Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté

Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 6 obrázků
Jsou lidé, kterým se The Last Jedi regulérně nelíbil, pak jsou tu diváci, kteří v něm hledají liberální propagandu. Podle studie je část nenávisti organizovaná.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

To je ale jen takové rychlé zamyšlení zvenčí. Morten Bay z Kalifornie se ve své univerzitní studii nazvané Weaponizing the haters: The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulation (Využití haterů jako zbraně: Poslední z Jediů a strategiká politizace popkultury skrze manipulaci sociálních médií) podíval na negativní reakce na sociálních sítích (konkrétně na Twitteru) daleko podrobněji. Pokud máte čas a vládnete dobře angličtinou, rozhodně si projděte celou jeho práci, stojí to za to. Jinak alespoň stručně ty nejzajímavější závěry:

Z analyzovaných tweetů bylo jen 21,9% negativních (Navíc jen polovina z těchto tweetů pochází od reálně nespokojených fandů, ale o tom níže). Zbytek byl s filmem velice spokojený, spokojený nebo k němu přinejmenším zachovával neutrální postoj. Teze o tom, že je Poslední z Jediů univerzálně nenáviděný, kterou se řada negativních komentátorů snaží razit, je tedy sama o sobě lichá.

Vedle běžných stížností na film (na provedení, děj, postavy, herecké výkony, návaznost na předchozí filmy) se hojně objevují také hlasy, které označují Posledního z Jediů za zpolitizovaný film, který z ničeho nic protlačuje liberální agendu. Taková tvrzení Bay vyvrací. The Last Jedi má podle jeho práce při bližší analýze úplně stejné liberální postoje, jako všechny předchozí Star Wars filmy. A to jak z politického, tak z etického hlediska. Proč se tedy podobné výčitky objevují? Bay to přičítá skutečnosti, že je Poslední z Jediů prvním Star Wars filmem, který byl uvedený za vlády Donalda Trumpa, tedy ve zjitřené době, kdy se americká společnost hodně politizovala, začala politickou stránku popkultury víc vnímat a vnášet ji daleko víc do všech oblastí života, i do popkulturní diskuse. Tak výrazný film jako nové Star Wars pak zafungoval jako bleskosvod.

(Poznámka pod čarou: Nedávný průzkum BBC ukázal, že zvlášť mladí diváci chtějí vidět ve filmech více ženských hrdinek a šéf studia Warner Bros. bez ostychu před novináři řekl, že diverzita je dobrý byznys - publikum filmy s rozmanitými hrdiny chce vidět).

Ukázalo se, že drtivá většina všech negativních komentářů pochází od uživatelů Twitteru, kteří vystupují jako muži. Zhruba každý třetí negativní komentátor se ve svých příspěvcích chová misogynně, vystupuje proti vývoji společnosti, vystupuje proti sociální spravedlnosti a vyjadřuje konzervativní postoje.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Star Wars: Poslední z Jediů

15.12.2017 | USA, Velká Británie, Mexiko, Irsko
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 7

Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest