Biografie hvězd: Bruce Willis

Biografie hvězd: Bruce Willis | Fandíme filmu
Pomalu by mohl být dědečkem, ale v nedávných Expendables 2 opět prokázal, že je pořád drsňák. Yippee ki-yay!

Náš pravidelný týdenní seriál ve spolupráci s Videacesky.cz dnes přináší akční hvězdu první velikosti – plešatý staroušek, který nyní nakopává zadnice v jednom z nejočekávanějších filmů letošního roku – v Expendables 2. Seznamte se, Bruce Willis.

Když se Bruce Willis poprvé zapsal do paměti diváků, měl tehdy ještě bujnou (dobrá, ne tak úplně bujnou) černou kštici. Šanci dostal při konkurzu na roli v detektivním seriálu Moonlightning. Seriál běžel na televizní stanici ABC čtyři roky, ale objevovat se jen na televizních obrazovkách pro Bruce nebylo dost. Před tím se mihnul například ve filmech První smrtelný hřích, kde hlavní roli ztvárnil Frank Sinatra nebo ve snímku Rozsudek. Při budování své herecké kariéry si krátil dlouhé chvilky zpíváním blues, dokonce tak úspěšně, že vydal dvě desky pod přezdívkou Bruno.

První hlavní role v akčním trháku jej čekala v kultovní Smrtonosné pasti, kdy musel jako osamělý policista v mrakodrapu čelit německým teroristům v čele s Alanem Rickmanem. Film byl takový hit, že se v průběhu let natočily 3 pokračování (poslední v roce 2007) a pátý díl je na cestě.  Z Willise se poté stala pravá akční hvězda a přesto si další úspěch připsal, když namluvil mimino v Kdopak to mluví. Ne vždy se mu ale dařilo – například film Hudson Hawk byl naprostý propadák. Naštěstí ale v jeho filmografii dominují ty lepší volby – následovaly například snímky Poslední Skaut nebo Smrt jí sluší, hororová komedie Roberta Zemeckise.

Nesmím zpomenout ani na kultovním nářez Pulp Fiction: Historky z podsvětí pod taktovkou Quentina Tarantina. Od něj už to nebylo daleko ke spolupráci s Robertem Rodriguezem, se kterým později pracoval na komiksovém Sin City a Robertově poctě béčkovým filmům z 60. let Grindhouse: Planeta Teror. Vynikající výkon předvedl ve sci-fi 12 Opic po boku Brada Pitta, který natočil Terry Gilliam a u sci-fi žánru ještě zůstaneme, protože po akčních filmech hraje Bruce nejčastěji právě ve sci-fi - řipomeňme například šílený Pátý element a doják Armagedon, tam se Bruceovi podaří zachránit svět. Těsně před přelomem letopočtu spojil síly i s tehdy ještě mistrem šokujících zvratů M. Night Shyamalanem a to v Šestém smyslu, když si zahrál psychiatra, jehož pacientem je chlapec, co vidí duchy (závěrečný zvrat je bohužel tak populární, že je prozrazen hned v několika filmech a seriálech). Následně s Shymalanem pracoval ještě na dekonstrukci skutečného superhrdiny ve snímku Vyvolený.

S ustupujícími vlasy se zvyšuje počet Bruceových rolí. Hostoval v seriálech jako Přátelé či Ally McBeal a zabrousil i do filmové komedie. Snímek z roku 2000, Můj sousek zabiják, jehož název mluví sám za sebe, jej postavil před kameru s Matthewem Perrym, Amandou Peet či bohužel nedávno zesnulým Michaelem Clarkem Duncanem. Roli tu měla i jeho nejstarší dcera Rumer, kterou má s exmanželkou Demi Moore. Zfilmován byl i druhý díl, ale ten byl mnohem slabší. I milovníci válečných dramat si přijdou na své sledováním Hartovy války nebo filmu Slzy slunce, poté se Bruce mihnul v Charlieho andílcích: Na plný pecky a pomohl s dabingem animáku Za plotem. K sci-fi se vrací v roce 2009 v Náhradnících jako FBI agent, aby vyřešil vraždy ve světě, kde lidé do ulic posílají svoje robotické dvojníky.

Willis také několikrát prokázal, že si ze svých vážných rolí umí dělat legraci, a to hned v několika filmech, které si tak trochu (doslova) střílejí z akčních hrdinů. Jsou to Red s Morganem Freemanem, Helen Mirren a Johnem Malkovichem, ve kterém musí bývalí agenti CIA bojovat o život místo toho, aby si užívali důchod, film Poldové (Cop Out), kde se mění opět v policistu v akci, či megafilm Expendables. Zatímco v prvním díle jde jen o malý štěk, ve dvojce se konečně zapojí do boje, aby dokázal, že stejně jako Stallone, Van Damme či Schwarzenegger na to ještě má. To mimochodem dokazuje i v reálném životě – nedávno se mu narodila malá dcera. Naposledy jsme jej mohli vidět ještě v průměrném thrilleru S ledovým klidem, komedii Lay the Favorite, nebo podprůměrné akci Catch 44. Před druhými Expendables si reputaci zachránil teprve na začátku prázdnin v komedii Až vyjde měsíc. Jeho role jsou ve výše zmíněných případech více méně podobného rázu – většinou hraje vysloužilého policistu či agenta, který je nucen osamoceně pobojovat proti zločinu, je drsný, ale v hloubi duše dobrák.  

S pověstí akčního hrdiny nehodlá Bruce Willis praštit ani v 57 letech a zatím pro to ani nemá důvod. Jak bylo zmíněno, Smrtonosná past popáté by měla vyjít příští rok a hodlá na to jít seriózně, ve stejném roce má naplánovanou premiéru pokračování Red. Nejdříve ale svého oblíbence můžete zhlédnout v říjnu ve velmi slušně vypadajícím sci-fi Looper, kde představuje starší já z budoucnosti Josepha Gordona-Levitta. Taky nás čeká dvojka G.I.Joe, kde u Bruce hledá pomoc samotný Dwayne Johnson. Willisův kalendář je zkrátka nabitý, tak mu přejme ještě mnoho dobrých rolí.

Užijte si dokument a těšte se na další díl. Videodokument připravila stanice MNC a my jsme vám jej přinesli díky spolupráci se serverem VideaCesky. O překlad se postarala SolamBee. Navštivte také web VideaCesky.cz, kde můžete hlasovat, koho chcete poznat příště. Také nám do diskuze nezapomeňte napsat, ve které roli máte Bruce Willise nejradši.

 

Biografie hvězd: Bruce Willis

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest