Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté

Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 6 obrázků
Jsou lidé, kterým se The Last Jedi regulérně nelíbil, pak jsou tu diváci, kteří v něm hledají liberální propagandu. Podle studie je část nenávisti organizovaná.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Star Wars: Posledního z Jediů provázely od počátku jen dobré zprávy. Jako scenárista a režisér byl najatý talentovaný Rian Johnson, šlo o jedinou Star Wars produkci pod patronátem Disneyho, která se obešla bez zákulisních problémů a ještě před premiérou se proslechlo, že je vedení Lucasfilmu se snímkem velice spokojené. Dokonce tak spokojené, že Johnsonovi nabídlo, že může připravit celou novou trilogii Star Wars filmů, kde dostane volnou ruku. Pak přišla premiéra a spolu s ní nadšené recenze (taková byla i ta naše). Drtivá většina kritiků hodnotí film pozitivně (91% pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes), velká část z nich hovoří o jednom z nejlepších dílů ságy, který zásadním způsobem posouvá Hvězdné války vpřed.

Online se ale začala objevovat také řada negativních reakcí. Jistě, každý film má svoje odpůrce a v době internetu a sociálních médií dovede být i malá protestní skupina hlasitá. Negativní reakce u Posledního z Jediů však byla extrémní, srovnatelná snad jen se žlučí, která doprovází komiksové filmy, videohry a politiku. Jistě, narazíte na spoustu lidí, kteří vám v klidu řeknou, co se jim na filmu nelíbí a zapředou s vámi věcnou diskusi. Prostě normální názor člověka, kterému se něco nelíbilo.

Pak jsou tu ale tací, kteří tvrdí, že Poslední z Jediů zničil celou ságu Star Wars, popřípadě, že jim osobně zničil dětství. Zaznívají hlasy, že celý film je jen levicová propaganda stvořená ke zničení bílých mužů a prosazování LGBT a SJW (Social Justice Warrior – bojovník za sociální spravedlnost) hodnot. Podobně naladění jedinci pak neváhali (a neváhají) vést osobní útoky vůči fanouškům, kterým se film líbil, vůči novinářům, popřípadě vůči samotným filmařům. Herečka Kelly Marie Tran dostávala urážek, útočných zpráv a výhrůžek na sociálních sítích dokonce tolik, že otřesená zrušila svoje účty. Protože si dovolila přijmout pracovní nabídku. Zástupci téhle agresivní skupiny se potom pokoušejí vytvořit dojem, že se film nelíbil prakticky nikomu (a tudíž by měl Disney přehodnotit svoje konání a hlasu téhle skupiny naslouchat).

Snahu o vytvoření dojmu, že se film nelíbil prakticky nikomu, lze vyvrátit poměrně snadno. Film má sice negativní divácké hodnocení na Rotten Tomatoes, ale už bylo doloženo, že za podobnými výkyvy v uživatelském hodnocení stojí na RT účelové účty, které prokazatelně vznikají jen pro udělení jediného tendenčního hodnocení. Na sociálních sítích se pak jedna negativní skupina svou snahou o manipulaci hodnocením dokonce veřejně chlubí. Jasně hovoří také komerční úspěch. Film, který utržil v pokladnách 1,3 miliardy dolarů se někomu zákonitě líbit musel, k podobně vysokým číslům se vyšplháte jedině tehdy, když diváci chodí do kina opakovaně. A kdyby tahle cifra nestačila, tak je tu prodej na domácím videu – na Blu-ray drží The Last Jedi za letošní rok prvenství, celkově je druhý, jen za Black Pantherem. Opět platí, že pokud by skutečně byl film univerzálně nenáviděný, tak si jej jen těžko pořídí tolik lidí domů.

Další kapitola »

Star Wars: Poslední z Jediů

15.12.2017 | USA, Velká Británie, Mexiko, Irsko
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 7

Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Podle studie za hate mohou i političtí aktivisté | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest