Foto: Huron Mountain Films / Rumble Media

Galerie: 11

Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu Planet of the Humans: Přehrajte si zdarma nový film produkovaný oscarovým režisérem Michaelem Moorem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest