Biografie hvězd: Arnold Schwarzenegger

Biografie hvězd: Arnold Schwarzenegger | Fandíme filmu
Kulturista, americký snílek, kalifornský guvernér, otec rodiny, akční hrdina a člověk, který slíbil, že se vrátí! A svůj slib dodržel.

Týden je ten tam a my vám přinášíme další pokračování rubriky biografie hvězd, která vzniká ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz. Minulý týden jsme zaostřili na kariéru "nepostradatelného" Bruce Willise a tentokrát budeme ještě drsnější a akčnější, jelikož se mrkneme na zoubek Arnoldu Schwarzeneggerovi. Dokument MNC vám v prvé řadě poskytne pohled na hollywoodské začátky rakouského svalovce, dozvíte se něco málo o jeho kulturistické průpravě a v neposlední řadě se vám sám Arnie svěří, že se překvapivě cítí mnohem lépe v komediálně laděných snímcích než v akčních spektáklech.

Filmová kariéra Arnolda Schwarzeneggera je vskutku rozsáhlá, přičemž první zápis do herecké filmografie hledejme už v roce 1969 ve fantasy komedii Herkules v New Yorku. Jak už to bývá, debut nedopadl zrovna dvakrát dobře, protože se jedná bezesporu o otřesnou záležitost. Mnohem důležitější bylo uvedení sportovního dokumentu Železný Schwarzenegger v roce 1977, který stylově představuje svět kulturistiky a sleduje cestu rodáka z Thalu za šestým oceněním Mr.Olympia. Snímek byl finančně velmi úspěšný a kritici byli také spokojeni. Pořád to sice nebyl žádný megahit, ale začalo se blýskat na lepší časy. Vše mělo vypuknout až počátkem 80. let.

Odrazovým můstkem do první ligy se stalo dobrodružné fantasy režiséra Johna Miliuse Barbar Conan (1982). Do mytického světa se Schwarzenegger báječně hodil a nelítostného Conana, jenž touží po krvavé pomstě, ztvárnil naprosto báječně. Během natáčení musel trošku polevit v posilování, jelikož mu jeho extrémně vyvinuté prsní svaly bránily ve správném užívání meče. Ještě dříve, než Barbar Conan dorazil do kin, podepsal Arnold smlouvu s Dinem De Laurentiisem na dalších pět fantasy filmů o bájném válečníkovi. Jak všichni víme, světlo světa spatřilo pouze jediné pokračování.

O dva roky později dorazily do kin další dva velké hity, v nichž rakouská hora svalů hraje prim. Pod režijním dohledem Richarda Fleischera se znovu představil jako Conan v sequelu Ničitel Conan. Změna režiséra měla za následek obrovský propad kvality a nejinak tomu bylo v případě finančního hlediska. Mezi oběma filmy o Conanovi si Schwarzeneggera přizval ke spolupráci James Cameron, aby spolu natočili dnes již legendární akční sci-fi Terminátor (1984). Příběh o zabijáckém stroji, jenž je vyslán do minulosti, aby zavraždil matku ještě nenarozeného vůdce lidského odporu v předpokládané válce lidí a strojů, můžeme dnes v klidu označit jako kultovní. Depresivní apokalyptická sci-fi se stala supertrhákem a katapultovala na výsluní nejen Camerona, ale zvedla i tržní cenu rakouského bijce.

Do konce 80. let se Arnold představí v celé řadě akčních snímků. V roce 1985 znovu okusí žánr fantasy, když po boku Brigitte Nielsen, exmanželky Sylvestera Stalloneho, vystupuje jako Kalidor ve filmu Rudá Sonja. Ve stejném roce si střihne roli plukovníka Matrixe v akčním nářezu Komando. V roce 1986 se žení s hlasatelkou televizní stanice NBC Marií Shriver, což je neteř senátora Teda Kennedyho. O rok později musí pod režijním vedením Johna McTiernana v neprostupné džungli čelit nelítostnému mimozemskému lovci v akční sci-fi thrilleru Predátor (1987). Zajímavostí jistě je, že původně si měl postavu Predátora zahrát Jean Claude Van Damme, ale natáčení opustil po dvou dnech, jelikož postava neměla být uvedena v titulcích. Následovala dystopická akční řež Běžící muž (1987), buddy movie Rudé horko (1988) a nepovedená komedie Dvojčata (1988).

Počátek desetiletí se nese ve znamení dvou velkých Arnoldových hitů. V roce 1990 dorazí na plátna kin nekompromisní akční sci-fi dobrodružství Paula Verhoevena Total Recall, kde se Rakušan ujal role dělníka Douglase Quaida, který je zapleten do odboje proti tyranskému guvernérovi Cohaagenovi. Film se odehrává převážně na Marsu a scénáristické duo Ron Shusett a Dan O'Bannon, jež se proslavilo scénářem k prvnímu Vetřelci, se volně inspirovalo v klasické povídce Philipa K. Dicka We Can Remember It for You Wholesale. Ve stejném roce Arnold opětovně okusí komediální žánr a zahraje si policistu/vychovatel Johna Kimblea ve filmu Ivana Reitmana Policajt ze školky. V této době už na dveře klepe největší akční hit jeho kariéry, protože v roce 1991 se vrací do životů filmových fandů T-800 alias Terminátor. Režisér James Cameron se navrací na místo činu a deset let po neúspěšném pokusu o odstranění matky Johna Connora je vyslán z budoucnosti další zabiják. Tentokrát o třídu lepší a ještě efektivnější T-1000. Jenže Connor si do minulosti také pošle parťáka a epická akční vřava může začít. Terminátor 2: Den zúčtování se stává megahitem a Schwarzenegger se vyhřívá na vrcholu hollywoodského panteonu.

90. léta se pak nesou v duchu úspěchu druhého Terminátora. Arnold vystupuje v akčních komediích Poslední akční hrdina (1993) a Pravdivé lži (1994). Jeho filmy vydělávají tuny peněz, ačkoliv kvalita začíná povážlivě klesat. Především komedie jako Junior (1994) nebo Roličky, kam se podíváš (1996) jsou doslova tristní. Koneckonců ani pokusy o akční comeback nejsou zrovna dvakrát povedené, ač Likvidátor (1996), Konec světa (1999) či 6. den (2000) jsou relativně pohodlně koukatelné. Opravdovým propadákem a totálním tvůrčím fiaskem je pak angažmá v comicsovce Joela Schumachera Batman a Robin (1997). Ještě před začátkem politické kariéry se Schwarzenegger objevuje v akčním thrilleru Protiúder. Snímek se stal obětí dobového kontextu, protože tématika terorismu nebyla po útocích 11. září 2001 zrovna v kurzu, tudíž byla premiéra odsunuta a Protiúder se velkého ohlasu nedočkal. Kruh se, alespoň na nějakou dobu, uzavírá v roce 2003, kdy se rakouský vazoun objevuje ve třetím pokračování Terminátora. Vzpoura strojů režiséra Jonathana Mostowa sice nedosahuje kvalit svých předchůdců, ale i tak se jedná o kvalitní a poctivou zábavu. Na konci roku 2003 je Arnold zvolen kalifornským guvernérem a dává herectví sbohem.

Nic netrvá věčně a politická kariéra se nezadržitelně chýlí ke konci. Schwarzenegger končí ve funkci guvernéra 3. ledna 2011 a začíná přemýšlet o návratu na filmová plátna. Však již v roce 2010 přijímá nabídku Sylvestera Stallonea na cameo roličku v prvních Expendables (2010). Spolupráci, tentokrát v mnohem větší míře, si obě akční ikony letos zopakovaly v pokračování úspěšné týmovky. Arnold potvrdil svůj comeback a do budoucna chystá celou řadu projektů. Těšit se můžeme na akčňáky The Last Stand, The Tomb a Breacher. Samozřejmě, že všichni doufáme v návrat "postradatelné bandy", kde by už konečně mohl dostat plnohodnotnou roli.

Užijte si dokument a těšte se na další setkání s filmovými celebritami. Videodokument připravila stanice MNC a my jsme vám jej přinesli díky spolupráci se serverem VideaCesky. O překlad se postarala SolamBee, za což jí patří velké díky. Určitě se nezapomeňte mrknou přímo na web VideaCesky.cz, kde můžete mimo jiné hlasovat o tom, která hvězda bude v příštím týdnu pod drobnohledem. My budeme vděční, když nám v diskuzi napíšete, v jaké roli vás Arnold Schwarzenegger oslovil nejvíce.

Biografie hvězd: Arnold Schwarzenegger

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest