Harvey Weinstein shledán vinným ze znásilnění a sexuálního napadení

Harvey Weinstein shledán vinným ze znásilnění a sexuálního napadení | Fandíme filmu
Porota shledala bývalého hollywoodského producenta vinným. Hrozí mu, že ve vězení stráví zbytek života.

Harvey Weinstein, v minulosti významný hollywoodský producent, byl 24. 2. 2020 u newyorského soudu porotou seznán vinným ze znásilnění třetího stupně a sexuálního napadení prvního stupně. V roce 2013 Weinstein podle obžaloby znásilnil kadeřnici, modelku a herečku Jessicu Mann. V roce 2006 podle obžaloby donutil Miriam Haley, asistentku pořadu Project Runaway, k tomu, aby si od něj nechala provést orální sex.

Během procesu čelil Weinstein obvinění z celkem pěti různých sexuálních činů, nakonec nebyl obviněný ze znásilnění prvního stupně (obětí opět měla být Jessica Mann) a dvou predátorských sexuálních napadení vůči herečce Annabelle Sciorra. Pokud by porota bývala uznala Weinsteina vinného ze všech pěti obviněním, mohl čelit až doživotnímu trestu. Takhle mu hrozí až 25 let vězení za napadení Haley a až čtyři roky vězení za znásilnění Mann. Weinsteinovi je 67 let. Nejnižší možnou výší trestu jsou čtyři roky za napadení a podmínka za znásilnění třetího stupně.

Rozsudek určující výši trestu bude vynesený 11. března. Weinsteinova obžaloba se pokusila o to, aby odsouzený mohl vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu po zaplacení kauce vyčkat na rozsudek na svobodě, avšak soud to zamítl a Weinsten bude na rozsudek čekat ve zdravotnickém oddělení vazební věznice Rikers Island. Weinsteinovi právníci se proti soudnímu rozhodnutí okamžitě odvolali, bývalého producenta nicméně zároveň čeká ještě soud v Los Angeles, kde je obviněný ze sexuálního obtěžování dvou žen, z nichž jedna, Lauren Marie Young, vypovídala u newyorského soudu.

Weinsteinovo chování po léta bylo veřejným tajemstvím. Okrajově bylo zmiňováno, ale nikdo se proti mocnému muži dlouho neodvažoval otevřeně vystoupit. V roce 2017 vydaly The New York Times a The New Yorker články, které se producentovým chováním podrobně zabývaly. Následně celkem 14 žen obvinilo Weinsteina ze znásilnění a desítky uvedly, že jím byly napadeny nebo obtěžovány. Mezi nimi také řada známých osobností. Veřejná vlna solidarity mezi jednotlivými obětmi dala vzniknout hnutí #MeToo, v rámci kterého se ukázalo, jak velké procento společnosti má zkušenosti se sexuálním obtěžováním či přímo napadením a došlo k veřejnému či přímo soudnímu obvinění celé řady konkrétních viníků.

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest