Zlaté glóby 2020: Výsledky vesměs utvrdily oscarové favority

Zlaté glóby 2020: Výsledky vesměs utvrdily oscarové favority | Fandíme filmu
Diskutabilní ceny pro Rocketmana, posílení Quentina Tarantina, či Renée Zellweger. Aneb co můžeme číst z letošních výsledků Glóbů.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Tenhle snímek můžeme považovat vlastně za takového celkového vítěze letošních Glóbů, protože kromě ceny v jedné ze dvou hlavních kategorií si film odnesl celkem tři sošky, což bylo ze všech nejvíc. Kromě sošky pro nejlepší komedii roku to byla ještě cena za nejlepší scénář pro Tarantina a cena za herecký výkon ve vedlejší roli pro Brada Pitta. Můžeme spekulovat o tom, že Tarantino nedostal režisérský Glóbus proto, že porotci měli pocit, že mu jedna soška za scénář stačí a chtěli slávu rozdělit mezi větší množství příjemců. Výhra pro Pitta potvrdila to, o čem se mluví delší dobu, tedy že je v téhle kategorii hlavním kandidátem. Své vítězství doplnil velice vydařenou děkovnou řečí, která byla z velké části oslavou Hollywoodu a na to by Akademici mohli slyšet.

Další film, který si odnesl dvě sošky, je Joker. Cena pro Joaquina Phoenixe za mužský herecký výkon v hlavní roli dramatu byla předvídatelná. Představitel nemocného Arthura Flecka tady patří už od premiéry snímku k favoritům. I ti, kteří Jokera považují za vyloženě špatný film, obvykle oceňují alespoň Phoenixe. Nepřekvapilo by, kdyby dokráčel až k Oscarovi. Sice měl na Glóbech hodně excentrickou děkovnou řeč, ale snad to mnoho členů Akademie nebude brát v potaz. Druhá soška filmu přistála za skvělou hudbu od Hildur Guðnadóttir, která při přebírání zlata byla vyloženě roztomilá. Mohl by tady začínat pohádkový příběh o outsiderce, která na Oscarech pohádkově porazí daleko zkušenější kolegy a napíše tak další v pravdě hollywoodský příběh?

Poslední snímek, který si odnesl více než jednu sošku, je Rocketman. Jenže tohle je přesně ten případ, kvůli jakým část Hollywoodu nikdy nebude Zlaté glóby brát vážně. Podle zákulisní šeptandy byli všichni členové Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu pozváni na velkolepou oslavu narozenin Tarona Egertona. Na oslavě proběhlo soukromé vystoupení Eltona Johna. Taron Egerton si odnesl sošku za nejlepší herecký výkon v muzikálu (či komedii) a Elton John za nejlepší píseň. Náhoda? Možná ano, možná ne. Posouzení necháme na vás. Ale možná se shodneme na tom, že dát sošku někomu, s kým jste se osobně poznali a získali jste k němu sympatie, může být uspokojivější, než ji dát někomu cizímu...

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon v dramatu dostala Renée Zellweger za roli v Judy, která je prakticky od premiéry filmu hlavní favoritkou na Oscara a teď se to zřejmě jen stvrdilo. Awkwafina dostala stejnou cenu v kategorii komedie, ale tam byla konkurence výrazně slabší. Skutečné konkurentky Zellweger v boji o Oscara byly v kategorii dramat (Scarlett Johansson, Saoirse Ronan, Charlize Theron). Co by mohlo vítězství Awkwafiny znamenat? Že by mohla být pátou ženou, která letos na hereckého Oscara bude nominována. Zřejmě by se do elitní pětice protlačila na úkor některé z černošských hereček, které jsou letos ve hře.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest