Netflix ztrácí cizí hity, snaží se budovat knihovnu vlastních lákadel

Netflix ztrácí cizí hity, snaží se budovat knihovnu vlastních lákadel | Fandíme filmu
Netflix je sice stále jedničkou mezi streamovacími službami, a to pořád s velkým náskokem, ale situace se začíná měnit.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

V lednu se k narůstajícímu počtu vlastních titulů vyjádřil i manažer Netflixu Ted Sarandos, který se celou situaci nepřekvapivě snažil vykreslit podstatně růžověji. Dle jeho slov se tímto směrem Netflix ubírá už šest let od vypuštění svých prvních seriálů (House of Cards, Orange is the New Black). „Jsem rád, že jsme si již před několika lety uvědomili nutnost připravit se na dobu, kdy bude k dispozici méně titulů dostupných pro licencování“, prohlásil Sarandos. „A dnes mohu říci, že naprostá většina obsahu, který je na Netflixu sledován, jsou naše originální filmy a seriály“. Dále také podotkl, že převzaté pořady sice znamenají spoustu hodin sledovanosti, ale žebříčkům 25 nebo 50 nejsledovanějších seriálů dominují především jejich vlastní seriály.

Ať už tedy Sarandos situaci zlehčuje nebo ne, podle analytičky Ampere Lottie Towler, se rozhodně soběstačnost Netflixu nadále zvětšuje. Konkrétně uvedla: „Strategie společnosti Netflix se jasně posouvá směrem k modelu soběstačnosti.  Tempo zvyšování podílu originálního obsahu v jejich katalogu nevykazuje žádné známky zpomalení. Naopak analýza Ampere ukazuje, že streamovací gigant dosahuje bodu, kdy téměř veškerý nový obsah produkuje sám, zatímco [od cizích společností] licencuje pouze starší tituly. Díky tomu bude společnost dobře ukotvena na trhu pro případ, že by i další velká studia následovala kroky společnosti Disney a před zahájením vlastní služby by stáhla veškerý svůj obsah z ostatních již zaběhlých streamovacích služeb.“

A nárůst originálních Netflix titulů určitě nepoleví. Na rok 2019 totiž navýšil svůj rozpočet na nový obsah o tři miliardy dolarů, oproti minulému roku, celkem tedy na neuvěřitelných 15 miliard dolarů. Mezi nejzajímavější projekty, o kterých již s jistotou víme, patří film Martina Scorseseho The Irishman s rozpočtem 140 milionů dolarů, třetí série Stranger Things nebo seriál Zaklínač, který má dorazit na sklonku roku. Od toho se čeká, že vystřídá letos končící Hru o trůny v podobě jedničky na seriálovém fantasy trhu.

Co vy na to? Dovedou si služby jako Netflix poradit v momentě, kdy si velká hollywoodská studia stáhnou svůj obsah pro svoje chystané streamovací platofrmy?

« Předchozí kapitola

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest