Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta?

Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu
Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Zobrazit dalších 8 obrázků
Oscarová sezona se blíží každým dnem, tentokrát se zaměřujeme na změny, které se dotknout vyhlašovacího ceremoniálu. Jak mu pomůžou a budou vůbec dostatečné?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Chybí exkluzivní obsah

Výše zmíněné řešení malinko nastiňuje hlavní problém současných Oscarů – zoufale jim totiž chybí něco, na co se divák může dopředu těšit. Můžeme tomu zjednodušeně říkat exkluzivní obsah. V tomto případě není řeč o samotném předávání sošek – zmíněný SuperBowl má kromě sportovního utkání hromady reklam či trailerů, Grammy zase nespočet premiérových hudebních vystoupení, dosud neviděných kolaborací nebo návratů legend. U Oscarů bohužel najdeme jen pár zdařilých koláží zaměřených např. na konkrétní filmové odvětví. Nic dalšího. Žádný prvek, který je možné dlouho dopředu vyhlížet a kvůli kterému si ceremoniál pustit.

Co by to mělo být? Jako první se nabízí exkluzivní trailery k chystaným filmům. Má to ovšem několik háčků – tím prvním je již právě SuperBowl, který se koná pouhý měsíc před Oscary a který díky nejvyšší sledovanosti zákonitě vyzobe to nejlepší. Oscarový ceremoniál by tak nejspíš působil jako „souhrn toho, co se nevešlo na SuperBowl“. Dalším problémem by byl i typ trailerů – letní blockbustery přece jen víc pasují k americkému fotbalu než k rozdávání sošek Akademií. A ukázky k oscarovým dramatům zase zaujmou jen málokdy. Tudy tedy cesta (nejspíš nikdy) nepovede.

Návraty legend po vzoru Grammy?

Řešení by tak mohlo být ještě o krůček dál, například u krátkých filmů s hvězdným obsazením. Když se tvůrci oscarových ceremoniálů tak rádi vracejí do minulosti, mohli by se namísto setkání ikonických tváří pouze na pódiu uchýlit ke krátkému návratu rovnou na plátno. Takové krátké setkání původního osazenstva Dne zúčtování by rozhodně zaujalo víc než tuctová pokračování, která se objevují v kinech. Nebo vtipně laděný kraťas s Indiana Jonesem a jeho otcem navázaný na Poslední křížovou výpravu – něco mi říká, že by to bylo důstojnější než plánovaná celovečerní pětka s téměř osmdesátiletým Harrisonem Fordem.

Nemuselo by se ale chodit ani tak daleko do historie, kdo by třeba nechtěl vidět kraťas osazenstva Dannyho parťáků (od trojky už uplynulo 11 let)? Takových návratů k ikonickým filmovým postavám nabízí hollywoodská studna nespočet. Klidně by se ale mohlo jednat i o kraťas ve stylu Scorseseho The Audition, ve kterém se na plátně setkali Leonardo DiCaprio, Brad Pitt a Robert de Niro. A tak dále, a tak dále… Bylo by to přitom určitě něco, kvůli čemu by i Evropan klidně vydržel vzhůru a co by přežilo déle než pouze do druhého dne, jako je tomu v případě výsledků.

Ačkoliv jsou totiž letošní změny spojené s předáváním Oscarů chvályhodné, je dost dobře možné, že celkovou sledovanost příliš neovlivní. Dlouhodobě klesající sledovanost totiž nejde zvrátit pouze škrtáním toho, co nefunguje. Mělo by přijít i něco neotřelého navíc. Tohle bylo několik mých návrhů. Co byste nejvíce ocenili vy?

« Předchozí kapitola

Galerie: 9

Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest