Biografie hvězd: Johnny Depp

Biografie hvězd: Johnny Depp | Fandíme filmu
Posledních několik let Jack Sparrow o výraznější roli nezavadil, nicméně příští rok by se jako indián Tonto rád vrátil na trůn.

Je tu další část našeho pravidelného seriálu, jež vzniká ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz. Doposud jsme si představili Leonarda DiCapria, Roberta Downeyho Jr. a Jimma Carreyho, tentokrát diváci v hlasování na VC.cz projevili největší zájem o Johnnyho Deppa, možná vůbec největší filmovou hvězdu současnosti. Bohužel, v tomhle případě to videodokumnt MNC vzal poněkud hopem, a tak možná budete protentokrát víc číst, než koukat. Ale dost řečí, jdeme do toho po hlavě.

Vedle Pirátů z Karibiku dokument probírá hlavně Deppovu letitou spolupráci s Timem Burtonem, jeho začátky a jeho touhu pracovat na co nejrozmanitějších projektech, aby ho nikdo nemohl nacpat do nějaké omezující škatulky. Co bylo dál? Po úspěchu Střihorukého Edwarda se Johnnymu nabídky jenom hrnuly, a tak měl možnost v následujících letech spolupracovat s celou řadou talentovaných tvůrců. Pokud váš oblíbený film s Johnnym náhodou vynecháme, tak se na nás nezlobte, protože pozoruhodných snímků natočil celou řadu. Posuďte sami:

S Lasse Hallströmem natočil v roce 1993 Co žere Gilberta Grapea, ve stejném roce jsme mohli vidět i snovou Kusturicovu vizi Arizona Dream a podobně neuchopitelný je i o dva roky mladší Mrtvý Muž Jima Jarmuche. Na zem se Johnny vrátil až o další dva roky později, když s Mikem Newellem natočil „obyčejné“ kriminální drama Krycí jméno Donnie Brasco. K civilnímu projevu si ale Depp vlastně jen tak odskočil, protože v roce 1998 už zase prozkoumával svět nadsázky a exaltovaných výkonů na hranici mezi snem a realitou, když se spolu s Terrym Gilliamem pustil do Strachu a hnusu v Las Vegas – drogového dýchánku výstředního spisovatele Huntera S. Thompsona, se kterým se Depp přátelil.

Z těch výraznějších filmů následovala na přelomu letopočtu romantická Čokoláda, u které se Depp opět sešel s Hallströmem, a z počátku dvacátého prvního století určitě nejde nezmínit hororovou detektivku Z Pekla (režírovali bratři Hughesové), kriminální drama Kokain nebo Forsterovo pohádkové Hledání Země - Nezemě. Z posledních let pak lze doporučit snad jedině Mannovy nájemné zabijáky (gangsterka, o které se hovořilo především proto, že byla natáčena ranou digitální technologií) a animovaného Ranga, ve kterém Johnny nadaboval hlavní roli. Jinak se totiž o posledních letech Deppovy kariéry mnoho dobrého říct nedá.

Jistě, ke špatným filmům se Johnny dostal i dřív. V devadesátém pátém jsme mohli vidět prapodivný přešlap Don Juan De Marco, o čtyři roky později průměrnou Devátou bránu nezachránil ani legendární režisér Polanski a podobně lze hovořit také o Rodriguezově Tenkrát v Mexiku. Podstatně víc ale zhruba ve stejné době nudily zapadlé horory jako Astronaoutova žena či Tajemné okno, ve kterých se dal jakš takš pochválit snad jedině právě ten Depp. A to samé platí o Libertinovi z roku 2004. Všechny zmíněné filmy jde ale brát jako určitě přešlapy či omyly, které ve své kariéře logicky udělá každý herec, který chce zkusit něco nového. Krátce po tom, co do kin vpadli první Piráti z Karibiku, to ale najednou začalo vypadat, jako by Johnny už nic nového zkoušet nechtěl.

Když to malinko přeženeme, tak v následujících letech už točil prakticky jenom Disneyovky nebo filmy Tima Burtona, a i když se většina z nich setkala se značným komerčním úspěchem, chvála Deppových výkonů se začala pomalu vytrácet a podle zlých jazyků už jede Johnny tak trochu na autopilota. Posuďte jen aktuální desetiletí: Alenku v říši divů kritika roznesla (malinko zbytečně, ale nějaký zázrak to také nebyl) a Depp v ní hrál Kloboučníka - dalšího z řady výstředních pomatenců. Pak se biografy bez většího zájmu proploužil uspávající Turista, na kterém je zajímavý jen skandál ze Zlatých Glóbů, kde moderátor Ricky Gervais nahlas řekl to, co si všichni dávno mysleli: Porota zavřela oči a snímek ocenila soškou jen proto, aby si mohli sudí za peníze distributora zapařit v Benátkách.

Rumový deník od Huntera S. Thompsona, je takovou slabší kopií Strachu a Hnusu v Las Vegas a prakticky nikdo ten film neviděl. Piráti z Karibiku 4 jsou z celé série nejslabší, nejnudnější a nejzbytečnější a jestli jinde Johnny nehraje na setrvačník, tak tady ano. Ranga jsme sice pochválili, ale pak už v loňském roce Johnny stihnul jenom cameo v Jackovi a Jill, zdaleka nejhorším bijáku loňského roku (podle naší redakce či podle poroty Zlatých malin). Co si myslíme o Temných stínechdávno víte, a tak nejlepší Johnnyho rolí za několik posledních let zůstává cameo v nové Jump Street 21. A to je docela smutné, nemyslíte?

Do budoucna se snad ale blýská na lepší časy: Příští rok Deppa uvidíme ve Verbinského Lone Rangerovi, kde by snad oba tvůrci mohli znovu najít energii, kterou sršeli v prvních Pirátech nebo již zmiňovaném Rangovi. Ještě ten samý rok se Wes Anderson chystá do kin vrhnout svoji novinku The Grand Hotel Budapest a Johnny mu přislíbil svou účast. A to je zpráva vynikající, protože Anderson svým posledním snímkem Až vyjde měsíc (pořád ještě běží v našich kinech) dokázal, že je momentálně ve vynikající formě. Tak snad se máme na co těšit!

Užijte si dokument a těšte se na další část. Dokument připravila stanice MNC, rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky. Překlad pro vás připravila SolamBee. A určitě zavítejte i přímo na VideaCesky.cz a vyjádřete svoji spokojenost, aby překlady filmových materiálů vznikaly i do budoucna.

 

Biografie Hvězd: Johnny Depp

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest