Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta?

Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu
Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Zobrazit dalších 8 obrázků
Oscarová sezona se blíží každým dnem, tentokrát se zaměřujeme na změny, které se dotknout vyhlašovacího ceremoniálu. Jak mu pomůžou a budou vůbec dostatečné?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

43 milionů -> 38 milionů -> 26 a půl milionu diváků. To jsou čísla sledovanosti oscarového ceremoniálu v letech 2001, 2011 a 2018. Jasně přitom demonstrují, jakým směrem se tato filmová slavnost ubírá. I přes různé výkyvy můžeme především v posledních čtyřech letech pozorovat razantní sešup sledovanosti. Například letos byla v USA čtyřikrát nižší než v případě nejpopulárnějšího přímého přenosu – SuperBowlu.

Oscaři sice stále jsou (a asi i navždy budou) nejprestižnějšími filmovými cenami, které druhý den rozebírají média po celém světě, klesající sledovanost je však neúprosné měřítko. Producenti ceremoniálu se proto letos uchýlili ke změnám, které by měly zájem o ceremoniál zvýšit. Jsou celkem dvě a poměrně úzce spolu souvisí. Přenos bude nově zkrácený na tři hodiny a některé kategorie vyhlášeny během reklamních přestávek. Pojďme si na obě posvítit blíže.

Bez třetiny kategorií

Jako modelový příklad nám poslouží letošní jubilejní 90. ceremoniál, který vypukl ve dvě hodiny ráno našeho času, poslední děkovačka štábu vítězné Tváře vody pak skončila nějakých deset minut před šestou. Dohromady to tedy dělalo necelé čtyři hodiny dlouhý ceremoniál.

Tvůrci se nově inspirovali u „konkurenčních“ Grammy, kde je drtivá většina kategorií rozdaná už před samotným ceremoniálem. Ten se pak věnuje pouze tomu nejhlavnějšímu, co bude druhý den plnit titulky novin po celém světě. U Oscarů tak budeme nově „ochuzeni“ o 6-8 kategorií tzv. druhého sledu (tedy až o třetinu celkového počtu). Štáb je vítězům předá během reklamní pauzy a v přenosu pak uvidíme pouze sestřih toho nejzajímavějšího. Důležitý je přitom ještě fakt, že si tohoto „černého Petra“ každý rok vytáhnou jiné kategorie. Ty nejprestižnější (film, režie, herci, scénáře) to zřejmě nepostihne, můžeme ale počítat s tím, že v následujících letech uvidíme každý rok předávání jiných technických ocenění.

Další kapitola »

Galerie: 9

Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu Oscary se snaží zachránit sledovanost za každou cenu. Je to správná cesta? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest