Vědci při vývoji koronavirové vakcíny využijí krev Toma Hankse

Vědci při vývoji koronavirové vakcíny využijí krev Toma Hankse | Fandíme filmu
Sony Pictures
Oblíbený herec v nadsázce považuje, aby byl vyvinutý přípravek nazvaný "Hanksína".

Nad koronavirovou pandemií lze vyhrát několika způsoby. Může sama odeznít podobně rychle, jako se objevila, ale v to prakticky nikdo nedoufá a je to málo pravděpodobné. Druhou možností je promoření populace a následné získání kolektivní imunity. To znamená, že se nemocí nakazí a překoná ji velká část populace. Ta pak bude proti nemoci COVID-19 (kterou koronavirus SARS-CoV-2 způsobuje) imunní a zbytek populace bude chráněný tím, že mezi imunní většinou populace už se virus nebude mít jak šířit. To platí za předpokladu, že ti, kteří COVID-19 prodělají, následně získají dlouhodobou imunitu.

V tuhle chvíli není k dispozici dost dat k tomu, aby bylo zřejmé, zda imunita získaná po prodělání nemoci trvá týdny, měsíce, roky nebo jak dlouho vlastně (pokud by trvala pouze krátce, může přijít další vlna pandemie i po promoření populace). U promořování populace je otázkou, jak moc řízeně a rychle se odehrává. Pokud by se to dělo nekontrolovaně a spontánně, zemřelo by pravděpodobně obrovské množství lidí, protože přehlcené nemocnice by nestíhaly pomáhat vážně nemocným pacientům. Pokud by se opatření uvolňovala po kapkách, totálně to zničí ekonomiku. Proto se většina zemí snaží mezi těmito dvěma extrémy najít nějaký balanc.

Nic z toho, co je popsáno výše, samozřejmě není ideální, a tak většina světa s nadějí vyhlíží k vyvinutí spolehlivých léčiv nebo vakcinace. Vývoj vakcíny se v tuhle chvíli jeví jako dosažitelnější cíl (i když i v tom nejideálnějším případě je otázkou měsíců), a tak se mu věnuje množství týmů. A jsou s ním spojené dokonce i filmové a televizní osobnosti. Nedávno jsme vás informovali o tom, že tým z Netflix dokumentární série Globální pandemie oznámil, že vyvinul něco jako „krátkodobou vakcínu“, která teď podléhá testování.

Čerstvě potom známý herec Tom Hanks prozradil, že daroval svou krev vědeckému týmu, který se pokouší o vývoj vlastní vakcíny. Pravděpodobně jste zaznamenali, že u Hankse byl COVID-19 diagnostikován během natáčení v Austrálii. Po několika týdnech se s manželkou zotavili a ve zdraví se vrátili do Spojených států. Herec pro NPR uvedl:

„Hodně se ptáme na to, co budeme dělat dál. Můžeme nějak pomoci? A zrovna se ukázalo, že v sobě máme protilátky. Nejen, že jsme byli osloveni, ale vysloveně jsme se nabídli: ‚Chcete naši krev? Můžeme darovat plazmu?‘ Teď ji budeme darovat místům, která následně budou pracovat na něčem, čemu bych rád říkal ‚Hanksína‘“.

Hanks mluví samozřejmě v nadsázce, jak je u něm zvykem. Pokud bude vyvinuta vakcína, jistě neponese jeho jméno a nikde není psáno, že se ji z Hanksovy krve vyvinout podaří. Nejspíš není ničím výjimečná. Nicméně obecné zkoumání krve pacientů, kteří se z COVID-19 zotavili, jednoznačně je jednou z cest, jak účinné prostředky pro boj s nemocí jednou vyvinout. A pokud podobná vystoupení celebrit mohou mít jakýkoliv pozitivní důsledek (popularizace práce vědců, inspirace dalších dárců plazmy, pomoc se získáním finančních prostředků…) tak podobně odlehčená veřejná vyjádření ničemu neuškodí.

Zdroj: NPR

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest