Marvel vs. DC: Analýza dat ukázala, která značka má úspěšnější filmy

Marvel vs. DC: Analýza dat ukázala, která značka má úspěšnější filmy | Fandíme filmu
Uhodnout vítěze asi nebude dvakrát náročné, ale dlouholetý souboj bezesporu není rozhodnut.

Diskuze kolem dlouholetého zápolení značek Marvel vs. DC tu byly, jsou a budou. Oba tábory mají své zaryté podporovatele a je vcelku jedno, zda se bavíme o komiksech jako takových nebo o filmovém universu. V posledních letech je z hlediska světa pohyblivých obrázků celkem jasné, kdo má navrch. Kevin Feige dokázal posunout Marvel do nevídaných výšin a MCU momentálně dominuje. Nicméně v téhle debatě nelze zapomínat na fousatější roky, kdy byla situace, minimálně z hlediska filmu, poněkud odlišná. Onen dualismus, často artikulovaný kupříkladu jako souboj Kapitána Ameriky proti Supermanovi nebo Spider-Mana proti Batmanovi, se pokusila zachytit jedna studie, která bere v potaz 75 nejpopulárnějších a nejúspěšnějších superhrdinských snímků. Výsledky pak zahrnují čtyři parametry - průměrné divácké hodnocení, průměrné hodnocení filmových kritiků, průměrné tržby a průměrné zisky/ztráty. Jak to celé dopadlo?

Marvel

  • Průměrné divácké hodnocení: 72 procent
  • Průměrné hodnocení kritiků: 64.7 procent
  • Průměrné tržby: 290 432 814 dolarů
  • Průměrný zisk/ztráta: 460 895 918 dolarů

DC

  • Průměrné divácké hodnocení: 60.8 procent
  • Průměrné hodnocení kritiků: 58.8 procent
  • Průměrné tržby: 256 766 656 dolarů
  • Průměrný zisk/ztráta: 243 369 231 dolarů

Někteří filmoví fanoušci mívají občas pocit, že superhrdinské filmy možná začínají malinko trpět jakousi "únavou". Tenhle argument v zrcadle tržeb posledních marvelovek či některých povedených bijáků ze stáje DC zřejmě neobstojí. Faktem je, že úspěšnost určitých žánrů (subžánrů) se v dekádách minulých měnila. Ať se jednalo o následek proměn společnosti a s ní související změnou "poptávky", nebo o jakési postupné vyčerpání divácké obce. Snímky jako Avengers: Endgame, Black Panther, Aquaman, Wonder Woman nebo Joker však dokazují, že u komiksovek to momentálně není na pořadu dne.

Od roku 2008, kdy spatřil světlo světa Iron Man, začal mít Marvel navrch. Ale nutno zmínit, že ze 75 filmů užitých v této studii, je celá řada DC bijáků z doby, kdy byl Marvel z hlediska filmu neschopen svém rivalovi konkurovat. Mezi nejstarší filmy zahrnuté do studie patří Batman (1966), Superman (1978), Superman II (1980), Batman (1989) a Batman se vrací (1992). V tomhle období DC dominovalo a Marvel mírně zabodoval až s Bladem z roku 1998. Ručička vah se výrazně vychýlila v okamžiku, kdy Marvel začal systematicky budovat komplexní a detailně propojené universum. Reakce DC byla obdobná, ovšem došlo k selhání, které se teď snaží korigovat projekty jako Joker nebo Birds of Prey. Možná se brzy ukáže (a postavy v DC universu ten potenciál rozhodně mají), že k úspěchu vede i jiná strategie. DC v tuto chvíli nemůže Marvelu tak úplně konkurovat, leč časy se mění a nová doba může přinést změnu.

Zdroj: MW

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest