Zlaté glóby 2020: Výsledky vesměs utvrdily oscarové favority

Zlaté glóby 2020: Výsledky vesměs utvrdily oscarové favority | Fandíme filmu
Diskutabilní ceny pro Rocketmana, posílení Quentina Tarantina, či Renée Zellweger. Aneb co můžeme číst z letošních výsledků Glóbů.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

V kategorii hereček ve vedlejší roli zvítězila Laura Dern za Manželskou historii. Také ona patří k dlouhodobým favoritkám a touhle dílčí výhrou zřejmě upevnila náskok před konkurencí. V kategorii mezinárodních filmů taktéž bodoval dlouhodobý favorit – korejský snímek Parazit režiséra Bong Joon-ho. U něj se občas spekuluje o tom, zda by nemohl vyhrát celé Oscary a režisérskou cenu k tomu, ale je docela dobře možné, že oscarová Akademie filmu dá „jen“ cenu útěchy v podobě Oscara za nejlepší mezinárodní film a v ostatních kategoriích sáhne po jiných vítězích. Snímek má navíc v USA podporu především u kritiků, není to vyložená masovka.

Poslední kategorií, kterou Glóby oceňují, jsou animované filmy. Tady překvapivě zvítězil snímek Missing Link. Opět se šušká, zda v tom nehrálo roli nějaké společenské umetání cestičky. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu přeci jen v téhle kategorii většinou sahá po animácích od Disneyho a zrovna Missing Link nepatří k dobře hodnoceným filmům studia Laika – spíše naopak. Animovaná komedie, u nás uváděná jako Hledá se Yetti, si tak může užít svou chvilku slávy, než se do centra pozornosti vrátí dosavadní hlavní favorit – Toy Story 4.

Suma sumárum, Zlaté glóby ve většině kategorií vykročily předpokládaným, nepřekvapivým směrem. Určitý vzruch přinášejí kategorie, které jsou na glóbech rozdělené na komedii a drama (šance na oscarový postup Awkwafiny) a všichni hollywoodští komentátoři teď jsou zvědaví, jak si dál povede 1917. Jinak se Glóby vesměs vyvarovaly větší úletům. Takovým očividným je animovaná kategorie, diskuse vzbudilo to, když v kategorii komediálních hereckých výkonů porazil Taron Egerton Leonarda DiCapria. Na Oscarech si to ale o tuhle sošku stejně nakonec rozdají Phoenix s Adamem Driverem (Manželská historie), takže je to celkem vedlejší.

A celkově nejpozitivnější dopad letošních Glóbů? Pokud si teď víc diváků pustí The Farewell s Awkwafinou, je to jednoznačné plus.

« Předchozí kapitola

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest