Zlatý glóbus 2020: Překvapení, kuriozity, analýza a jak to ovlivní šance na Oscary

Zlatý glóbus 2020: Překvapení, kuriozity, analýza a jak to ovlivní šance na Oscary | Fandíme filmu
Kdo na Zlatých glóbech upevnil svou pozici v oscarovém závodě, kdo naopak ztratil, čí účast překvapila a jaké kuriozity výčet nominovaných přinesl.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Zrekapitulovali jsme si kompletní seznam filmů a seriálů nominovaných na Zlaté glóby. Prošli jsme si kontroverze a žhavá témata, která se s letošním ročníkem pojí. A teď si ještě pojďme trochu rozebrat vlastní nominace, popřípadě to, co by nám mohly napovídat o dalším vývoji oscarového závodu. Jak už jsme v minulosti osvětlovali, pro Zlaté glóby hlasuje úzká skupina novinářů, která se nepřekrývá s členy oscarové Akademie. Pro oscarové prognózy jsou tak užitečnější ocenění jednotlivých hollywoodských cechů (herci, režiséři, střihači…), popřípadě britské ceny BAFTA, kde se v obou případech hlasující tělesa do nezanedbatelné míry s oscarovou Akademií překrývají.

Nicméně Zlaté glóby jsou druhým nejsledovanějším předáváním cen po Oscarech, takže jsou vidět a to samo o sobě vliv má. Filmoví profesionálové, kteří rozhodují o Oscarech, jsou často vytížení lidé a rozhodně nestíhají v kinech vidět všechno. Když se na poslední chvíli rozhodují, které filmy si ještě před hlasováním o Oscarech doplnit, výhra či nominace na Glóbech může pomoci. A stejně tak platí, že studia si často úplně stoprocentně nejsou jistá, kterému filmu dál platit oscarovou reklamní kampaň a u kterého naděje vzdát. Nominace na Glóbus je může přesvědčit o tom, že mají dát svému bijáku ještě šanci.

Takže co můžeme číst z nominací na Glóby?

Ve dvou hlavních kategoriích Glóbů jsou favority na pozdějšího Oscara Irčan, Manželská historie, 1917 a Tenkrát v Hollywoodu. Tarantinův film by neměl mít problém komediální kategorii vyhrát, v té dramatické to nejspíš vypadá na Irčana. A asi by nikoho nepřekvapilo, kdyby si to právě tyhle snímky rozdaly v boji o hlavního Oscara. Na Glóbech je sympatické, že díky dvěma kategoriím se můžou pozornosti dočkat snímky, které by se asi jinak do užších výběrů podobných klání neprodraly, jako jsou Na nože či Dva papežové.

U animáků se dá říct snad jen to, že zatímco na Oscarech Lví král o tuhle kategorii usilovat nechce, tady v ní nominován byl. Zlomyslně bych chtěl vidět, jak Lion King sošku vyhraje, a pak režisér Jon Favreau bude při děkovné řeči tvrdit, že to přece není animovaný film! V kategorii cizojazyčných filmů se objevila dramedie The Farewell, což je americký film, akorát kvůli zasazení děje do Číny, se po značnou dobu mluví čínsky. Podle zahraničních ohlasů jde o vtipný, dojemný a krásný snímek o rodině, takže pokud má The Farewell získat pozornost v podobě nominace alespoň v téhle kategorii, tak proč ne. Jinak se předpokládá, že jak na Glóbech, tak na Oscarech vyhraje cizojazyčnou kategorii Parazit.

U hereček v hlavní roli se počítá s tím, že na Oscrech by se mohlo rozhodovat mezi Renée Zellweger (Judy), Scarlett Johansson (Manželská historie) či Charlize Theron (Bombshell). Glóby hezky zvedly profil Awkwafině z The Farewell, která by mohla vyhrát komediální kategorii. V té dramatické o Glóbus zřejmě budou bojovat tři výše zmiňované dámy. Díky dvěma hereckým kategoriích a širší nabídce potěší zmínka hereček, jako Beanie Feldstein (v Booksmart je skvělá) nebo Ana de Armas (pode zahraničních kritiků se na ni máme těšit v detektivce Na nože).

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest