Zlaté glóby 2020: Výsledky vesměs utvrdily oscarové favority

Zlaté glóby 2020: Výsledky vesměs utvrdily oscarové favority | Fandíme filmu
Diskutabilní ceny pro Rocketmana, posílení Quentina Tarantina, či Renée Zellweger. Aneb co můžeme číst z letošních výsledků Glóbů.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Už jsme nabídli kompletní výsledky Zlatých glóbů a přinesli jsme komentář k průběhu slavnostního předávání. Teď se ještě pojďme poněkud víc z blízka podívat na to, jak dopadlo rozdávání a co by výsledky mohly znamenat pro další průběh oscarového závodu.

Jak už jsme v minulosti upozorňovali, členové Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nejsou členy oscarové Akademie. V Oscarech tedy hlasovat nebudou. Nicméně platí, že slavnostní večer má po Oscarech druhou největší sledovanost, což znamená, že jednotlivé filmy a osobnosti k sobě mohou připoutat větší pozornost. Členové Akademie jsou vytížení filmoví profesionálové a všechny loňské snímky vidět nestihnou. Výhra ve Zlatých glóbech může rozhodnout o tom, který dosud neviděný kousek si porotce v posledních dnech před koncem hlasování z rozsáhlé nabídky pustí. Stejně tak mají vliv děkovné řeči. Pokud ji někdo má na Zlatých glóbech zajímavou, je to pro některé členy oscarové Akademie signál, že by tahle osobnost mohla mít hezkou řeč i na Oscarech a dobře je tak reprezentovat před světem.

A Zlaté glóby nám mohou něco o vítězích Oscarů napovědět i z opačného konce. Zlaté glóby jsou sice sledované, ale rozhoduje o nich zhruba 90 tajuplných novinářů. Nehlasují o nich tisíce filmových profesionálů. Pokud Glóby chtějí zůstat relevantní, nemohou si porotci dovolit hlasovat v mnoha kategoriích příliš divoce. Naopak musejí být spíše konzervativní a snažit se odhadnout, pro co by nakonec mohli volit i porotci Oscarů, aby to vypadalo, že porotci glóbů řemeslu rozumějí. A podle řady hollywoodských komentátorů se takto členové Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu při hlasování skutečně rozhodují.

Právě z výše uvedených důvodů se nakonec Glóbům z části Oscary vždycky předpovědět povede. Jak předpověď dopadne letos?

Letos by se právě mohla předpověď minout, protože Cenu pro nejlepší drama a režii si odnesl snímek 1917 a jeho režisér Sam Mendes. Počítá se s tím, že mezi nominované se válečné drama na Oscarech také dostane, ale mezi favority zatím byli řazení jiní. Máme tedy v zásadě dvě možnosti. Technicky náročný snímek, který předstírá, že je celý točený v jednom záběru, buď začne nenadále nabírat na síle, anebo se v těchto kategoriích Zlaté glóby prostě netrefily. Vliv má samozřejmě i to, že Glóby mají dvě hlavní kategorie – komediální a dramatickou – a tu komediální už jeden z hlavních favoritů vyhrál – konkrétně Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest