Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet

Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu
STXfilms
Zobrazit dalších 6 obrázků
Zlaté glóby oznámily nominace pro svůj příští ročník. Jaká jsou velká témata, o kterých se po oznámení mluví?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Včera Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu vyhlásila nominace na 77. Zlaté glóby. Tady najdete kompletní seznam adeptům na kulatou sošku. Od vyhlášení stačili hollywoodští komentátoři i širší filmová veřejnost rozebrat vše, co se z vyhlášení dá vyčíst. O čem se mluví zdaleka nejvíc?

Přehlédnout nejde úspěch Netflixu. Ten získal 17 nominací (spolu s televizními kategoriemi 34), tedy víc, než jakékoliv tradiční filmové studio. Sony si odneslo 10 nominací, Disney či Warner po šesti. Jen v hlavních kategoriích (nejlepší drama a komedie) má Netflix hned 4 filmy. Jakkoliv se část Hollywoodu snaží tvářit, že streamovací služby neexistují a nejsou „regulérní součástí filmového průmyslu“, s přibývajícími úspěchy nezbude staromilcům nic jiného, než Netflix a spol. začít brát vážně. Divácký zájem je dlouhodobý, postupně se na platformu začali stahovat přední filmaři (letos třeba Martin Scorsese) a čím dál větší je zájem festivalů i nejrůznějších filmových akademií, jako je třeba právě Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která uděluje Zlaté glóby.

Úspěch Netflixu je přičítán jeho hluboké peněžence a ochotě ji otevírat. Jen v roce 2018 utratila společnost za obsah 12 miliard dolarů a předpokládá se, že letos vynaložená částka byla ještě vyšší. A hollywoodští zpravodajového hovoří o tom, že speciální marketingové oddělení vyčleněné čistě k boji o filmová ocenění má v tuhle chvíli mezi 60 a 90 zaměstnanci. Aneb kdo má představu, že Oscary a další ceny vyhrávají zkrátka ty „nejlepší“ filmy, ten žije ve sladkém nevědomí.

Druhé velké téma letošních nominací? Nominace se nedočkala ani jedna režisérka nebo scenáristka a proti Glóbům se zvedla značná vlna nevole. V tomhle případě ale asi opravdu Asociaci zahraničních novinářů lze jen těžko něco vyčítat. Zaměřme se na režisérskou kategorii: Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes a Bong Joon-ho jsou režisérské legendy, jež budou téměř jistě usilovat o Oscara. Domnívat se, že nebudou takoví střelci nominováni na Glóbus, by bylo bláhové. Reálně tak zbývá jedno jediné místo, o které se všichni ostatní režiséři a režisérky museli poprat. Že byl nominovaný zrovna Todd Phillips bych bral spíš jako náhodu (či momentálně situaci), než nějaké cílené nebo ignorantské přehlížení žen.

Další kapitola »

Galerie: 7

Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest